Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάΑεροδρόμιο «Μακεδονία»: 16 νέα δρομολόγια και πρόγραμμα κινήτρων

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: 16 νέα δρομολόγια και πρόγραμμα κινήτρων

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν τα στελέχη της Fraport Greece για τη φετινή σεζόν σ’ ότι αφορά την κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Με μια ανάκαμψη σε ποσοστό 50% για το 2021 σε σχέση με το 2019, το «Μακεδονία» ανοίγει περαιτέρω τα φτερά του προσελκύοντας νέες πτήσεις, νέες αεροπορικές εταιρίες ενώ στη στρατηγική του είναι και η υπερατλαντική σύνδεση με τις ΗΠΑ.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ντουμπρόβνικ, Σμύρνη, Βαρσοβία, Τίρανα, Όσλο είναι κάποιοι από τους νέους προορισμούς που συζητιούνται μεταξύ στελεχών του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αεροπορικών εταιριών ώστε να ενσωματωθούν στο πτητικό τους πρόγραμμα.

«Δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά προκύπτουν από τις συζητήσεις μας με τις αεροπορικές εταιρίες. Δεν είναι δεδομένο, είναι αποτελέσματα εν εξελίξει συζητήσεων μας με τις αεροπορικές, όπου δείχνουν, ότι κατά πάσα πιθανότητα, θα βάλουν νέους προορισμούς» ανέφερε ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος, στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε το Thessaloniki Convention Bureau (TCB) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Fraport Greece.  

Όπως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο κ. Βήλος, η Θεσσαλονίκη είναι ένας προορισμός με δυναμική και μεγάλη προοπτική, υπάρχει μια κοινή ατζέντα και στρατηγική μεταξύ Fraport Greece και φορέων της πόλης, που θα την οδηγήσει ακόμη υψηλότερα.  «Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις» επισήμανε.

Αναφερόμενος στην παρουσία αεροπορικών εταιριών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο κ. Βήλος είπε πως η Aegean και η Ryanair, είτε σε ετήσια βάση είτε σε καλοκαιρινή, παραμένουν οι δυο μεγαλύτερες εταιρίες, δυναμική ανάπτυξη υπάρχει από την Sky Express όπου έχει επενδύσει σημαντικά στη Θεσσαλονίκη ενώ σημαντική ανάπτυξη έχει και η Lufthansa και η πολωνική LOT.

Ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος

Περισσότερα αεροσκάφη και πτήσεις

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα κατά την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου, με εταιρίες όπως η Sky Express, η LOT, η Lufthansa, η Austrian, η British Airways, η Swiss, η Wizz Air, οι οποίες έχουν ανάπτυξη σε σχέση με το 2019, σε ποσοστό άνω του 100%.

Η Aegean, από το καλοκαίρι, θα μεγαλώσει τη βάση της και από πέντε αεροσκάφη θα βάλει επτά (7) ενώ προτίθεται να βάλει έξι (6) δρομολόγια εξωτερικού και δυο εσωτερικού.

Η Ryanair θα βάλει τέσσερα (4) δρομολόγια, η Wizz Air δυο δρομολόγια, η British Airways θα συνδέει το «Μακεδονία» με το London City Airport, ενώ νέα εταιρία χαμηλού κόστους, η Νορβηγική Flyr αναμένεται να βάλει δρομολόγιο με το Όσλο.

«Μέχρι στιγμής πάμε για ένα πτητικό πρόγραμμα, περίπου στα επίπεδα του 2019, και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε 16 νέα δρομολόγια στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, με την ελπίδα να γίνουν ακόμη περισσότερα» ανέφερε ο κ. Βήλος.

Σχετικά με τις χρονοθυρίδες (slots) επισημάνθηκε ότι λόγω της πανδημίας οι όροι και οι προϋποθέσεις για να χρησιμοποιήσουν οι αεροπορικές ένα slot έχουν γίνει πιο ελαστικοί λόγω της αβεβαιότητας, ήτοι σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν το slot ή όχι.

Στο 50% η ανάκαμψη του «Μακεδονία»

Για το 2021 το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατέγραψε μια ανάκαμψη της τάξεως του 50% σε σχέση με το 2019 ενώ όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη 22 Φεβρουαρίου), το αντίστοιχο ποσοστό σε αεροδρόμια της Ευρώπης της ίδιας δυναμικής ήταν στο 40%.  

Κατά τους μήνες Ιούλιο – Οκτώβριο είχε ανάκαμψη 72,4% (τον Αύγουστο 77%, τον Σεπτέμβριο 70%, τον Οκτώβριο 76%) ενώ Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2022 το ποσοστό ανάκαμψης σε σχέση με το 2019 είναι της τάξης του 58%.

Ανάκαμψη υπάρχει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από Αυστρία (78%), Γαλλία (73%), Ελβετία (72,4%), Ουκρανία, από Δανία, Βέλγιο, Γερμανία (88,3% για τους καλοκαιρινούς μήνες). Στον αντίποδα, Αγγλία, Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία κ.ά., λόγω περιορισμών, δεν κατάφεραν να δείξουν τη δυναμική τους.

Πρόγραμμα κινήτρων

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος επισήμανε πως η Fraport Greece διαχειρίστρια εταιρία 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης, θα δοθούν κίνητρα για να ενισχυθεί το «Μακεδονία» κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Θα προσφέρει μια έκπτωση στα αεροπορικά τέλη, για νέα διεθνή δρομολόγια, μια έκπτωση 7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη» ανέφερε ο κ. Βήλος λέγοντας πως στο παρελθόν το πρόγραμμα το είχαν κάνει χρήση οι αεροπορικές για 11 δρομολόγια ενώ για φέτος φαίνεται ότι τέσσερα νέα δρομολόγια από τέσσερις διαφορετικές αεροπορικές εταιρίες θα κάνουν χρήση αυτού του κινήτρου (σ.σ. τα αεροπορικά τέλη ανά αναχωρούντα επιβάτη είναι στα 18,5 ευρώ).

Η υπερατλαντική πτήση

Σχετικά με τις αναφορές που γίνονται για σύνδεση της Θεσσαλονίκης με υπερατλαντικές πτήσεις, όπως επισημάνθηκε τα υπερατλαντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο. «Είναι μια προσπάθεια, που την έχουμε ξεκινήσει, αλλά δεν είναι κάτι που θα γίνει φέτος ή μέσα σ’ ένα χρόνο, μπορεί να μας πάρει 2-3 χρόνια, θέλει επίπονη, συνεχή επικοινωνία και συνεργασία προκειμένου να παρθεί η τελική απόφαση» ανέφερε ο κ. Βήλος.

Μάλιστα, στην έκθεση Dubai Expo που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι 23-25 Φεβρουαρίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα επιχειρήσει για περισσότερες πτήσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αραβικών Εμιράτων ενώ συζητήσεις θα γίνουν και με στελέχη της αεροπορικής εταιρίας Emirates ώστε να υπάρξει πιθανόν σύνδεση Θεσσαλονίκη – Ντουμπάι – Νέα Υόρκη.

*

-Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Fraport Greece.

-Ομιλητές ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος παρουσίασε το στρατηγικό πλάνο της ΠΚΜ για τον τουρισμό το 2022, τις συνέργειες και τα ψηφιακά εργαλεία, ο Γιώργος Βήλος γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece και η Ελένη Σωτηρίου γενική διευθύντρια του TCB η οποία αναφέρθηκε στις συνέργειες και το σχεδιασμό για το 2022. Επίσης, παρουσιάστηκε το τουριστικό πόρταλ της ΠΚΜ το οποίο αυτήν την περίοδο είναι σε πιλοτικό στάδιο ενώ στον ‘αέρα’ θα βρίσκεται ολοκληρωμένο από τον Ιούνιο.

– Το ‘παρών’ στη συνάντηση εργασίας έδωσαν ο πρόεδρος της ΠΟΞ και Α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γρηγόρης Τάσιος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, η διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας του ΟΛΘ Θεοδώρα Ρήγα, ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος, ο πρόεδρος του TCB Γιάννης Ασλάνης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης Αναστασία Γαϊτάνου, ο προϊστάμενος τμήματος μάρκετινγκ και χορηγιών του ΜΜΘ Μάκης Μοναστηρίδης, η προϊσταμένη του τμήματος τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης Αλεξία Μαργαρίτη, η αν. προϊσταμένη του Film Office της ΠΚΜ Αγγελική Μυλωνάκη, το στέλεχος του ΟΤΘ Μαρία Πουλουκτσή, στελέχη της Fraport Greece κτλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα