Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΔυτική ΜακεδονίαΤα Κορέστεια του Άγγελου Σινάνη

Τα Κορέστεια του Άγγελου Σινάνη

Από πού να αρχίσω; Από τα Κορέστεια, που πολλοί θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτά, που είναι, και που θα τα εντοπίσετε στον χάρτη, στον ελληνικό χάρτη; Από την έκδοση του νέου βιβλίου του Άγγελου Σινάνη και την παρουσίαση που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, 2 Μαρτίου, στο Θησείο, στην Αθήνα; Από τον ίδιο τον Άγγελο Σινάνη, που από μόνος του είναι μια ιστορία;

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Η πρόκληση ήταν διπλή’ αφ’ ενός, έπρεπε να προσπαθήσω να αναδείξω τα πλινθόχτιστα οικιστικά σύνολα, αφετέρου να προσπαθήσω να μάθω γιατί αυτά εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους…».

«ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ – τα χωριά της λήθης» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του φίλου – πρώτα απ΄ όλα- και στη συνέχεια ταξιδιώτη – περιηγητή, «λάτρη του δύσκολου και του ακραίου» όπως ο ίδιος θα χαρακτηρίσει τον εαυτό του, του Άγγελου Σινάνη.

«ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ – τα χωριά της λήθης»

Το βιβλίο συνθέτει και καθιστά άμεσα προσιτή τη διάσπαρτη και ποικίλη ιστορική «ύλη» που έχει αποκαλυφθεί για τις κοινότητες των Κορεστείων, νομού Καστοριάς και Φλώρινας. Οι σελίδες του προσφέρουν μια συνεκτική παρουσίαση της κοινωνικής και της ιστορικής διαδρομής του τόπου και των κατοίκων του, πολύ πριν αλλά και μετά την ενσωμάτωση του 1912 – 1913 στον Ελληνικό κορμό, φτάνοντας ως τις μέρες μας.

Κορέστεια τα χωριά της Λήθης εξώφυλλο

Στόχος του βιβλίου είναι η οικιστική, γεωπολιτική και ιστορική ανασύνθεση της περιοχής, η ανάπλαση τόσο του πολιτισμού, όσο και των τραγικών στιγμών των προηγούμενων γενεών μέσα από τα κατάλοιπά της ζωής και των έργων που μας κληροδότησαν. Βασίζεται στις ιστορικές πηγές και επιπρόσθετα στην επιτόπια έρευνα στους οικισμούς και στις μαρτυρίες των ανθρώπων τους.

Παραθέτει στον άξονα του χρόνου πληροφορίες για τα αρχαιολογικά δεδομένα, τα θρησκευτικά και άλλα μνημεία, τους πρώτους αλλά και τους νυν οικιστές, τις κοινότητες, τις κοινωνίες και τις εργασίες τους με αναφορές στην ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της ωμής – ηλιοψημένης πλίνθου έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Οι πλινθόχτιστοι οικισμοί…

Τι είναι αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τη συγκεκριμένη περιοχή; δεν είχα παρά να ρωτήσω τον Άγγελο. Λες και δεν ήξερα…

«Κυρίως οι πλινθόχτιστοι οικισμοί, με τη θαυμάσια αρχιτεκτονική της ωμής- ηλιοψημένης πλίνθου, αλλά και η ιστορία πίσω από αυτούς» μου αφηγείται ο Άγγελος και συνεχίζει «Πρόκειται για μια θαυμάσια ιστορία που διατρέχει όλες τις ιστορικές περιόδους της Ελλάδας. Είναι όμως περισσότερο πολύπλοκη – και γι’ αυτό σημαντική- καθώς διαδραματίστηκε στο σύνορο, στο τριεθνές Ελλάδα – Αλβανία – ΠΓΔΜ».

Koresteia 1

Όπως λέει στο debbiestravel.wordpress.com ο Άγγελος Σινάνης, τα γεγονότα σ’ εκείνη την περιοχή ήταν διαφορετικής έντασης, «δεν είναι τυχαίο, ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σήμερα μετανάστες τρίτης και τέταρτης γενιάς, στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική».

Δυο χειμώνες

Τόσο διήρκησε η έρευνα του Άγγελου για τα Κορέστεια χωριά, «από τη στιγμή που βρήκα τη βιβλιογραφία που μου έλειπε, δημιούργησα το φωτογραφικό υλικό που πλαισιώνει την εργασία, βρήκα τους ανθρώπους που έπρεπε για τις συνεντεύξεις» λέει ο συγγραφέας συμπληρώνοντας «δυο χειμώνες μου πήρε, 7 + 7 μήνες, δηλαδή».

Η δε πρόκληση που βίωσε, στην περιοχή, ήταν διπλή’ «αφ ‘ενός να προσπαθώ να αναδείξω τα πλινθόχτιστα οικιστικά σύνολα, αφετέρου να προσπαθώ να μάθω γιατί αυτά εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους του» λέει ο κ. Σινάνης και συνεχίζει «η διοίκηση είχε ρόλο στα γεγονότα, την εξέλιξή τους και το αποτέλεσμα;» λέγοντας ότι οι απαντήσεις βρίσκονται εντός των σελίδων του βιβλίοου του «ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ – τα χωριά της λήθης».

DSC_0004

Κάτοικοι που δεν μιλούν για τα περασμένα

«Πράγματι, υπήρξαν μέρες που δε θέλω να τις θυμάμαι, ευτυχώς όμως, είναι πολύ μακριά» μου απαντάει ο Άγγελος, στην ερώτησή μου σχετικά με το εάν αντιμετώπισε δυσκολίες και τι είδους.

«Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ότι οι εναπομείναντες κάτοικοι, ακόμα και σήμερα, δεν μιλούν για τα περασμένα» αναφέρει ο κ. Σινάνης και συνεχίζει «ωστόσο, αυτό ξεπεράστηκε κάπως, με τη συνεχή παρουσία μου και το πραγματικό μου ενδιαφέρον για την περιοχή των Κορεστείων».

Επιπρόσθετα, ο Άγγελος, συνάντησε δυσκολίες στην πρόσβαση – αναμενόμενο κατά εμέ- στο κακό οδικό δίκτυο, τους χωματόδρομους, τους διπλοκλειδωμένους ναούς κ.ά.

Επισκεπτόμενος λοιπόν την περιοχή των Κορεστείων, ο Άγγελος Σινάνης, ξανά και ξανά, «υπολογίζω ότι πήγα περισσότερες από 15 φορές, επί 2-3 ημέρες, κάποιες φορές και παραπάνω» θυμάται, η έκδοση η οποία χωρίζεται σε 9 κεφάλαια και καταθέτει την πλήρη περιγραφή των 23 χωριών που αποτελούν τα Κορέστεια Καστοριάς και Φλώρινας, είναι γεγονός!!

Tips

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, στην Ελληνική Λέσχη Μοτοσυκλετιστών BMW, επί της οδού Ηρακλειδών 31-33, στο Θησείο, στην Αθήνα, στις 20.30. Ο συγγραφέας Άγγελος Σινάνης θα δώσει απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τη θεματολογία του βιβλίου, τα εγκαταλελειμμένα χωριά, τις διαδρομές προσέγγισης σ’ αυτά κ.ά.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

-Το βιβλίο, εκτός από τα ιστορικά γεγονότα, δίνει χρηστικές πληροφορίες για περιηγήσεις μέσα από το υπάρχον οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς χωματόδρομους και τα μονοπάτια. Επιπρόσθετα, οι αναλυτικοί χάρτες της ΑΝΑΒΑΣΗΣ που συνοδεύουν την έκδοση, δίνουν τη δυνατότητα στο σημερινό επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά αυτούς τους θαυμάσιους και μοναδικούς στην Ελλάδα πλινθόχτιστους οικισμούς οι οποίοι αποτελούν κληρονομιά όλων των Ελλήνων.

– Ο Άγγελος Σινάνης ταξιδεύει με τη μοτοσυκλέτα του στην Ευρώπη καταγράφοντας ταξιδιωτικές εμπειρίες. Λάτρης του δύσκολου και του ακραίου ξεκίνησε τις πολύμηνες περιπλανήσεις από τις εσχατιές της Σκανδιναβίας και συνέχισε σε διάφορες χώρες για τα επόμενα δέκα χρόνια. Δεν έλειψαν παράλληλα οι αναζητήσεις εντός Ελλάδας με την οποία ασχολήθηκε συστηματικά από το 1994. Η ενασχόλησή του με το ταξιδιωτικό – περιηγητικό βιβλίο ξεκίνησε το 1999 με τη σύμπραξή του με το περιοδικό μοτοσυκλέτας και δράσης 0-300. Για δέκα χρόνια συνέθετε αδιαλείπτως έναν πρωτότυπο αυτοτελή τόμο με τίτλο «Ταξίδια στην άλλη Ελλάδα» (βλ. http://www.elladosperiigisis.gr). Εκτός, από συνεργασίες με ταξιδιωτικά ένθετα πανελλαδικών ΜΜΕ, προσθέτει στο βιογραφικό του αυτοτελή βιβλία για Ελάτη – Περτούλι – Ασπροπόταμο (2000), Πανευρωπαϊκό Οδηγό για Μοτοσυκλετιστές (2002), Πύλη – Ελάτη – Περτούλι (2009), Ο Γράμμος και τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας (2010), Αργιθέα – Αχελώος περιήγηση στον τόπο και τα μνημεία (2010), Ιστορία του οργανωμένου Μοτοσυκλετισμού στην Ελλάδα (2013).

DSC_0001

-Όσο για τη δική μας γνωριμία, τον Άγγελο Σινάνη, τον γνώρισα, όταν θέλησα να ασχοληθώ με τον ορεινό όγκο των Τρικάλων. Ο Άγγελος, ζώντας τα τελευταία –πολλά- χρόνια στην Ελάτη Τρικάλων, και έχοντας δημιουργήσει μαζί με τη Σμαράγδα του, το «Λίκνο» στο κέντρο της Ελάτης, μαγαζάκι με παραδοσιακά προϊόντα, χειροποίητα, φτιαγμένα με μεράκι, με βοήθησε στα οδοιπορικά μου, στην ευρύτερη περιοχή. Του το ανταπέδωσα, ξανά και ξανά, μέσα από τις δημοσιογραφικές μου παρουσιάσεις. Η αλληλο – εκτίμηση, εξακολουθεί και υφίσταται, εδώ και τουλάχιστον 15 έτη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα