Δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις από τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού δίνουν το ‘παρών’ στη Χαλκιδική, μεταφέροντας τη γνώση τους στις νέες τεχνολογίες στη φιλοξενία και τον τουρισμό, και παράλληλα ξεναγούνται σε επιχειρήσεις και περιοχές του νομού.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Τι σχέση έχει μια εφαρμογή που έχει στόχο τον περιορισμό σπατάλης τροφίμων με μια επιχείρηση επιστροφής ξεχασμένων αντικειμένων στους ιδιοκτήτες τους; Αλλά και μια εταιρία που εστιάζει στον προσβάσιμο τουρισμό, κάποια άλλη που επικεντρώνεται στις outdoor δραστηριότητες και σε εκείνες που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη;
Όλες τους αποτελούν γέννημα θρέμμα του Capsule T Travel and Hospitality Accelerator, δηλαδή του μοναδικού επιταχυντή στην Ελλάδα που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ουσιαστική ενίσχυση τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού.
Δέκα νεαροί, κατά βάση, επιχειρηματίες, νεοφυών εταιριών, βρίσκονται, ήδη από χθες, Τετάρτη 21 Μαΐου, στη Χαλκιδική, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού αλλά και να γνωρίσουν κάποιες από τις ομορφιές του τόπου, την τοπική γαστρονομία και τα εκλεκτά κρασιά.
Παράλληλα, συμμετείχαν στην εκδήλωση με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Μαΐου, σε ξενοδοχείο στη Νέα Ποτίδαια του Δήμου Κασσάνδρας, μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ).

«Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουν και αυτοί που είναι στελέχη ή ιδιοκτήτες των εταιριών, την Ελλάδα ως προορισμό, να καταλάβουν την ιδιαιτερότητα των επιχειρήσεων ανά προορισμό για να μπορέσουν να εντάξουν τις τεχνολογίες πάνω σ’ αυτά τα δεδομένα. Παράλληλα, και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, και όχι μόνο τα ξενοδοχεία, να πάρουν στα χέρια τους τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να εκσυγχρονιστούν στην τεχνολογία» δήλωσε στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της ΕΞΧ Γρηγόρης Τάσιος.

Τι είναι το Capsule T Travel and Hospitality Accelerator;
O Capsule T είναι ο μοναδικός επιταχυντής στην Ελλάδα που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ενίσχυση τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού. Ξεκίνησε το 2019, έπειτα από μια ιδέα του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρου Βασιλικού, όπου φέτος κλείνει έξι χρόνια συνεχούς παρουσίας, υποστήριξης και εξέλιξης του τουριστικού startup οικοσυστήματος της χώρας.
«Σκοπός του επιταχυντή και των έμπειρων συνεργατών των προγραμμάτων είναι να βοηθήσουν τους νέους να καινοτομήσουν αλλά και τα μέλη του ΞΕΕ να έρθουν πιο κοντά σε νέες τεχνολογικές λύσεις και παράλληλα να μας πουν τι ανάγκες έχουν, ώστε για να δημιουργηθούν νέες λύσεις» δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια του Capsule T Travel and Hospitality Accelerator Κατερίνα Σαριδάκη προσθέτοντας πως το πρόγραμμα εντάσσει νέες επιχειρήσεις, και σε διάστημα 5 μηνών, δουλεύουν όλοι μαζί μέσα από mentoring, workshops και διάφορες συναντήσεις και εκδηλώσεις «για να βελτιστοποιήσουν το προϊόν σε σχέση με τις ανάγκες τις αγοράς, να μπορέσουν να δικτυωθούν με την αγορά ταχύτερα και να έρθουν σε επαφή με νέους συνεργάτες».

Ο απολογισμός του Capsule T Travel and Hospitality Accelerator
Ο επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων παρέχει καθοδήγηση, χρηματοδότηση, υποδομές και δίκτυο στις νέες επιχειρήσεις με στόχο να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν γρηγορότερα και να προσελκύσουνε επενδύσεις. Η διάρκεια του προγράμματος είναι συνήθως 3-6 μήνες και περιλαμβάνει συμβουλές από έμπειρους επιχειρηματίες, σεμινάρια και πρόσβαση σε υποδομές, καταλήγοντας σε μια παρουσίαση της επιχείρησης σε πιθανούς επενδυτές.
Από την ίδρυση του Capsule T , το 2019, έως σήμερα:
126 ομάδες και startups συμμετείχαν στα προγράμματα
• 7 κύκλοι Επιτάχυνσης και 6 νεανικοί διαγωνισμοί «Idea Platform»
• 3.600 ώρες mentoring από κορυφαία στελέχη της αγοράς
• 110 on-site επισκέψεις σε ξενοδοχεία και τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις
• 237 workshops & εκδηλώσεις έχουν λάβει χώρα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων
• 170 ομιλητές, κριτές και μέντορες έχουν στηρίξει συνολικά τα προγράμματα
• 33 χορηγοί, στρατηγικοί συνεργάτες & community partners
• 23 συμμετοχές με αποστολές startups σε ελληνικές και διεθνείς τουριστικές εκθέσεις
• 140 συμμετοχές ως προσκεκλημένοι σε panels, ομιλίες και παρουσιάσεις σε Πανεπιστήμια, Σχολές, Συνέδρια, Εκδηλώσεις και Forums
• Βραβείο 1ης θέσης – Καλύτερο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης στα South Europe Startup Awards 2022
• Finalist 2023 – Καλύτερο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης 2023 στα «Global Startup Awards».
Συνεργασία με τοπικές Ενώσεις Ξενοδοχείων
Το 2024 το Capsule T πραγματοποίησε αντίστοιχες εκδηλώσεις, όπως τη σημερινή της Χαλκιδικής, σε δέκα προορισμούς σε συνεργασία με τις τοπικές Ενώσεις των Ξενοδοχείων.
Όπως μας ενημέρωσε η κα. Σαριδάκη, αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αττική (δυο φορές σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής), σε Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Πιερία, Μαγνησία, Πόρο, Κρήτη (δυο φορές στο Ηράκλειο, Χανιά).
«Δημιουργούνται ευκαιρίες για νέες συνεργασίες και το πιο σημαντικό είναι ότι έρχονται πιο κοντά νέοι άνθρωποι με την τεχνολογία» ανέφερε η κα. Σαριδάκη προσθέτοντας πως οι επόμενες εκδηλώσεις για «Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό» θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο σε Ρόδο και Κω.
Οι 10 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Χαλκιδική
Δέκα επιχειρήσεις κυρίως από Αθήνα, μία από Θεσσαλονίκη αλλά και από Κρήτη, οι οποίες έχουν αναδειχθεί από διαφορετικούς κύκλους του προγράμματος, και οι οποίες καινοτομούν, συμμετέχουν στο roadshow της Χαλκιδικής.
Η HotelToolBox όπου οι ξενοδόχοι οργανώνουν και παρακολουθούν τις λειτουργίες του ξενοδοχείου, μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος και παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους.
Η Hotellisense cloud πλατφόρμα που βοηθάει τα ξενοδοχεία να αξιοποιήσουν τα δεδομένα τους με στόχο τη μείωση του χρόνου λήψης αποφάσεων και την αύξηση του τζίρου.
Η Unlimited Adrenaline ένας πλήρης οδηγός για outdoor δραστηριότητες και extreme sports στην Ελλάδα.
Η Vivestia πλατφόρμα κρατήσεων πολυτελών καταλυμάτων και ξενοδοχείων στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την τρισδιάστατη ρεαλιστική εικονική περιήγηση ως αποκλειστικό μέσο παρουσίασης.
Η deliver back δωρεάν ηλεκτρονική υπηρεσία για ξενοδοχεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, πλοία, αεροδρόμια που επιστρέφει τα ξεχασμένα αντικείμενα των πελατών.
Η orbito travel διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο για προσβάσιμο τουρισμό, για άτομα με κινητικά προβλήματα.
Το Mystery Pot μια πρωτοποριακή εφαρμογή που μειώνει τη σπατάλη τροφίμων από καταστήματα και ξενοδοχεία, προσφέροντας στους καταναλωτές την ευκαιρία να αγοράσουν φρέσκα τρόφιμα που περίσσεψαν πολύ πιο οικονομικά.

Η Algomo η οποία βοηθάει ξενοδοχεία και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις κρατήσεις τους, με τεχνητή νοημοσύνη τόσο στην ιστοσελίδα τους όσο και στην online επικοινωνία τους.
Το smartINN, βίντεο τεχνητής νοημοσύνης receptionist για ξενοδοχεία, μειώνοντας τα κόστη και βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών.
Το Wastecloud για τη διαχείριση αποβλήτων, με έξυπνες λύσεις που μετατρέπουν τα απόβλητα σε δεδομένα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος.

*
-Η εκδήλωση με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό» πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Μαΐου, σε ξενοδοχείο στη Νέα Ποτίδαια, παρουσία του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, μελών της ΕΞΧ, μελών του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και λοιπών επιχειρηματιών του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική.

-Οι συμμετέχοντες σήμερα, με το πέρας της εκδήλωσης, επισκέφτηκαν οινοποιείο στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ενώ αύριο, Παρασκευή 23 Μαΐου, θα κάνουν τον περίπλοου του Αγίου Όρους και στη συνέχεια θα γευματίσουν σε ταβέρνα της Ουρανούπολης.
-Από το 2019 μέσω του προγράμματος Capsule T Travel and Hospitality Accelerator του ΞΕΕ έχουν ολοκληρωθεί επτά (7) κύκλοι.
-Ο όγδοος (8ος) κύκλος ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μαΐου, με την περίοδο των αιτήσεων να διαρκεί επί ένα μήνα.
–Idea Platform: Επίσης, ένα ακόμη πρόγραμμα που ‘τρέχει’ το ΞΕΕ είναι το Idea Platform (Πλατφόρμα Ιδεών) Capsule T Travel and Hospitality Accelerator, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, και βρίσκεται στο 6ον κύκλο. Απευθύνεται σε νέους αποφοίτους/μεταπτυχιακούς φοιτητές των σχολών της χώρας, νέα άνεργα στελέχη και νέες επιχειρήσεις σε πολύ πρώιμο στάδιο δραστηριοποίησης, με τεχνολογικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εργαστούν για την εξεύρεση λύσεων σε πρακτικά προβλήματα που αφορούν τον τομέα του τουρισμού. Στόχος για τους συμμετέχοντες είναι να βρουν επιχειρηματικές ιδέες που δύνανται να λύσουν προβλήματα του κλάδου, με την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων.
Τα μέλη της ομάδας πρέπει να είναι άνω των 18 και έως 35 ετών, απόφοιτοι/μεταπτυχιακοί φοιτητές σε σχετικούς τομείς όπως οι Θετικές Επιστήμες, Μηχανική και Μηχανολογία, Πληροφορική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Τουριστικό Μάνατζμεντ κλπ.
