Με στόχο να αναδειχθούν τα θρησκευτικά, ελληνικά ορθόδοξα μνημεία της Ανατολής, κάποια που έχουν ήδη εξωραϊστεί και άλλα που βρίσκονται σε φάση εξωραϊσμού, καθώς και να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε απόψε η παρουσίαση «Θρησκευτικοί θησαυροί της Ανατολίας ως ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν».
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας σ’ όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων, και ο τουρισμός» ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Θεσσαλονίκης Orhan Yalman Okan, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης «Θρησκευτικοί θησαυροί της Ανατολίας ως ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν» που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο πρόξενος της Τουρκίας, ο θρησκευτικός τουρισμός κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις περαιτέρω σχέσεις των δυο χωρών και κατ’ επέκταση στην οικονομία.
Ο κ. Okan ανέφερε, ότι την χρονιά που μας πέρασε 1 εκατ. Τούρκοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα ενώ αντίστοιχα περί τους 800.000 Έλληνες επισκέφτηκαν την Τουρκία. Ωστόσο, όταν οι δυο χώρες έχουν πληθυσμό περί τα 90 εκατ. κατοίκους, «χρειάζεται να καταβάλουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια σ’ αυτόν τον τομέα» ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη.
Θρησκευτικές ανησυχίες
«Είναι μια προσπάθεια που γίνεται, αφενός να διατηρηθούν, να εξωραϊστούν και να μείνουν ζωντανά τα μνημεία της Ανατολής, τα ελληνικά ορθόδοξα μνημεία» εξηγεί στο debbiestravel.wordpress.com ο Στέφανος Χατζημανώλης, αντιπρόεδρος του Ελληνο Τουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος και ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου Silver Star Holidays, λέγοντας ότι η προσπάθεια γίνεται πέρα και έξω από κάθε πολιτική αντιπαράθεση που μπορεί να προκύψει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη προσπάθεια ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων της Ανατολής, ξεκίνησε πριν από 8 μήνες, «όταν πήραμε τις εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια παρουσίαση».
Ο κ. Χατζημανώλης ενημερώνει ότι η σημερινή παρουσίαση δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις περιοχές της Καππαδοκίας, της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας, της Σμύρνης, «έτσι ώστε να έχουμε και μια γεωγραφική εγγύτητα με τη Μακεδονία» και συμπληρώνει «αυτός θα είναι ένας προπομπός για να ξεκινήσει ένα ρεύμα τουριστικό, το οποίο θα έχει να κάνει με πιο κατευθυνόμενες, θρησκευτικές ανησυχίες, για να μπορούμε, αυτά τα μνημεία που εξωραΐστηκαν, να τα διατηρήσουμε και να μπορούμε να τα βλέπουμε με τα εγγόνια μας. Στο κομμάτι του εξωραϊσμού υπάρχουν πάρα πολλά καθολικά και εβραϊκά μνημεία, εμείς όμως παρουσιάζουμε τα ορθόδοξα μνημεία που έχουν εξωραϊστεί».
Αριστερά Orhan Yalman Okan (γενικός πρόξενος Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη), Στέφανος Χατζημανώλης (αντιπρόεδρος Ελληνο Τουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος & τουριστικός πράκτορας)
1.642 μνημεία στην Τουρκία
«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε την πολιτιστική κληρονομιά και να τη μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές» ανέφερε η επικεφαλής ανακαινίσεων των μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Nermin Uzunali.
Όπως ανέφερε η κα. Uzunali, υπάρχουν συνολικά 1.642 μνημεία, εκ των οποίων τα 166 βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης (153 εκκλησίες, 8 μοναστήρια, 5 ξωκλήσια) και τα υπόλοιπα στην περιοχή της Ανατολίας (1178 εκκλησίες, 166 ξωκλήσια, 103 μοναστήρια και 29 Βασιλικές).
Από αυτά, 210 μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας και 29 εκκλησίες έχουν ήδη αναστηλωθεί, 8 βρίσκονται στο στάδιο αναστήλωσης και 34 εκκλησίες είναι υπό μελέτη ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσής τους.
*Χαιρετισμό απεύθυναν η επικεφαλής του γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα Asli Gundogdu Aksungur, και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας.
*Παρουσιάσεις έγιναν και από τον επικεφαλή της Αναπτυξιακής Εταιρίας Θράκης Yetkin Ozer, η επικεφαλής των εταιρικών προγραμμάτων Ela Atakan, η οποία μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που αισθάνομαι 100% ‘σαν το σπίτι μου’ αλλά και ασφαλής», και βεβαίως ο Στέφανος Χατζημανώλης, αντιπρόεδρος του Ελληνο Τουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος και τουριστικός πράκτορας αναφερόμενος στο πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Η δική μου προσπάθεια ήταν να πείσω τους Τούρκους πράκτορες να έρθουν, για να εντάξουν τα ελληνικά μνημεία στο πρόγραμμά τους κατά τον ίδιο τρόπο που έχουν βάλει τα καθολικά μνημεία. Αυτή τη στιγμή ο εισερχόμενος τουρισμός, όσον αφορά τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, έχει να κάνει με Ισραηλινούς, καθολικούς κ.ά. Εμείς ως Ορθόδοξοι είχαμε την επίσκεψη του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πολύ φοβάμαι, ότι ούτε οι τουριστικοί πράκτορες, ούτε πολύς κόσμος γνώριζε για το πόσο καλή δουλειά γίνεται με τον εξωραϊσμό των ελληνικών ορθόδοξων μνημείων στην Τουρκία» αναφέρει στο debbiestravel.wordpress.com ο κ. Χατζημανώλης.
*Ακολούθησαν Β2Β συναντήσεις μεταξύ Τούρκων τουριστικών πρακτόρων και των ελάχιστων Ελλήνων τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων της πόλης.