Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη‘Ελληνικό Πρωινό’: Γεύσεις Θεσσαλονίκης στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ (ΦΩΤΟ)

‘Ελληνικό Πρωινό’: Γεύσεις Θεσσαλονίκης στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ (ΦΩΤΟ)

Ελληνικός καφές ψημένος στη χόβολη και λουκουμάκι, μπουγάτσα και κουλούρι Θεσσαλονίκης, πίτες, τραχανάς, αυγά στραπατσάδα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ρυζόγαλο, ελιές και χωριάτικη σαλάτα. Το ‘Ελληνικό Πρωινό’ του ΞΕΕ κερνάει τους επιβάτες στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η σημερινή και μια γευστική γιορτή επέλεξαν να τη γιορτάσουν από κοινού η Fraport Greece – διαχειρίστρια εταιρία 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το ‘Μακεδονία’-, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) – υπεύθυνο για το πρόγραμμα ‘Ελληνικό Πρωινό’ που ‘τρέχει’ εδώ και 13 έτη- και η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) που την αφορά άμεσα και όπως επισημάνθηκε, ήδη 50 από τα 80 μέλη της έχουν ‘υιοθετήσει’ το ‘Ελληνικό Πρωινό’ Θεσσαλονίκης.

Στις αναχωρήσεις των επιβατών

Σημείο συνάντησης για τη σημερινή εκδήλωση, ο χώρος στο Terminal 2, στο Επίπεδο Αναχωρήσεων, λίγο πριν το Σημείο Ελέγχου επιβατών για την πρόσβαση στις Πύλες αναχώρησης.

Ένας χώρος ‘γεμάτος’ Θεσσαλονίκη, γεμάτος γεύσεις και προϊόντα της περιοχής. Ένας χώρος που ‘ταξίδεψε’ τους επιβάτες, λίγο πριν την αναχώρησή τους από τη Θεσσαλονίκη, με γεύσεις, αρώματα, χρώματα, μνήμες και αναμνήσεις.

Το ‘Ελληνικό Πρωινό’ Θεσσαλονίκης

Μια μεγάλη ποικιλία με χαρακτηριστικά εδέσματα της Ελλάδας, με χαρακτηριστικές γεύσεις της Θεσσαλονίκης προσφέρονταν στους επιβάτες του αεροδρομίου «Μακεδονία» που αναχωρούσαν σήμερα το πρωί, είτε για την πατρίδα τους, είτε για κάποιο άλλο σημείο της χώρας.

«Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, ποικιλία από τυριά, κουλούρια, ηλιόψωμα, τσουρέκια, ελληνικό γιαούρτι με γλυκό κουταλιού, ή χειροποίητες μαρμελάδες, ποικιλία από μέλια, ελιές, σαλάτες (χωριάτικη, οσπριάδα, μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη), ντολμαδάκια γιαλαντζί, τραχανάς, σπραπατσάδα με λουκάνικα Τζουμαγιάς, πεϊνιρλί, πίτες κλπ. είναι εδέσματα που μας χαρακτηρίζουν και πρέπει να τα προωθούμε» δήλωσε ο Executive Chef του Hyatt Regency Thessaloniki Απόστολος Αλτάνης όπου με την πολυπληθή ομάδα του ανέλαβαν το σημερινό μπουφέ στο ‘Μακεδονία’.

Σύνδεση τοπικού παραγωγού με καταναλωτή

Το ‘Ελληνικό Πρωινό’ είναι μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) το οποίο ξεκίνησε πριν 13 έτη. Και συγκεκριμένα, από το 2010, όπου το τότε μέλος του Δ.Σ. του ΞΕΕ Γιώργος Πίττας σχεδίασε και υλοποίησε το ‘Ελληνικό Πρωινό’, ένα πρόγραμμα που παρότρυνε – και τελικά πέτυχε- να βάλουν τα ξενοδοχεία, ανά τη χώρα, στο πρωινό τους τοπικά προϊόντα και συνταγές της περιοχής τους.

Όπως επισήμανε στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Άρης Σουλούνιας το ‘Ελληνικό Πρωινό’ μπαίνει σε νέες βάσεις «αυτή τη στιγμή γίνεται μια αναδιάρθρωση, και το ‘Ελληνικό Πρωινό’ πηγαίνει στην επόμενη δεκαετία». Όπως ο ίδιος εξήγησε σκοπός είναι να φέρει κοντά τον Έλληνα παραγωγό με τον τελικό καταναλωτή, να υπάρχει διασύνδεση μεταξύ του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα.

Μέχρι στιγμής, στο ‘Ελληνικό Πρωινό’ είναι ενταγμένα 1.300 ξενοδοχεία, από το σύνολο των περίπου 10.000 που είναι καταγραμμένα στο ΞΕΕ, και 53 Τοπικά Σύμφωνα με πιστοποιημένους παραγωγούς από την κάθε περιοχή.

Η νέα αναδιάρθρωση του ‘Ελληνικού Πρωινού’ στοχεύει αφενός στην ένταξη περισσοτέρων ξενοδοχείων, περισσότερων παραγωγών αφετέρου στο μέσω ειδικής πλατφόρμας του ΞΕΕ να μπορεί ο καταναλωτής να παραγγέλνει απευθείας το επιθυμητό προϊόν από τον συγκεκριμένο παραγωγό.

Πενήντα ξενοδοχεία από την ΕΞΘ έχουν υιοθετήσει το ‘Ελληνικό Πρωινό’

Αναμφίβολα, το να έχει μια επιχείρηση στο πρωινό της επιλεκτικά τοπικά προϊόντα από παραγωγούς -είτε μικρούς είτε μεσαίας παραγωγής-, της δίνει πρόσθετα αστέρια στις παροχές της και τις υπηρεσίες της. Από την άλλη, το κόστος σαφώς και είναι μεγαλύτερο, από το να έχει στο μπουφέ βραστά λουκανικάκια τύπου Φρανκφούρτης, τυποποιημένες μαρμελάδες και… λευκό τυρί.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης στέκεται στο πλευρό του ΞΕΕ σχετικά με το πρόγραμμα ‘Ελληνικό Πρωινό’ και όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΞΘ Λένα Παπία, «πενήντα (50) περίπου μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, από τα 80, είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ‘Ελληνικό Πρωινό’, ένα πρόγραμμα το οποίο αναδεικνύει τα ελληνικά προϊόντα, τα τοπικά προϊόντα».

Θεσσαλονίκη – Η πόλη της Γαστρονομίας ενταγμένη στο δίκτυο της UNESCO

Δεν είναι τυχαίο που η Fraport Greece επέλεξε τη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιό της να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

«Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν είναι τυχαία, διότι όπως γνωρίζουμε είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Γαστρονομικών Πόλεων της UNESCO» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Fraport Greece Γιώργος Βήλος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους τους φορείς και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Fraport Greece αποφάσισε να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, «εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’, που είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιό μας.»

Από αριστερά: Γιώργος Βήλος (γ. διευθυντής ανάπτυξης Fraport Greece), Άρης Σουλούνιας (αντιπρόεδρος ΞΕΕ)

*

-Το ‘Ελληνικό Πρωινό’ Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’, ήταν υπό την επιμέλεια του Hyatt Regency Thessaloniki και της Ομάδας του Executive Chef Απόστολου Αλτάνη.

-Το ‘παρών’ στη σημερινή εκδήλωση για το ‘Ελληνικό Πρωινό’ του ΞΕΕ στη Θεσσαλονίκη έδωσαν, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια του ΞΕΕ Αγνή Χριστίδου, η σύμβουλος Μάρκετινγκ & Δημοσιότητας του προγράμματος ‘Ελληνικό Πρωινό’ Μαρία Τζάνου.

Από αριστερά: Αγνή Χριστίδου (γ.διευθύντρια ΞΕΕ), Μαρία Τζάνου (Σύμβουλος μάρκετινγκ & Δημοσιότητας ‘Ελληνικού Πρωινού’), Έλενα Μπινιάρη (γ.διευθύντρια Hyatt Regency Thessaloniki)

-Επίσης, το ‘παρών’ έδωσε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη.

-Από πλευράς Fraport Greece, εκτός από τον γενικό διευθυντή Ανάπτυξης Fraport Greece Γιώργο Βήλο, το ‘παρών’ έδωσαν και η Κατερίνα Πολλάτου Airline Marketing & Development Manager, ο Χάρης Φίλος Senior Airline Developer.

-Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχη εκδήλωση για την προώθηση του ‘Ελληνικού Πρωινού’ είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι, ίδια μέρα – Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού- στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, παρουσία της τότε υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, της προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου, του προέδρου του ΞΕΕ Αλέξανδρου Βασιλικού κλπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα