Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΣίφνος: Όλες οι Κυκλάδες, όλη η Ελλάδα μια ‘αγκαλιά’! (ΦΩΤΟ) 

Σίφνος: Όλες οι Κυκλάδες, όλη η Ελλάδα μια ‘αγκαλιά’! (ΦΩΤΟ) 

Μαγειρέματα, αγνά τοπικά υλικά, παραδοσιακές συνταγές, χρώματα, αρώματα, γεύσεις, μουσικές, ήθη και έθιμα, στο 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’.

Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Στο μαγευτικό κυκλαδονήσι που ακούει στο όνομα Σίφνος μας βρήκε μεταξύ 14 και 16 Σεπτεμβρίου, του γλυκού Σεπτέμβρη- με την καλοκαιρινή διάθεση και τον καυτό ήλιο να λαμπυρίζει στο γαλάζιο του Αιγαίου, να αστράφτει στο ολόλευκο των σπιτιών και των εκκλησιών του νησιού, να χρυσαφίζει στη γη και τις χαρακτηριστικές πεζούλες.

Καμάρες, το λιμάνι της Σίφνου, με τα πεντακάθαρα νερά και την παραλία βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, εκεί όπου μας υποδέχθηκε με ζεστασιά ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Γιώργος Σταυριανός και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αντάρτης.

Γιάννης Αντάρτης (Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου), Γιώργος Σταυριανός (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου), Ντέπυ Χιωτοπούλου (υπογράφουσα)

Κεράσματα με κουλουράκια και λικεράκια από τον Οικολογικό Σύλλογο Καμαρών «Η Μερόπη»

Μαρία Καλογήρου αντιπρόεδρος Οικολογικού Συλλόγου Καμαρών ‘Η Μερόπη”

και παρέα με την δραστήρια και καθηγήτρια Γαλλικών Μαρία Τράπαρη – μόνιμη κάτοικο Σίφνου εδώ και 17 έτη- ξεκινάμε για τα ενδότερα τα του 15ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’

Ένας θεσμός, 15 έτη, 26 συμμετοχές

Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’ όπως δήλωσε στο Debbiestravel.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Γιώργος Σταυριανός ξεκίνησε δειλά δειλά και χρόνο με το χρόνο εξελίχθηκε. «Ξεκινήσαμε με τους γείτονές μας, τα κυκλαδονήσια και στην πορεία συμμετείχαν και περιοχές απ΄ όλη την Ελλάδα» επισημαίνει.

Έτσι φέτος, το 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’ που διεξήχθη 14 – 16 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν 26 συνολικά συμμετοχές από όλη την Ελλάδα’ από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη, και από την Ήπειρο μέχρι τη Βέροια της Ημαθίας, τα Μέγαρα της Αττικής, τη Λάρισα, τη Σπάρτη.

Και βεβαίως, οι Κυκλάδες, η Μύκονος και η Σαντορίνη, η Θηρασιά, η Ίος, η Μήλος, η Φολέγανδρος, η Άνδρος και η Σύρος, η Κέα και η Κύθνος, η Σέριφος και η Πάρος, η Κίμωλος και η Αστυπάλαια από τα Δωδεκάνησα. Και η πρωταγωνίστρια, η Σίφνος, η οποία στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’ υποδέχθηκε πάνω από 6.000 κόσμο, μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, τουρίστες που είτε βρισκόντουσαν στο νησί είτε πήγαν για τις εκδηλώσεις, αλλά και πλήθος πολιτικών, βουλευτών των Κυκλάδων καθώς και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

Γιώργος Χατζημάρκος (Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου), Κατερίνα Μονογιού (Βουλευτής Κυκλάδων – Μύκονος)

Τα μαγειρέματα

Κάθε απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, η πλατεία του Αρτεμώνα γέμιζε από κόσμο, από μουσικές, μαγειρικές, χαμόγελα, χορούς και παραδόσεις. Γέμιζε από τη γαστρονομία της κάθε περιοχής που συμμετείχε!

Η Σύρος μαγείρεψε ζυμαρικά με κιμά λουκάνικου Σύρου, η Ίος παστέλι – το γλυκό του γάμου με νιώτικο θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι-,

η Σαντορίνη – τι άλλο;- την περίφημη φάβα της αλλά και γλυκό του κουταλιού με λευκή μελιτζάνα.

Η Θεσσαλία μαγείρεψε παραδοσιακή τυρόπιτα, τα Μέγαρα μπουρέκι, η Κυπαρισσία μπάμιες με γαρίδες και η Σπάρτη κόκορα μπαρδουνιώτικο. Η Λαμία με τη ρουμελιώτικη γλυκιά γαλατόπιτα, η Κρήτη ξινόχοντρο, η Μύκονος κρεμμυδόπιτα, η Φολέγανδρος αραντό με γάλα, αλεύρι και νερό. Η Ορεστιάδα μαγείρεψε τραχανά με κοτόπουλο και η Βέροια το φημισμένο της ρεβανί παραδοσιακό γλυκό με αλεύρι, σιμιγδάλι, αυγά και ζάχαρη, προσθέτοντας μια λεπτή γεύση πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Και η Σίφνος, τι άλλο θα μπορούσε να μαγειρέψει η Σίφνος, πέρα από την παραδοσιακή της ρεβυθάδα;!

Κάθε απόγευμα η πλατεία του Αρτεμώνα γέμιζε και με τα ‘παιδομαγειρέματα’ όπου τα παιδιά απασχολούνταν δημιουργικά

ενώ με το πέρας των μαγειρικών επιδείξεων από κάθε τόπο, ακολουθούσε μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς από τους διάφορους τόπους που συμμετείχαν στο 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’.

Η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου

Μια από τις εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσει κανείς, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’, είναι αναμφίβολα η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου.

Η έναρξη έγινε από τα Εξάμπελα, το χωριό του Τσελεμεντέ – του μεγαλύτερου δασκάλου της ελληνικής μαγειρικής τέχνης (1878-1958). Μαζεύτηκαν όλοι, οι αντιπροσωπείες από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, και θα συμμετείχαν και στην αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου. Εκεί και το ‘τακίμι’, οι μουσικοί (σ.σ. στη Σίφνο οι μουσικοί είναι το τακίμι, δηλαδή βιολί και λαούτο, τα οποία τα ονομάζουν ‘βιολιά’).

«Γίνεται ένα ‘πάντρεμα’ των εθίμων και των παραδόσεων του κάθε τόπου που συμμετέχει στην αναπαράσταση του γάμου» μας δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Γιάννης Αντάρτης – και ‘ψυχή’ του εθίμου, ο οποίος στο εν λόγω δρώμενο είχε το ρόλο του πατέρα της νύφης.

Η ‘ψυχή’ του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’ Γιάννης Αντάρτης, αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου

Νύφη η Σιφνιά Μαργαρίτα Σταυριανού την οποία και ντύσανε στο σπίτι στον Αρτεμώνα, όπου στεγάζεται η Λαογραφική συλλογή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου «Εμείς παλιά στα σπίτια μας».

Ήταν το μέρος όπου ο ‘πατέρας’ της – Γιάννης Αντάρτης- την παρέδωσε στον ‘γαμπρό’ τον Θρακιώτη Κώστα Ρουσσίδη.

Από το σπίτι όπου και έγινε η έναρξη του παραδοσιακού γάμου, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της προετοιμασίας του γαμπρού. Τον ξύρισαν,

του ευχήθηκαν να έχει μια ευτυχισμένη ζωή με τη σύζυγό του, γιορτάζοντας το γεγονός με θρακιώτικα τραγούδια που συνοδεύονταν από γκάιντες και νταούλια.

Η πομπή συνέχισε στα Εξάμπελα όπου πήγαν στον κουμπάρο, τον Κρητικό Μανώλη Φιορέντζη,

συνέχισαν για την Απολλωνία όπου πήραν την κουμπάρα – τη Λαρισαία Τζένη Κάκα μέλος του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών,

Τα μέλη του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών από Λάρισα με τον ‘γαμπρό’ (με το κόκκινο τουρμπάνι) και δίπλα του την ‘κουμπάρα’

μετά πήγαν στο Άνω Πετάλι και στη συνέχεια στον Αρτεμώνα όπου συναντήθηκαν με τη νύφη

και όλοι μαζί κατέληξαν στην πλατεία του χωριού, όπου διεξαγόταν το 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας. Τους υποδέχθηκε με πολλά χειροκροτήματα ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος από ώρα και στη συνέχεια διασκέδασαν όλοι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Τα θαλασσομαγειρέματα

Εκτός όμως από τα απογευματινά μαγειρέματα στην πλατεία του Αρτεμώνα, το πρόγραμμα περιλάμβανε και πρωινά θαλασσομαγειρέματα!

Την Παρασκευή 15/9 τα θαλασσομαγειρέματα έγιναν στον Ταξιάρχη στο Βαθύ από τον Εξωραϊστικό Σωματείο ‘Το Βαθύ της Σίφνου’, τα οποία και συνοδεύτηκαν από μουσικές από την Πελοπόννησο και τη Θράκη και χορούς.

Το Σάββατο 16/9 τα θαλασσομαγειρέματα μετακόμισαν στην αμμουδιά του Φάρου, μια προσφορά από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Φάρου. Και εκεί δεν έλειψαν οι ντόπιες γεύσεις συνοδεία μουσικών οργάνων, τραγουδιών και χορών.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Παράλληλα με τις κεντρικές εκδηλώσεις στην πλατεία του Αρτεμώνα, ‘έτρεχαν’ και άλλες παράλληλες.

Από τις δυο εκθέσεις φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου ‘Μαριάνθη Σίμου’ – η μία με τίτλο «Με δυο ματιές» του Γιώργου Μουστάκα υπό την επιμέλεια του Μιλτιάδη Κατρακούλη (σ.σ. ήταν ένα ‘ταξίδι’ 17 εικόνων, μια δουλειά που λειτουργεί ως φόρος τιμής στο ελληνικό παραδοσιακό ένδυμα)

και η δεύτερη έκθεση είχε τον τίτλο «Ανθισμένες Ροδακινιές» αποτυπώνοντας τον κάμπο της Βέροιας όταν γίνεται ροζ από τις ανθισμένες ροδακινιές κάθε Μάρτιο (σ.σ. η έκθεση πραγματοποιήθηκε από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας).

Τις επιδείξεις της κεραμικής τέχνης,

Ο αγγειοπλάστης Κώστας Δεπάστας, ο οποίος διατηρεί αγγειοπλαστείο στην Χερρόνησο

τις παραδοσιακές μουσικές και την έκθεση λαογραφικού υλικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου «Εμείς παλιά στα σπίτια μας» παρουσιάζοντας ένα σιφναίικο σπίτι.

Σταθερή γαστρονομική αναφορά για την Ελλάδα

Το ‘παρών’ στις εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’ έδινε, μεταξύ άλλων, και η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη, η οποία και είχε διατελέσει πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, πριν να αναλάβει καθήκοντα δημαρχίας.

Όπως επισήμανε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «για άλλη μια χρονιά αναδεικνύεται, από τις αξιόλογες αντιπροσωπείες τις οποίες και καλωσορίζουμε, ο γαστρονομικός πλούτος των περιοχών και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και γευτούν τοπικά προϊόντα και εδέσματα της ελληνικής γαστρονομίας» προσθέτοντας «νιώθουμε περήφανοι που το φεστιβάλ γαστρονομίας πήρε τη μορφή θεσμού και αποτελεί σταθερή γαστρονομική αναφορά για την Ελλάδα και όχι μόνο. Παράλληλα, μέσα από τις δράσεις που προβάλλουν έθιμα και παραδόσεις αναδεικνύεται και ο πολιτιστικός πλούτος.»

Μαρία Ναδάλη (δήμαρχος Σίφνου), Γιώργος Σταυριανός (πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου)

*

-Η διαμονή μας έγινε στα καταλύματα «Πέτρα και Φως» της φιλόξενης κυρίας Ευαγγελίας, που βρίσκονται στο δρόμο για το Κάστρο. Το συγκρότημα χτισμένο με σεβασμό στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική διαθέτει δωμάτια και στούντιο πολύ καθαρά, περιποιημένα, με όλες τις ανέσεις, σε γήινους χρωματισμούς (petrakaifos-sifnos.gr).

Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν για τη συμμετοχή μας στο 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’ και κυρίως τη Δήμαρχο Σίφνου Μαρία Ναδάλη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Γιώργο Σταυριανό, τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Γιάννη Αντάρτη, την εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων El Mar για τη χορηγία του αυτοκινήτου (www.elmar-sifnos.gr), και βεβαίως την Μαρία Τράπαλη για την αμέριστη συνεργασία, φροντίδα και βοήθεια κατά την παραμονή μας στη Σίφνο!

Η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη (μέσο) με την υπογράφουσα και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Γιώργο Σταυριανό
Μαρία Τράπαλη (αριστερά), Ντέπυ Χιωτοπούλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα