Ενταγμένο από το 2004 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων από το 2000, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο Σίγρι της Λέσβου, αποτελεί από μόνο του αιτία επίσκεψης στο νησί!
Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Ενενήντα δυο χιλιόμετρα χωρίζουν το ψαροχώρι Σίγρι και το εξαιρετικό του μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους από την πρωτεύουσα της Λέσβου, Μυτιλήνη. Τη Μυτιλήνη η οποία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και το Σίγρι στη βορειοδυτική. Και αν ο δρόμος μέχρι την Καλλονή -στο κέντρο του νησιού-, θεωρείται καλός, από κει και ύστερα είναι γεμάτος στροφές, τόσες στροφές που φτάνεις στον τελικό σου προορισμό αρκετά…ζαλισμένος!
Μπαίνοντας όμως στο μουσείο, ξεχνάς τη διαδρομή και αφοσιώνεσαι στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει ο διευθυντής Νίκος Ζούρος και η ομάδα του.
Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό την μελέτη, έρευνα, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση.
Αποτελεί το νούμερο ένα προορισμό επισκεψιμότητας στη Λέσβο και μάλιστα από το καλοκαίρι του 2012, εξαιτίας του μουσείου, έχει ενταχθεί ολόκληρο το νησί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO!
Στην αίθουσα «Απολιθωμένο Δάσος»
Η πρώτη εκθεσιακή ενότητα της αίθουσας «Απολιθωμένο Δάσος» παρουσιάζει την εξέλιξη των φυτών στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών και τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.
Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει τη χλωρίδα του Απολιθωμένου Δάσους με περισσότερους από 40 αντιπροσώπους διαφορετικών φυτών που έχουν αποκαλυφθεί και προσδιοριστεί στην ευρύτερη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.
Στα εκθέματα περιλαμβάνονται απολιθωμένοι κορμοί, εντυπωσιακά απολιθωμένα φύλλα και αποτυπώματα φύλλων, καρποί και ρίζες των δένδρων.
Φοινικοειδή, δένδρα της κανέλλας, οξιά, σκλήθρο, πλάτανος, εντυπωσιακές σεκόιες κ.ά. είναι μερικά από τα είδη που παρουσιάζονται στην έκθεση.
Η τρίτη εκθεσιακή ενότητα είναι αφιερωμένη στο υποθαλάσσιο τμήμα του απολιθωμένου δάσους ενώ η τέταρτη περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά φυτικά απολιθώματα του Ελληνικού χώρου.
Στην πέμπτη εκθεσιακή ενότητα παρουσιάζονται τα πρώτα τεκμήρια για τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους. Εκτίθεται η απολιθωμένη γνάθος του Prodinotherium bavaricum προγονική μορφή προβοσκιδωτού ζώου που βρέθηκε στην περιοχή Γαβαθά, Αντισσας, ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών.
Στην αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου»
Στην αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου» παρουσιάζονται τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με την λειτουργία του γήινου φλοιού και οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Παρουσιάζεται επίσης η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.
Στην πρώτη εκθεσιακή ενότητα ο επισκέπτης εισάγεται στο σύστημα Γη, στη δομή του πλανήτη και ειδικότερα στη δομή της εύθραυστης και μεταβαλλόμενης λιθόσφαιρας πάνω στην οποία αναπτύχθηκε η ζωή.
Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η γεωτεκτονική εξέλιξη της Ελλάδας, από τον ωκεάνιο χώρο της Τηθύως μέχρι την Αιγηίδα
Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται εντυπωσιακά ορυκτά και πετρώματα που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του γήινου φλοιού όπως η ορεία κρύσταλλος, ο καπνίας, ο αμέθυστος, ο χαλκηδόνιος, ρόζ χαλαζίας, ο μοναδικός πράσιος της Σερίφου κ.ά.
Η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην ηφαιστειότητα όπου δεσπόζει η αναπαράσταση του κυριότερου ηφαιστειακού κέντρου της Λέσβου.
Η πέμπτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη γεωλογική δομή και στα πετρώματα της Λέσβου, η έκτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου και στις μεταβολές που υφίσταται η μορφολογία της λιθόσφαιρας ενώ στην έβδομη ενότητα γίνεται αναφορά στο σημερινό Αιγαίο με τα ενεργά ηφαίστεια, τα σεισμικά ρήγματα και το πλήθος των γεωλογικών μνημείων.
Info
- Θα πάτε και στο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, έκτασης 30 στρ., με απολιθώματα και ηφαιστειακά πετρώματα τα οποία παρέχουν πληροφορίες για την χλωρίδα της περιοχής του Αιγαίου πριν 20 εκ. χρόνια.
- Στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις (σ.σ. πάνω από 5.500 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το μουσείο), περιοδικές εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιορτή αγροτουρισμού κ.ά. Υπάρχει συνεδριακό κέντρο, πωλητήριο και αναψυκτήριο (τηλ. 22530/ 54.434, lesvosmuseum.gr).
- «Τα Μονοπάτια της Λάβας» περιλαμβάνουν διαδρομές που ξεκινούν από την Καλλονή και διατρέχουν το Γεωπάρκο σε όλη του την έκταση κατά μήκος του οδικού δικτύου. Η πρώτη διαδρομή είναι Καλλονή – Λεπέτυμνος- Απολιθωμένο Δάσος ενώ η δεύτερη Καλλονή – Ηφαίστειο Βατούσας – Απολιθωμένο Δάσος.