Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΚεντρική ΜακεδονίαΗ πανήγυρη του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών!

Η πανήγυρη του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών!

Προστάτης των αμπελουργών, ο Άγιος Τρύφωνας, εορτάζει την 1η του Φλεβάρη και οι αμπελουργοί τιμούν τη μνήμη του προστάτη τους.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Κουρμπάνι Αγίου Τρύφωνα Γουμένισσα
Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας, διοργανώνει το μεγαλύτερο –τέτοια εποχή- πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα, το «Κουρμπάνι» του Αγίου Τρύφωνα

Η 1η μέρα του Φεβρουαρίου, αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα – αγίου προστάτη των αμπελουργών και των γεωργών-, συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία ξεκινάει η σημαντικότερη αμπελουργική φροντίδα, που είναι το κλάδεμα. Γι’ αυτό το λόγο την ημέρα της εορτής δε γίνεται καμιά αμπελουργική εργασία και οι αμπελουργοί ραντίζουν τα αμπέλια τους με τον αγιασμό που τελείται στους ναούς.

Στη Γουμένισσα του Κιλκίς, όπως κάθε χρόνο, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας, διοργανώνει το μεγαλύτερο –τέτοια εποχή- πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα, το «Κουρμπάνι» του Αγίου Τρύφωνα.

Πρόγραμμα

Απόψε, παραμονή του Αγίου Τρύφωνα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: 16.30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, 17.15 Περιφορά της εικόνας του Αγίου Τρύφωνα.

Αύριο, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στις 07.30 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, 12.30 Παρέλαση χορευτικών τμημάτων από το Σύλλογο προς το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, 13.00 Αγιασμός, 13.30 Εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων και λαϊκό γλέντι με τα Χάλκινα της Γουμένισσας και άφθονο μπρούσκο κρασί.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Άγιος Τρύφων Γουμένισσας, Ανατολική Ρωμυλία Ν.Λάρισας, Λαϊκότροπο Καβάλας, ο Εθελοντικός Σύλλογος Τούμπας Θεσσαλονίκης κ.ά.

Απόψε, στις 17.15, η περιφορά της εικόνας του Αγίου Τρύφωνα

Και για την ιστορία

Οι κάτοικοι, πολλοί από αυτούς πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, και συγκεκριμένα από τα Άνω Βοδενά (5 χλμ. από την Στενήμαχο),  τηρώντας την παράδοση, δεν κλαδεύουν ποτέ πριν την 1η Φεβρουαρίου. Το πρώτο κλάδεμα γίνεται μετά τη λειτουργία, πανηγυρικά και ομαδικά.  Με το αγιασμένο νερό ραντίζουν οι γεωργοί τα κτήματά τους επικαλούμενοι τη βοήθεια για τη συνδρομή του Αγίου, για να δώσουν πολύ καρπό και να μείνουν για πάντα γερά.

*

-Από Θεσσαλονίκη η Γουμένισσα απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα. Ακολουθείτε το δρόμο για Έδεσσα, έξοδος για Πολύκαστρο και στη συνέχεια για Αξιούπολη και Γουμένισσα.

-Η Γουμένισσα διατηρεί την παραδοσιακή της φυσιογνωμία με σπίτια με μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Αποτελεί κέντρο μιας περιοχής που φημίζεται εδώ και αιώνες για το ποιοτικό της κρασί. Στην περιοχή καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, ένα ντόπιο ερυθρό σταφύλι. Οι οίνοι που παράγονται φέρουν την ένδειξη Ο.Π.Α.Π. Γουμένισσα (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας).

-Μια από τις οκτώ διαδρομές των «Οίνων Βορείου Ελλάδος» είναι και η «Διαδρομή του κρασιού της Γουμένισσας», όπου μεταξύ άλλων υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στα οινοποιεία της περιοχής.

-Στη Γουμένισσα απαραίτητη θεωρείται η επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας Γουμένισσας με το εξαιρετικό τέμπλο, η οποία επί τουρκοκρατίας αποτέλεσε το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Η φήμη όμως της γραφικής κωμόπολης δε σταματάει εδώ: εκτός από τα περίφημα κρασιά, τις μπάντες με τα χάλκινα και την παράδοση έχει και το πολύ ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, την τοποθεσία Δυο Ποτάμια με πλατάνια και δρυς, ξύλινα γεφυράκια και μικρούς καταρράκτες, έχει και ξενώνες για ευχάριστη διαμονή, ταβέρνες για τοπικές λιχουδιές κ.ά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα