Ένας από τους ιστορικότερους και ο μεγαλύτερος βιολογικός αμπελώνας της Ελλάδας, το Κτήμα Πόρτο Καρράς, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, περνάει σε νέα εποχή μέσα από επενδύσεις στο οινοποιείο, τους αμπελώνες, τις ετικέτες, το ίδιο το κρασί!
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Ταξιδεύουμε νοερά στον παλαιότερο αμπελώνα στην Ελλάδα, στο Κτήμα Πόρτο Καρρά, που βρίσκεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, μετά το Νέο Μαρμαρά, και λίγα χιλιόμετρα μακριά από το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα Porto Carras Grand Resort.
Οι πρώτες φυτεύσεις στο Κτήμα Πόρτο Καρράς χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ήταν τότε που αναδείχθηκε η ποικιλία Μαλαγουζιά, η οποία από το Κτήμα Πόρτο Καρράς ξεκίνησε και εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το 1996.
Επιπλέον, το Κτήμα Πόρτο Καρράς είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, συνολικής έκτασης 4.750 στρεμμάτων.
«Αυτή τη στιγμή ανακαινίζουμε το οινοποιείο, και φροντίζουμε εκ νέου τους αμπελώνες, με σεβασμό στην ιστορία, την παράδοση και την αγάπη, για αυτό που ξεκίνησε ο Γιάννης Καρράς στα τέλη της δεκαετίας του ‘60» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Domaine Porto Carras New Era Sergei Smirnov, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης, Πέμπτη 12 Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό το διάστημα το οινοποιείο του Πόρτο Καρράς ανακαινίζεται και όπως επισήμανε ο κ. Smirnov, η επένδυση μόνο για το οινοποιείο θα φτάσει τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει του πλάνου, θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025. Ωστόσο, ένα τμήμα του είναι επισκέψιμο, δίνοντας την ευκαιρία στους οινόφιλους και όχι μόνο, να το επισκεφτούν.
Σεβασμός στα αμπελοτόπια και στην οινοποίηση
Στις πλαγιές της Σιθωνίας, στον παλαιότερο αμπελώνα της Ελλάδας, οι πρώτες φυτεύσεις χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Εκεί, εκτός από τη Μαλαγουζιά, φυτεύτηκε για πρώτη φορά, και η ερυθρή ποικιλία Λημνιό – η αρχαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική ποικιλία.
Κάποιοι αμπελώνες μετρούν 30 – 40 χρόνια ζωής, και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να διατηρηθούν και να αποδίδουν κορυφαίο αποτέλεσμα, είναι να φροντιστούν εκ νέου.
Η παραγωγή αυτή την περίοδο περιορίζεται στα 2.000 στρέμματα, από τα 4.750 στρεμμάτων (συνολικά το Κτήμα εκτείνεται σε 6.000 στρέμματα).
«Εστιάζουμε στις τοπικές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Αθήρι, το Λημνιό, το Ξινόμαυρο» ανέφερε ο κ. Smirnov, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία του Κτήματος πριν τρία (3) χρόνια.
Τον επόμενο χρόνο θα αναφυτεύσουν τους αμπελώνες, εργασία που αποτελεί και το πλέον δύσκολο σκέλος στη νέα εποχή του Κτήματος Πόρτο Καρρά.
Design στο στυλ Bauhaus
Σ’ ότι αφορά το σχεδιασμό και την ανακαίνιση του οινοποιείου, θα συνεχιστεί η παράδοση και ο σεβασμός και στην αρχιτεκτονική που βασίζεται πάνω στην αρχιτεκτονική Bauhaus.
«Θα σεβαστούμε το design, το οποίο βασίζεται στο στυλ Bauhaus» ανέφερε ο κ. Smirnov επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα μόνο δυο κτίρια είναι σχεδιασμένα στο συγκεκριμένο στυλ, το Πόρτο Καρράς και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.
Να σημειώσουμε ότι το στυλ Bauhaus βασίζεται στη μοντέρνα αρχιτεκτονική και χαρακτηρίζεται από απλά γεωμετρικά σχήματα, δίχως περίτεχνες διακοσμήσεις.
Το Staatliches Bauhaus, γνωστό ως Bauhaus, ήταν γερμανική σχολή τέχνης που λειτουργούσε από το 1919 έως το 1933, συνδυάζοντας την χειροτεχνία και τις καλές τέχνες. Η σχολή έγινε διάσημη για την προσέγγισή της στο σχεδιασμό, ιδρύθηκε δε από τον αρχιτέκτονα Walter Gropius στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Στην πορεία έγινε ένα από τα ρεύματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο μοντέρνο σχεδιασμό.
Σεβασμός στην ιστορία
Ήταν ο καθηγητής Emile Peynaud του Πανεπιστημίου του Bordeaux, ‘πατέρας’ της σύγχρονης οινολογίας, ο οποίος καθιέρωσε την ιστορική διαδρομή του πρώτου «ελληνικού» οίνου ΠΟΠ, και κορυφώθηκε με τη δημιουργία του θρυλικού πλέον Chateau Porto Carras, καθώς και του Πορφυρογέννητος Grande Reserve, το οποίο παλαιώνεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 24 μήνες και έπειτα σε φιάλες για 15 χρόνια στο κελάρι του Κτήματος.
«Η ιστορία του Κτήματος, οι αμπελώνες, η ποιότητα των κρασιών, αυτό είναι το Πόρτο Καρράς, και αυτό σεβόμαστε, ακολουθώντας το όραμα του Γιάννη Καρρά» δήλωσε ο CEO της Domaine Porto Carras New Era Sergei Smirnov.
Ετήσια παραγωγή και εξαγωγές
Το Κτήμα Πόρτο Καρράς, μέχρι να περιέλθει στη νέα ιδιοκτησία, είχε μια ετήσια παραγωγή περί το 1 εκατ. φιάλες ετησίως. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή, λόγω και των αναφυτεύσεων είναι πολύ μικρότερη, ενώ ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία – τριετία, εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, να πιάσουν και πάλι περί το 1 εκατ. φιάλες.
Σχετικά με τις ετικέτες που θα παράγει το Κτήμα Πόρτο Καρράς, όπως επισήμανε ο κ. Smirnov, θα κινηθούν περίπου στις 10 – 12.
Τέλος, σ’ ότι αφορά τις εξαγωγές, σε ερώτηση του Debbiestravel.gr προς τον CEO της Domaine Porto Carras New Era Sergei Smirnov, επισήμανε πως αποτελούν ένα από τα κλειδιά της αγοράς, με δυνατές αγορές τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, ενδεχομένως και την Κίνα. Σχετικά με την Ευρώπη, ο κ. Smirnov αναφέρθηκε στη Γερμανία, λέγοντας ωστόσο ότι δεν είναι εύκολη αγορά, και ένας από τους λόγους είναι ότι οι τιμές πώλησης εκεί είναι χαμηλές.
Η ομάδα της Domaine Porto Carras New Era
Η ομάδα της Domaine Porto Carras New Era αποτελείται από τον Στέφανο Κουντουρά αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, η Κατερίνα Μπάμπα, που επιβλέπουν τον αμπελώνα.
Στο οινοποιείο είναι ο Δρ. Γιώργος Κοτσερίδης καθηγητής Οινολογίας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η οινολόγος του Κτήματος η Διώνη Σαμαρά, η οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν στο Κτήμα Πόρτο Καρράς.
*
– Με την ολοκλήρωση της χθεσινής παρουσίασης για την επόμενη μέρα του ιστορικού Κτήματος Πόρτο Καρρά, ακολούθησε οινογευσία σε πέντε βασικές ετικέτες του Κτήματος, τη Μαλαγουζιά του 2023, το Ασύρτικο του 2023, το Rose 5, το Λημνιό του 2022 και της ναυαρχίδας του Κτήματος, το Porto Carras Chateu του 2016.
Ο δημοσιογράφος οίνος Στέφανος Κόγιας DipWSET έκανε την παρουσίαση των κρασιών, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά τους, τα αρώματα που βγάζουν, τις ποικιλίες.
Η Μαλαγουζιά, λευκός οίνος Π.Γ.Ε. Χαλκιδική, καλλιεργείται σε υψόμετρο 100 – 150 μ., παραμένει με τις οινολάσπες για μερικούς μήνες με περιοδική ανάδευση ενώ το 1/3 του κρασιού ωριμάζει για 4 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Συνδυάζει ψάρια, πουλερικά, ζυμαρικά και φρούτα.
Το Ασύρτικο, χαρακτηριστική ποικιλία της Σαντορίνης, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά σε ηπειρωτικό έδαφος, στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Είναι λευκός οίνος, Π.Γ.Ε. Χαλκιδική, καλλιεργείται σε υψόμετρο 200 – 250 μ. και μέρος του οίνου ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Συνδυάζει θαλασσινά, όστρακα, λιπαρά ψάρια, κίτρινα τυριά ωρίμανσης. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι ότι αντέχει στην ξηρασιά.
Το Rose 5 είναι ξηρός οίνος ποικιλιακός που αποτελείται από πέντε ποικιλίες, όπως προδίδει και το όνομά του: Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Λημνιό. Καλλιεργείται σε υψόμετρο 100 – 250 μ., έχει απαλό ροζέ χρώμα και συνδυάζει μανιτάρια, προσούτο, ψητά λαχανικά, σολομό, γαρίδες, σάλτσες με μάνγκο, ανανά ή σόγια, ντοματίνια, κοτόπουλο, μαλακά τυριά, χαλούμι.
Το Λημνιό, η αρχαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική ποικιλία η οποία αναγεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, είναι ερυθρός οίνος Π.Γ.Ε. Χαλκιδική, καλλιεργείται σε υψόμετρο 150 – 300 μ., ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες και συνδυάζει λευκά και κόκκινα κρέατα καθώς και μεσογειακή κουζίνα.
Τέλος, το Chateau Porto Carras, η ναυαρχίδα του Κτήματος Πόρτο Καρράς, ερυθρός οίνος ορόσημο στην ιστορία της Ελληνικής οινοποίησης, είναι Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα, και αποτελείται από τις ποικιλίες Λημνιό, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Καλλιεργείται σε υψόμετρο 150 – 300 μ., παλαιώνει σε νέα κυρίως δρύινα βαρέλια για 24 μήνες και στη συνέχεια παραμένει στη φιάλη για περισσότερο από δυο χρόνια στις υπόγειες κάβες του οινοποιείου. Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα και συνδυάζει κυνήγι, κόκκινα κρέατα με πικάντικες σάλτσες.
-Να σημειώσουμε ότι η Μαλαγουζιά κυκλοφορεί με νέα ετικέτα σε χρωματισμούς μαύρο και χρυσό, καθώς και σε νέα φιάλη, το ίδιο και το Ασύρτικο και το Rose 5.
-Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο στο εστιατόριο Salonica του Makedonia Palace, σχεδιασμένο από τον σεφ του ξενοδοχείου Σωτήρη Ευαγγέλου.