Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Πόλη της γαστρονομίας στο δίκτυο Unesco – Το νέο λογότυπο

Θεσσαλονίκη: Πόλη της γαστρονομίας στο δίκτυο Unesco – Το νέο λογότυπο

Ένα νόστιμο, γαστρονομικό ταξίδι ξεκινάει για τη Θεσσαλονίκη η οποία αποτελεί την πρώτη ελληνική πόλη που εντάσσεται στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Μια διεθνή διάκριση πέτυχε η Θεσσαλονίκη ύστερα από έναν μαραθώνιο προσπαθειών που διήρκησε έναν περίπου χρόνο. Αναφερόμαστε στην ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης  ήταν εκείνος που κατάφερε να καταθέσει έναν πλήρη φάκελο που αφορούσε, μεταξύ άλλων, τα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομική παράδοση, τα εστιατόρια, τα φεστιβάλ γαστρονομίας, τις δράσεις κτλ., και να ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο.

«Και το Ηράκλειο της Κρήτης κατέθεσε φάκελο’ η Θεσσαλονίκη ήταν αυτή που κατάφερε να κόψει το νήμα, είχε τον πληρέστερο και καλύτερο φάκελο, και θα δώσει το καλό παράδειγμα ότι μπορούν κι άλλοι δήμοι να ενταχθούν» ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία φορέων της πόλης.

Όπως επισήμανε η κα. Ζαχαράκη «επιβεβαιώνεται η δύναμη της συνέργειας, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας γαστρονομικός προορισμός αξιώσεων, και επιβεβαιώνεται με το να συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco» προσθέτοντας πως έχουν ήδη ενημερώσει όλα τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό για τη συγκεκριμένη επιτυχία της, η οποία θα έχει πολλαπλό και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Η κα. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στην καμπάνια για το city break που ‘τρέχει’ το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για ένα greekend, με τη  Θεσσαλονίκη και την Αθήνα να πρωταγωνιστούν, ενώ για τη Θεσσαλονίκη τόνισε πώς «ήδη την έχουμε εντάξει στο στρατηγικό μας σχεδιασμό για το 2022 – 2023».

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

Success story

Για ένα πολύ νόστιμο ταξίδι, για έναν γαστρονομικό προορισμό της Unesco, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επισημαίνοντας πως «η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας που έχει μια τέτοια επιτυχία. Ξεκινάει με το καινούργιο της λογότυπο» δήλωσε απευθύνοντας κάλεσμα προς τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης να καταστούν συνιδιοκτήτες και συμμέτοχοι και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας.

«Ξεκινάει ο διάλογος με όλους τους φορείς, με όλους εκείνους που έχουν κάνει την πόλη γνωστή για τις λιχουδιές της, τα προϊόντα της, έτσι ώστε να τα γνωρίσει όλος ο κόσμος και να έχουν οι επισκέπτες μας πολλούς και σημαντικούς λόγους να έρθουν στην πόλη, για τα ζαχαροπλαστεία της, τα εστιατόρια της, τις αγορές της» δήλωσε ο κ. Ζέρβας.  

Αναφέρθηκε στο νέο λογότυπο αυτής της προσπάθειας, το οποίο και αυτό είναι μέρος μιας συνολικής προσπάθειας «ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματα, η Θεσσαλονίκη να είναι αναγνωρίσιμη, τουριστικά, γευστικά προκλητική με την έννοια να μην υπάρχει κανείς που να μην επιθυμεί να έρθει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Από αριστερά: Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μαρία Καραγιάννη, Σταύρος Καλαφάτης, Σοφία Ζαχαράκη, Μαρία Αντωνίου

Η γαστρονομία πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης

Για την επιλογή της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να εστιάσει στο σκέλος της γαστρονομίας αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη λέγοντας ότι ήταν απολύτως συνειδητή, αφού «ακολουθεί την εθνική στρατηγική για τον γαστρονομικό τουρισμό, ακολουθεί ένα παγκόσμιο trend αλλά κυρίως πηγαίνει οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες τουριστών».

Η ίδια επισήμανε πως η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco θα βοηθήσει στην τουριστική προώθηση της πόλης με πυλώνα τη γαστρονομία. «Η διάκριση αυτή είναι λόγος και αιτία να ηγηθούμε στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού» ανέφερε η κα. Καραγιάννη προσθέτοντας «όλοι μαζί, από κάτω προς τα επάνω, πρέπει να δουλέψουμε, για να αξιοποιήσουμε τη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης με έναν πιο επίκαιρο, πιο μοντέρνο χαρακτήρα. Να δημιουργήσουμε μια συμμαχία για τον γαστρονομικό τουρισμό, να διαμορφώσουμε μια γαστρονομική εμπειρία, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο τοπικότητα, αυθεντικότητα, ποιότητα».

Το λογότυπο

Σχετικά με το λογότυπο εκπροσώπησης της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco συνδυάζει το αρχικό γράμμα «Θ» από τη Θεσσαλονίκη με το λατινικό «G», που αντιστοιχεί στη λέξη gastronomy (γαστρονομία). 
«Το λογότυπό μας πλάι σε αυτό της UNESCO θα προβάλλει παγκόσμια κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση και ενέργεια της πόλης για τη γαστρονομία» δήλωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη.

*

-Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση αυτής της παγκόσμιας διάκρισης στους φορείς της πόλης και στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, ο φάκελος της Θεσσαλονίκης υποστηρίχθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπως και από την Ελληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη αλλά και από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Καίτη Τζιτζικώστα. 

-Η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco ενισχύει ακόμη περισσότερο την εικόνα της στη διεθνή τουριστική αγορά, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά της στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και στη γαστρονομία.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης επισημαίνοντας πως ο τουρισμός είναι ένα κομμάτι στην τελική αναβάθμιση και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, και μέσα από μια σειρά σε εξέλιξη έργων, μπορεί να γίνει ένας σύγχρονος περιφερειακός κόμβος ανάπτυξης για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

-Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε περήφανος «που καταφέραμε να δώσουμε αγώνα, για να γίνει η Θεσσαλονίκη προορισμός για τη γαστρονομία με βάση το σήμα της Unesco», συγχαίροντας παράλληλα τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και όλη την ομάδα για την επιτυχία. 

– Στη σπουδαιότητα της διάκρισης αναφέρθηκε και η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

-Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι τέσσερις Chef Ambassadors του Thessaloniki Food Festival Σωτήρης Ευαγγέλου, Απόστολος Αλτάνης, Δημήτρης Τσανανάς και Μανώλης Παπουτσάκης. 

-Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Καίτη Τζιτζικώστα σε χαιρετισμό που απέστειλε χαρακτήρισε την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco ως πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

«Με υπερηφάνεια και συγκίνηση καλωσορίζουμε επισήμως τη Θεσσαλονίκη μας στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco ως την πρώτη ελληνική πόλη ανάμεσα σε 246 πόλεις όλου του κόσμου που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο από την ίδρυσή του το 2004» πρόσθεσε η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα