Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαPress Trip στην Ορεινή Αρκαδία (ΦΩΤΟ)

Press Trip στην Ορεινή Αρκαδία (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο ταξίδι εξοικείωσης στην Ορεινή Αρκαδία και στη Μεγαλόπολη που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας 25 – 27 Φεβρουαρίου.

Αποστολή – φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Στο πλαίσιο εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου με στόχο την προώθηση της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο ταξίδι και να γνωρίσουμε τον υπέροχο αυτό τόπο που βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου.

Το χωριό Λαγκάδια στην Ορεινή Αρκαδία, αλλοτινό κεφαλοχώρι της περιοχής

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου επιβιβαστήκαμε στο ολοκαίνουργιο και ‘πράσινο’ αεροσκάφος τύπου A320 neo της Sky Express.

Ύστερα από μια πολύ καλή πτήση, επιβιβαστήκαμε στο βαν του Θοδωρή Βλάσση με προορισμό μας την Ορεινή Αρκαδία.

Πρώτη στάση στη Βυτίνα, εκεί όπου μας υποδέχθηκε η συνεργάτης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Νικολέττα Πλατανίτη, η οποία ήταν και η συνοδός – ξεναγός μας για τις επόμενες μέρες.

Επισκεφτήκαμε το πολύ ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο και ξεναγηθήκαμε από τον πρόεδρο του χωριού Φώτη Κατσούλια.

Γευματίσαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα, στο «Τσιπουράδικο του Παντελή», παρουσία του δημάρχου Γορτυνίας Ευστάθιου Κούλη και μελών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, αγοράσαμε τοπικά προϊόντα από τα μαγαζάκια που βρίσκονται γύρω από την πλατεία και στα κεντρικά δρομάκια και  στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τα Λαγκάδια.

Στα Λαγκάδια

Στα Λαγκάδια, πετρόχτιστο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 930 μ., μας υποδέχθηκε η νεαρή αντιδήμαρχος Γορτυνίας Πένυ Πέτσα, στην πλατεία με το Ηρώο το οποίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των πεσόντων Λαγκαδινών που συμμετείχαν στους Εθνικούς Αγώνες.

Εκεί και η εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών ενώ αμέσως μετά, πάνω στον κεντρικό δρόμο τα όμορφα και καλόγουστα μαγαζάκια διαδέχονται το ένα τα’ άλλο.

Φτάσαμε στο κέντρο του χωριού, εκεί όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο Μανιάτης, όπου και διανυχτερεύσαμε και δειπνίσαμε στο εστιατόριο του’ κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες, μια από τις σπεσιαλιτέ της περιοχής.

Την επομένη το πρωί, περιηγηθήκαμε στα σοκάκια του χωριού, ανηφορίσαμε μέχρι το σπίτι των Δεληγιάννηδων στην Επάνω Γειτονιά – τα Λεύκα-, πιο πάνω συναντήσαμε την Κανέλα στο εργαστήρι της και παραδίπλα την κυρά Μαρία από την ταβέρνα που όπως μας είπε σερβίρει και ψητά και μαγειρευτά και πίτες.

Σημειώνουμε ότι τα Λαγκάδια είναι γενέτειρα δυο πρωθυπουργών του Ελληνικού κράτους, του Θεόδωρου Π. Δεληγιάννη που δολοφονήθηκε το 1905 έξω από τη Βουλή και του Νικόλαου Π. Δεληγιάννη, που διενήργησε τις βουλευτικές εκλογές του 1895.

Μονή Φιλοσόφου

Επόμενος προορισμός μας η δημοφιλής Δημητσάνα. Πριν όμως κάνουμε στάση εκεί, κατευθυνθήκαμε στην ιστορική Μονή Φιλοσόφου. Επισκεφτήκαμε το καθολικό της μονής, ενώ οι μοναχοί μας κέρασαν λουκούμι και μπισκότα. Όσο για την παλιά Μονή Φιλοσόφου, είναι η πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας και είναι γνωστή σαν «Κρυφό Σχολειό». Για να φτάσει κανείς εκεί, από τη Νέα Μονή, αρκεί να ακολουθήσει το μονοπάτι διάρκειας περίπου 20 λεπτών.

Δημητσάνα

Η ιστορική Δημητσάνα στα 970 μ., σημερινή έδρα του δήμου Γορτυνίας

Από τη Μονή Φιλοσόφου κάποιοι ακολούθησαν την πεζοπορία μέχρι τη μονή Αγ. Προδρόμου με αρχηγό συνοδό τον εμπνευστή και πρόεδρο του Menalon Trail Γιάννη Λαγό – του πρώτου πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων.

Οι υπόλοιποι, στο λίγο χρονικό διάστημα περιηγήθηκαν στα λιθόστρωτα δρομάκια της ιστορικής Δημητσάνας, έδρα του δήμου Γορτυνίας, και στο κεντρικό της δρομάκι που βρίθει από μοντέρνα καφέ, ταβερνάκια και μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα.

Το γεύμα δόθηκε στην παραδοσιακή ταβέρνα Καλλιθέα όπου μας σέρβιραν μαγειρευτά (λαγωτό, κοτόπουλο με χυλοπίτες, χοιρινό πρασοσέλινο)

και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης ένα από τα 9 θεματικά μουσεία του ΠΙΟΠ. Ξεναγηθήκαμε από την υπεύθυνη του μουσείου Ηρώ Παπαδοπούλου μαθαίνοντας για τη σημασία της υδροκίνησης για την παραγωγή προϊόντων στην κοινωνία.

Στεμνίτσα

Άλλο ένα ‘διαμάντι’ της Ορεινής Αρκαδίας που επισκεφτήκαμε ήταν η Στεμνίτσα, η οποία αποτελεί αργυροχρυσοχοϊκό κέντρο με ονομαστούς τεχνίτες. Υπό έντονη βροχή και με πυκνή ομίχλη πήγαμε στη Σχολή αργυροχρυσοχοΐας η οποία λειτουργεί ως δημόσιο ΙΕΚ και ΕΠΑΛ.

Είχαμε χρόνο να καθίσουμε στα καφέ και καφενεία στην πλατεία Γερουσίας, για ένα ζεστό ρόφημα, ένα ρακόμελο.

Ελληνικό

Κατευθυνθήκαμε στο Ελληνικό, νότια της Στεμνίτσας, χτισμένο πάνω σε τρεις μικρούς λόφους σε υψόμετρο 760 μ.

Εκεί διανυκτερεύσαμε – το χωριό έχει 4 ξενώνες, 2 ταβέρνες, 2 καφέ, 1 μίνι μάρκετ-  και δειπνίσαμε στην παραδοσιακή ταβέρνα Γεωργαντάς, παρουσία του προέδρου του χωριού Αντώνη Βασιλόπουλου, του τέως δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και λοιπών στελεχών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Καρύταινα

Η τρίτη και τελευταία μέρα του ταξιδιού μας βρήκε υπό βροχή. Έτσι λοιπόν η Αρχαία Γόρτυνα που ήταν στο αρχικό πρόγραμμα ακυρώθηκε, και η πρώτη στάση έγινε στο διαμάντι του Μοριά, την Καρύταινα, με τα πετρόχτιστα σπίτια της και το επιβλητικό της φρούριο να την αγκαλιάζει στην κορυφή του λόφου.

Στον χώρο όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρύταινας μας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του χωριού Πέτρος Ιατρόπουλος όπως μας μίλησε για τον τόπο του. Περιηγηθήκαμε στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού, είδαμε τον Πύργο της Λεβένταινας, ήπιαμε και το ρακομελάκι μας σε ένα από τα τρία καφέ του.

Μεγαλόπολη

Επόμενος σταθμός το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, το μεγαλύτερο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, με την χωρητικότητά του να ήταν 18.200 θεατές περίπου.

Συνεχίσαμε για το Λιοντάρι, παραδοσιακό οικισμό, 12 περίπου χλμ. από Μεγαλόπολη, όπου μας υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Θέμης Σακελλαρίδης και μας ξενάγησε στο ναό των Αγ. Αποστόλων, στο κέντρο του χωριού, του 14ου αιώνα, που φέρει την αρχιτεκτονική των ναών του Μυστρά.

Καταλήξαμε στο κέντρο της Μεγαλόπολης, στο εντυπωσιακό Urbana Gastroteka. Διακόσμηση εξωτική, ξεχωριστή, είχες την αίσθηση ότι είσαι κάπου… τροπικά. Κουζίνα γκουρμέ, δημιουργική από τον executive chef Γιώργο Κουρκούτα, κάθε πιάτο συνοδευόταν και από το ανάλογο κρασί, από την περιοχή φυσικά.

Αποχαιρετιστήριο το γεύμα, παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννη Τρουπή, του αντιδημάρχου Τουρισμού Θέμη Σακελλαρίδη, μελών του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης, του προϊσταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Κώστα Κίσσα  και λοιπών.

Ευχαριστούμε θερμά το Επιμελητήριο Αρκαδίας, την εταιρία Tourismmedia για τη διοργάνωση της αποστολής και όλους όσοι βοήθησαν για την επιτυχία του ταξιδιού εξοικείωσης (press trip) στην περιοχή της Ορεινής Αρκαδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα