Σαράντα πέντε συμμετέχοντες – κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι- από 15 χώρες, 140 τουριστικές ταινίες από 37 χώρες, πολιτισμός, γαστρονομία, ιστορία, παράδοση. Ένα ταξίδι στην Αμοργό βιώνοντας την ανεπανάληπτη φθινοπωρινή ομορφιά με τα μαγευτικά τοπία και τη θερμή φιλοξενία των κατοίκων της!
Αποστολή – φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Το 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και το 18ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού & Πολιτισμού ΥΠΕΡΙΑ 2021 ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία στο νησί της Αμοργού, στις Κυκλάδες.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία από τις 4 έως τις 9 Νοεμβρίου να μυηθούν στις ομορφιές του νησιού, και δη αυτήν την εποχή που το τοπίο, όπου και αν γυρνούσες τη ματιά σου, έμοιαζε με ζωγραφικό πίνακα.
Το 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και το 18ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού & Πολιτισμού ΥΠΕΡΙΑ 2021 πλαισιώθηκαν από ένα πλούσιο πρόγραμμα, όπου εκτός από τις καθημερινές προβολές, ομιλίες και σεμινάρια κινηματογράφου, περιλάμβαναν επισκέψεις σε παραδοσιακά χωριά, σε εκκλησίες και μουσεία, σε παλιά παραδοσιακά σπίτια, σε καφενεία και ταβερνάκια όπου οι συμμετέχοντας γεύονταν αυθεντικά αμοργιανά πιάτα, σε ελληνιστικούς πύργους αλλά και στην επιβλητική βυζαντινή μονή της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: η άφιξη των συμμετεχόντων στο φετινό φεστιβάλ τουριστικών ταινιών και στο 18ο συνέδριο Υπέρια που διεξάγονται κάθε χρόνο στην Αμοργό και στο 5άστερο ξενοδοχείο στην Αιγιάλη «Aegialis Hotel & Spa» έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου 2021.
Ένα ζεστό καλωσόρισμα από το προσωπικό του ξενοδοχείου και την ιδιοκτήτρια Ειρήνη Γιαννακοπούλου, την ‘ψυχή’ του Φεστιβάλ και του Συνεδρίου που έχει καταφέρει εδώ και τόσα χρόνια να ταξιδεύει την Αμοργό σ’ όλον τον κόσμο και να την εδραιώνει και στον τομέα του κινηματογράφου και των τουριστικών ταινιών και ντοκιμαντέρ.
Επίσκεψη στα Θολάρια
Τι πιο όμορφο από το να ξημερώνει και να αντικρίζεις ένα τοπίο μοναδικό, απόλυτα γαλήνιο, με το γαλάζιο της θάλασσας να σε ‘ταξιδεύει’, και στο βάθος τη Νικουριά, πιο αριστερά τον όρμο της Αιγιάλης, και λίγο πιο ψηλά το χωριουδάκι τον Ποταμό.
Τι πιο όμορφο από ένα απολαυστικό πρωινό στο Ambrosia Gallery Restaurant του ξενοδοχείου, εκεί όπου η Άρτα και το υπόλοιπο προσωπικό φρόντιζαν με την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να είναι όλα άρτια.
Και αφού ξεναγηθήκαμε στο Lalon Idor Spa του ξενοδοχείου με την πισίνα με το θαλασσινό νερό και τους υπόλοιπους χώρους (σάουνα, χαμάμ, χώροι για μασάζ, γυμναστήριο κλπ.) ξεκινήσαμε για το χωριό Θολάρια, ονομασία που προήλθε από τους θόλους που έχει το χωριό.
Πρώτη επίσκεψη στην εκκλησία του χωριού, των Αγίων Αναργύρων, μεγάλη επιβλητική, χτισμένη το 1936, η οποία πρόσφατα ανακαινίστηκε. Θα ξεναγηθούμε από τον πατήρ Ειρηναίο ο οποίος στη συνέχεια θα μας ενημερώσει σχετικά με το μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον εκκλησιαστικό μουσείο.
Σταυροί λιτανείας, εξαπτέρυγα, αργυρές κανδήλες, δυο χειρόγραφοι κώδικες, ένα σπάραγμα λειτουργικού χειρόγραφου σε περγαμηνή (14ος αιώνας), το κουβούκλιο επιταφίου (1882) με αγιογράφηση το 1912, αλλά και ένα θυσιαστήριο αναίμακτου θυσίας του 3.000 π.Χ. κτλ. συμπεριλαμβάνονται στα αξιόλογα εκθέματα.
Ένα καφεδάκι στο καφενείο του Μιχάλη, «Η καλή καρδιά», «χθες τα σημάδια της Σελήνης έδειξε ότι θα είναι καλοκαιρινά’ αυτό θα είναι καταστροφικό για μας» μου είπε καθισμένος στο εσωτερικό του καφενείου – παντοπωλείου του. Βγάλαμε και μια ομαδική φωτογραφία και συνεχίσαμε τη διαδρομή μας.
Σειρά έχει ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι 500 και πλέον ετών, εκεί όπου η κυρά Μαρία θα μας εξηγήσει πώς έφτιαχναν τα εργόχειρα τα παλιά τα χρόνια.
«Δεν είχαμε πολλά υφάσματα», μας έδειξε πώς έφτιαχναν τα καπέλα – κουκούλια τα λέγανε – που φορούσαν όταν θερίζανε για να μην τους πιάνει ο ήλιος, που κάλυπτε το κεφάλι τους και τον λαιμό τους. «Τώρα τα κορίτσια τα καινούργια, δεν τα αρέσουνε, και τα έχουμε στην άκρη» έλεγε γελώντας «όλα τα αγροτικά δεν τους αρέσουν’ εγώ όμως γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμοργό, και τα ξέρω όλα, και ξέρω πώς θέριζαν και τι πέρασα».
Μετά μας έδειξε πώς κουρεύανε τα πρόβατα, έπαιρναν το μαλλί τους, το έπλεναν στη θάλασσα, και σε ζεστό νερό, «γιατί έχει μια κόλλα η προβατίνα και κολλάει το μαλλί», «το ξέναμε το μαλλί με το δοξάρι και το κάναμε αφράτο».
Οι ιστορίες της κυρά Μαρίας συνοδεύτηκαν με ψημένη αμοργιανή, με ξεροτίγανα, παστέλια και κουλουράκια, με λουκουμάδες και δροσερό νεράκι ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το μεσημεριανό γεύμα με φρέσκα τηγανιτά ψαράκια και βεβαίως αμοργιανό φάβα.
Εκεί και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού με την υπέρ δραστήρια πρόεδρό του, την Ελένη Κουντουρούπη, που μαζί με τα μέλη την Αννίτα και και την Αργυρώ, ντυμένες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές χορέψανε νησιώτικα, ξεσηκώνοντας τόσο τους Έλληνες συμμετέχοντες όσο και τους ξένους για έναν χορό.
Η τελετή έναρξης του 12ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών και 18ου Συνεδρίου
Με απόλυτη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου 2021 η τελετή έναρξης του 12ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών και του 18ου Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και Τουρισμό Υπέρια, ενώ το ‘παρών’ έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκου, η πρόεδρος του Amorgos Film Festival Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ο διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τουριστικών Φεστιβάλ CIFFT Alexander Kammel, η Πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα Maria Lucia Dougherty de Sanchez, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πόπη Δεσποτίδη κ.ά.
Ακολούθησαν ομιλίες όπως «Τουρισμός και COVID 19 σε τροχιά σύγκρουσης» όπου ο δημοσιογράφος Κώστας Μαργαρίτης ανέλυσε διαδικτυακά τη θεματολογία του, η αρχιτέκτων και ιστορικός περιβάλλοντος Βιβιάννα Μεταλληνού επικεντρώθηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τις ξερολιθιές με τίτλο «Οι αρχέγονοι τείχη – Η ελεγεία της πέτρας στα υψίπεδα της Αμοργού» (σ.σ. θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση σε επόμενο ρεπορτάζ μας), ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Θολαρίων «Αρχαία Βίγλα» Σταμάτης Γρίσπος επικεντρώθηκε στην «Καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας, Μεγάλο στοίχημα – Στόχος» ο οποίος αναφέρθηκε και στις δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος στο νησί ενώ η συγγραφέας Ρένα Βεκρή μίλησε για τη γαστρονομία και τον πολιτισμό με τίτλο «Η Αμοργός μου, ένα ταξίδι στη γαστρονομία και τον πολιτισμό» η οποία αναφέρθηκε και στην καινούργια έκδοση για τη γαστρονομία της Αμοργού που την υπογράφει η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, πρόεδρος του Φεστιβάλ.
Στη μονή Χοζοβιώτισσα και στην Χώρα
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου, Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στις πολιτιστικές της δραστηριότητες περιλάμβανε επίσκεψη στην βυζαντινή μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας και στη συνέχεια στην Χώρα στο αρχαιολογικό μουσείο.
Ξεναγός μας η Αλεξάνδρα Σαμπούρε, με καταγωγή από τη Λετονία, και όπως μας αφηγήθηκε, είχε πάει στην Αμοργό για διακοπές το 2019, και έκτοτε, πήραν με τον σύζυγό της την απόφαση να μετακομίσουν εκεί, και ζουν μόνιμα, στο χωριό Λαγκάδα (πάνω από τον όρμο Αιγιάλης).
Πολιούχος του νησιού είναι η Παναγία Χοζοβιώτισσα η οποία εορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) και την παραμονή όπως και ανήμερα, υπό κανονικές συνθήκες την επισκέπτονται περί τα 1.000 άτομα, κάτοικοι της Αμοργού αλλά και από τα γύρω νησιά.
Επιβλητική η θέα από τη μονή η οποία είναι χτισμένη σε κοίλωμα κάθετου βράχου, σε ύψος 300 μέτρα από τη θάλασσα. Τριακόσια σκαλοπάτια χρειάζεται να ανέβει κανείς για να επισκεφτεί την ιερά μονή και να προσευχηθεί στην εικόνα της Παναγίας της «Κτιτόρισσας» που από τους μοναχούς αποκαλείται και «Μαυρομάτα».
Να σημειώσουμε ότι την παραμονή της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, στις 20/11 θα γίνει εσπερινός 17.00 – 19.00, θα ακολουθήσει παράκληση 21.00 – 22.00, η Α’ Θεία Λειτουργία θα ξεκινήσει στις 23.00 έως τις 04.00 και στη συνέχεια 05.00 – 10.00 θα πραγματοποιηθεί η πρωινή λειτουργία.
Αφήνοντας πίσω μας την επιβλητική μονή της Χοζοβιώτισσας και το μαγευτικό τοπίο με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους (σ.σ. εκεί κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Άννας είχαν πραγματοποιηθεί γυρίσματα για την ταινία του Λυκ Μπεσόν «Απέραντο Γαλάζιο» που έκανε γνωστή την Αμοργό παγκοσμίως)
κατευθυνόμαστε στην Χώρα, με τους χαρακτηριστικούς της ανεμόμυλους στην κορυφή της (σ.σ. στο νησί κάποτε λειτουργούσαν 35 μύλοι), τα στενά της σοκάκια, έρημα τέτοια εποχή, μα τόσο γοητευτικά. Δυο τρία μαγαζιά ανοιχτά, οι μυρωδιές από τις κουζίνες των σπιτικών αναδύονται στην ατμόσφαιρα και πραγματικά ‘σπάνε μύτη’.
Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού που στεγάζεται στο αρχοντικό Γαβρά με τα ενδιαφέροντα εκθέματα και όπως αναφέρθηκε ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα είναι το θραύσμα μαρμάρινης ανάγλυφης επιτάφιας στήλης όπου παριστάνεται ιματιοφόρος άντρας που στηρίζεται σε βακτηρία (440 – 430 π.Χ.) καθώς και μια σφίγγα στο εξωτερικό χώρο του μουσείου.
Γευματίσαμε στα Κατάπολα, στο δεύτερο λιμάνι του νησιού (σ.σ. το άλλο βρίσκεται βόρεια στον Όρμο Αιγιάλης) και πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο όπου η μέρα συνεχίστηκε με προβολές ταινιών, ομιλίες σχετικά με το τουριστικό μάρκετινγκ, την Αμοργό και το ρόλο της στο παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι κ.ά.
Στη Νότια Αμοργό
Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 και οι πολιτιστικές δράσεις της ημέρας στο πλαίσιο του Amorgos Film Festival περιλάμβαναν επίσκεψη στον Άγιο Γεώργιο τον Βαλσαμίτη, μετόχι της Μονής Χοζοβιώτισσας, η ιδιαιτερότητα του οποίου είναι ότι στο εσωτερικό του υπάρχει υδρομαντείο.
Μας υποδέχθηκε ο ιερομόναχος Θεόφιλος όπου στο κονάκι μας κέρασε κουλουράκια και αμοργιανή ‘ψημένη’ ενώ όπως πληροφορηθήκαμε λειτουργία στο μοναστήρι γίνεται κάθε Πέμπτη και Σάββατο.
Με οδηγό μας τον κ. Νίκο, συνεχίσαμε για το νότιο τμήμα του νησιού – την Κάτω Μεριά- το οποίο έχει πιο πολύ πράσινο σε σχέση με το βόρειο, είναι πιο επίπεδο και πιο ήπιο.
Προορισμός μας η Αρκεσίνη – το χωριό όπως το λένε οι ντόπιοι- και συγκεκριμένα ο Ελληνιστικός Πύργος της Αγίας Τριάδας χτισμένος στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Πρόκειται για το μοναδικό στην Αμοργό άριστα διατηρημένο αρχαίο μνημείο και το καλύτερα σωζόμενο στις Κυκλάδες. Στον Ελληνιστικό Πύργο θα μας ξεναγήσει ο Παρασκευάς Ρούσσος αρχαιολόγος και υπεύθυνος των αρχαιολογικών χώρων στο νησί.
Στη συνέχεια θα κάνουμε στάση στο μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» εκεί όπου η οικογένεια του Παρασκευά, είχε ετοιμάσει τι πίτες αμοργιανές, τι τηγανίτες με μέλι και σουσάμι, τι αυγά σφουγγάτα με τυρί με αλεύρι και άλλες λιχουδιές που συνοδεύτηκαν από ψημένη ρακή.
Καλησπέρα κυρά Βαγγελιώ, «έλα παιδί μου, να δεις το σπιτικό μου», φτάσαμε και μέχρι το νοτιότερο τμήμα του νησιού, στην Καλοταρίτισσα, 33 χλμ. είναι από το ένα άκρο ως τα άλλο το νησί, κάναμε και μια στάση και είδαμε από ψηλά το ναυάγιο, το οποίο στέκει εκεί μισοβυθισμένο (σ.σ. λίγο πριν την παραλία της Καλοταρίτισσας) από τον Φεβρουάριο του 1980.
Όσο για το μεσημεριανό γεύμα, λουκούλλειο γεύμα στην «Μαρουσώ», στην Αρκεσίνη. Και τι δεν είχε το τραπέζι, από φάβα μέχρι χωριάτικες πίτες, και από μοσχαράκι κοκκινιστό μέχρι πατατάτο (κατσίκι με πατάτες στο πήλινο), και πόσες ακόμα λιχουδιές!!
Η τελετή απονομής των βραβείων
Το απόγευμα της Κυριακής 7 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η τελετή απονομής των βραβείων.
Σε μια λαμπερή βραδιά, όπως ακριβώς της άρμοζε, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού Ελένη Κουντουρούπη λαμπερή και άξια παρουσιάστρια, αναφέρθηκε στο 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού το οποίο, φέτος, έλαβε περισσότερες από 140 εγγραφές ταινιών από 37 χώρες, γεγονός που αντανακλά τον ανταγωνιστικό και διεθνή του χαρακτήρα.
Η διεθνής κριτική επιτροπή βράβευσε ταινίες από 17 ακόμη χώρες σε δέκα διαγωνιστικές κατηγορίες ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία ήταν οι χώρες με τους περισσότερους νικητές ενώ ακολούθησαν η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία.
Όσο για την ταινία που κατέκτησε την πρώτη θέση, κερδίζοντας το Grand Prix – τη καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ- ήταν εκείνη με τίτλο «Vilnius, Amazing wherever you think it is» από Wide Wings. Ήταν μια πρωτότυπη ταινία, η οποία έκανε γκάλοπ στον κόσμο, με την ερώτηση, «ξέρετε, που είναι το Βίλνιους;» και όπως αποδείχθηκε κανείς δεν ήξερε ότι το Βίλνιους είναι πρωτεύουσα της… Λιθουανίας.
Ακολούθησε εορταστικό δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και όλοι οι συμμετέχοντες, κερδισμένοι και χαμένοι, έδωσαν ραντεβού για το 13ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και το 19ο Υπέρια, που θα έχει ως στόχο να γίνει ακόμη μεγαλύτερο με περισσότερες συμμετοχές, από όλον τον κόσμο.
Σημειώνεται ότι το Amorgos Film Festival είναι αναγνωρισμένο διεθνώς και αποτελεί επίσημο μέλος της CIFFT που εδρεύει στη Βιέννη.
Το Debbiestravel.gr ως Χορηγός Επικοινωνίας ευχαριστεί θερμά την πρόεδρο και ‘ψυχή’ του Amorgos Film Festival Ειρήνη Γιαννακοπούλου και όλους όσοι βοήθησαν για την επιτυχία της εξαιρετικής διοργάνωσης.
*
-Η επόμενη μέρα Δευτέρα 8 Νοεμβρίου περιλάμβανε πεζοπορία στο μονοπάτι που ενώνει τα Θολάρια με το χωριό Λαγκάδα ενώ το μεσημεριανό γεύμα δόθηκε στο εστιατόριο Κωσταράς στην Αιγιάλη.
Ακολούθησε η Ακαδημία Κινηματογράφου, προβολές ταινιών μεταξύ των οποίων και η ελληνική ταινία δράσης «Short Fuse» με σκηνοθέτες τον Ανδρέα Λαμπρόπουλο και τον Κώστα Σκύφτα. Ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί και όπως ενημερωθήκαμε έχει πουληθεί στο Netflix της Ιαπωνίας.
-Το 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και το 18ο Συνέδριο Υπέρια ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία 4 – 9 Νοεμβρίου και στα δρώμενα έλαβαν μέρος 45 συμμετέχοντες από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Γεωργία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισραήλ, Ελλάδα κτλ.
-Κύριος σκοπός του Φεστιβάλ είναι η δημιουργία μιας διεθνούς πλατφόρμας για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω οπτικοακουστικών μέσων και την επιβράβευση των καλύτερων τουριστικών ταινιών και ταξιδιωτικών βίντεο στον κόσμο.
-Συνδιοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, τον Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Υποστηρίχθηκαν από τοΚέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου ενώ τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, του ΕΟΤ, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.
-Οι εργασίες του 12ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών, το 18ο Συνέδριο για τον Πολιτισμό και Τουρισμό και η 3η Ακαδημία Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκαν στο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αιγιάλη Aegialis Hotel & Spa.