Με ένα πλούσιο γαστρονομικό και όχι μόνο πρόγραμμα, διεξάγεται απόψε στο Παράλιο Άστρος της Αρκαδίας το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου «Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού»
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Έκθεση τοπικών προϊόντων, μαγειρικές επιδείξεις και παραδοσιακές συνταγές, εργαστήρια δημιουργίας για παιδιά, γευσιγνωσίες μελιού, ελιάς και ελαιολάδου, κοκτέιλ με τοπικό κρασί και αρκαδικά βότανα αλλά και μουσικές και ομιλίες σχετικά με το φεστιβάλ, την αρκαδική κουζίνα και τα προϊόντα της περιλαμβάνονται στο 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει τίτλο «Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού».
Τόπος διεξαγωγής το Παράλιο Άστρος στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στη Βόρεια Κυνουρία, μια περιοχή που βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο και δροσίζεται από τον ορεινό όγκο του Πάρνωνα.
Πρόκειται για τον τρίτο σταθμό του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας –μετά την Αρεόπολη και την Κορώνη- και στόχος είναι η προβολή των τοπικών προϊόντων με έμφαση σε παραδοσιακά υλικά, παραδοσιακές συνταγές αλλά και μοντέρνες εκδοχές.
Συμμετοχή αρκαδικών επιχειρήσεων
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 19.00, στο ανοιχτό θέατρο Παράλιου Άστρους «Μελίνα Μερκούρη».
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα εκθέτουν τα προϊόντα τους αρκαδικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα οι: Αγροτοβιομηχανική Οινοποιητική Αρκαδίας – Σπυρόπουλος Αρκάς ΑΕ (Οινοποιείο), Αφοί Φούφα ΑΕ (Τυποποίηση ελαιολάδου, ελιές), Κτήμα Παναγόπουλος (Οινοποιείο), Αρώματα Πάρνωνα – Παινέσης Αναστάσιος (Μελισσοκομία), Ελαιώνες Μπουτσικάκη (Καλλιέργεια και Εμπορία Ελιών), Μορόπολος (Οινοποιείο), Arcadia Honey – Οικογένεια Κολοστούμπη (Μέλι και Προιόντα Μέλισσας), Καραματζάνης (Τυροκομείο), Morias Craft Ales – Καραδήμα Θεοδώρα (Εμπόριο Μπύρας), Iatridis Estate (Παραγωγή Ελαιολάδου), Δουζένης Ελαιόλαδα Α.Ε.(Ελαιουργικά Προιόντα), Οινοποιείο Βεβαινιώτη (Οινοποιείο), Livelia ΑΒΕΕ (Ελαιοτριβείο – Τυποίηση ελιών και ελαιολάδου).
Επίσης παραδοσιακές συνταγές με τοπικά προιόντα θα ετοιμάζουν οι:
- Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατάνου (παραδοσιακή κερασόπιτα με κεράσια από την Πλατανίτικη γη),
- Αρχείο Τσακωνιάς Λεωνιδίου (πιάτο με βάση την Τσακώνικη μελιτζάνα)
- Πολιτιστικός Σύλλογος Κορακοβουνίου (παραδοσιακή Κορακοβουνίτικη πλακόπιτα)
- Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Σίταινας («σκαστά» ζυμαρικά γνωστά και ως «κρατσούνια») και
- Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγιασοφιτών (το περίφημο «Περιβολίσιο»).
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται και μαγειρικές επιδείξεις από τους Αρκάδες Chef Παναγιώτη Μπουρτσουκλή, Γιώργο Αριδά και Αλέξανδρο Ιατρίδη.
Το αποψινό πρόγραμμα
Η αποψινή εκδήλωση θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, το δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Καμπύλη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννη Τρουπή.
Ομιλίες με θέμα τα άγρια μανιτάρια και την τρούφα του Πάρνωνα, για την αρκαδική γαστρονομία αλλά και για την ταινία «Αρκαδία 1900 – Η Καμπανία της Ανατολής» από τον σκηνοθέτη και εμπνευστή της Κώστα Σπυρόπουλο, μαγειρικές επιδείξεις από τοπικούς σεφ με βάση τα άγρια μανιτάρια, την τσακώνικη μελιτζάνα, τα τυροκομικά κ.ά, παραδοσιακές συνταγές από τους Γυναικείους Πολιτιστικούς Συλλόγους, γευσιγνωσίες και εργαστήρι δημιουργίας ελιόψωμων, ζωντανή μουσική και βεβαίως έκθεση τοπικών προϊόντων συμπεριλαμβάνονται στο αποψινό πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού».
*
– Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου διοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και η αποψινή εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, το Επιμελητήριο Αρκαδίας, την Ένωση Ξενοδόχων Ανατολικής Αρκαδίας και τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου.
– Πρωτεύουσα και έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας είναι το Άστρος, γνωστό από το ρόλο που έπαιξε στην Επανάσταση, όπου στις 29 Μαρτίου 1823 συγκροτήθηκε η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να ψηφίσει την αναθεώρηση του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος της Επιδαύρου.
– Το Παράλιο Άστρος είναι το επίνειο του Άστρους και απέχει 4 χλμ. από την πρωτεύουσά του. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει το μεσαιωνικό κάστρο Estella, στην κορυφή του λόφου (Νησί) με την πανοραμική θέα. Σύμφωνα με το Χρονικό του Μορέως, χτίστηκε το 1256 από τον ηγεμόνα του Πριγκηπάτου της Αχαΐας, Γουλιέλμου Β’ Βιλλεαρδουίνου, προκειμένου να υποτάξει τους Τσάκωνες που κατοικούσαν στην περιοχή.
-Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος της περιοχής είναι του Μουστού και βρίσκεται στο κέντρο του όρμου του Άστρους.
– Το Άστρος απέχει 160 χλμ. από Αθήνα ακολουθώντας την Ολυμπία οδό για Κόρινθο, Καλαμάτα με κατεύθυνση προς Τρίπολη και έξοδος για Αρχαία Νεμέα, Ναύπλιο. Από Τρίπολη απέχει 40 χλμ. ενώ από Ναύπλιο 30 χλμ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: