Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΑνατολική ΜακεδονίαHydrama Grand Hotel – το στολίδι της Δράμας!

Hydrama Grand Hotel – το στολίδι της Δράμας!

Ένα επιβλητικό κτίριο, στο πανέμορφο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, στη Δράμα, κρύβει στα σπλάχνα του μια ολόκληρη ιστορία. Το χθες και το σήμερα, του Hydrama Grand Hotel!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Το Hydrama Grand Hotel φωτογραφημένο το Μάιο του 2016 (φωτ. Ντ.Χ.)

Όταν ο σεβασμός στο παρελθόν συνδυάζεται άψογα με τις ανάγκες της νέας χρήσης, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα επιτυχημένο.

Στο κέντρο της Δράμας, στη βόρεια πλευρά του πάρκου των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, δεσπόζει το επιβλητικό Hydrama Grand Hotel’ το πεντάστερο πολυτελές ξενοδοχείο, που από τον Απρίλιο του 2016, που ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει, αναμφίβολα, ανεβάσει το πρεστίζ της Δράμας στο ξενοδοχειακό της κομμάτι, και όχι μόνο!

Σημαντικό έργο και ιδιαίτερο, και αυτό, λόγω της ιστορικότητας του κτιρίου, της ιδιαιτερότητάς του αλλά και της ωφελιμότητας του για την περιοχή. Ας ταξιδέψουμε στο χθες και να δούμε ποιο ήταν αυτό το ιστορικό κτίριο.

Όπως ήταν παλιά το κτίριο

Ιστορία του κτιρίου

Το 1911 ο μεγαλοκαπνέμπορος Hermann Spierer αγόρασε δυο οικόπεδα δίπλα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας για λογαριασμό της ομόρρυθμης εταιρίας «Έρμαν Σπήρερ και Σια».

Η δεκαετία 1914 – 1924 της ανέγερσης του κτιρίου συμπίπτει με τη ‘Χρυσή Εποχή’ του καπνού. Στην περιοχή της Δράμας, 14.000 παραγωγοί καλλιεργούσαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα και λειτουργούσαν 16 καπνεμπορικές επιχειρήσεις και 45 καπνομάγαζα.

Η εντυπωσιακή, για το μέγεθος και όγκο της, καπναποθήκη αντανακλούσε όχι μόνο την οικονομική ευρωστία του ιδιοκτήτη της αλλά και τη δημιουργική έμπνευση του αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas. Αποτέλεσμα η πενταόροφη καπναποθήκη, με την ορθογώνια κάτοψη, 7.500 τ.μ., την οποία αποκαλούσαν  «ουρανοξύστη Σπήρερ», λόγω των μεγέθους της.

Η καπναποθήκη χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία και αποθήκευση καπνού. Στις 20 Ιανουαρίου 1932 αγόρασε το κτίσμα η «Αυστροελληνική Εταιρία Καπνού», η οποία συνέχισε την επεξεργασία καπνού.

Το 1974 η επεξεργασία καπνού σταμάτησε, όπως και σε όλα σχεδόν τα καπνομάγαζα της περιοχής, και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για τα επόμενα 30 χρόνια ως αποθήκη διαφόρων ειδών.

Το κτίριο φωτογραφημένο τον Οκτώβριο του 2009 (φωτ. Ντ.Χ.)

Σύγχρονη ιστορία

Ήταν το 2006, όταν ο Κρητικός επιχειρηματίας Μανώλης Λεδάκης, επισκέφτηκε τη Δράμα για λόγους αναψυχής. Μόλις αντίκρισε την παλιά καπναποθήκη, ζήτησε να το δει και εσωτερικά. Όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά «ερωτεύτηκα το κτίριο»!

Εσωτερικά, οι χώροι, σημερινά δωμάτια. Οκτώβριος 2014 (φωτ. Ντ.Χ.)

Την ίδια χρονιά, η καπναποθήκη μεταβιβάστηκε από την Αυστροελληνική στην ανώνυμη εταιρία ‘Εργοεπισκευές’. Ο αρχιτέκτονας Αντώνης Στυλιανίδης σε συνεργασία με την τεχνική ανώνυμη εταιρία ‘Ταχυδομή’ ξεκίνησαν τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων.

Η καπναποθήκη αρχίζει και μεταμορφώνεται. Οκτώβριος του 2014 (φωτ. Ντ.Χ.)

Σήμερα, η παλιά καπναποθήκη με την πλούσια ιστορία της, έχει κυριολεκτικά, μεταμορφωθεί, και λειτουργεί ως ένα πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο, σεβόμενο την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κτιρίου!

Ενός κτιρίου με 60 μέτρα μήκος και 20 μ. πλάτος, το οποίο διαιρείται δια μέσου μιας εγκάρσιας τοιχοποιίας σε δυο πτέρυγες, με ανεξάρτητες για την κάθε μια εισόδους.

Το κάθε πάτωμα είναι 1.000 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από 5 ορόφους με 6 ανελκυστήρες.

Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, που στεγαζόταν τα γραφεία της εταιρίας της καπναποθήκης, τώρα βρίσκεται το εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Η εξωτερική όψη του κτιρίου είναι λιτή ενώ εσωτερικά το κεντρικό κτίριο έχει βιομηχανικό χαρακτήρα, λόγω της χρήσης του. Σε αντίθεση με τα γραφεία της εταιρίας (νυν εστιατόριο) που διακρίνονται από νεοκλασική αρχιτεκτονική.

Το Hydrama Grand Hotel σήμερα

Η πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους του Hydrama Grand Hotel γίνεται μέσα από έναν ειδικά διαμορφωμένο «περίπατο» και πιο συγκεκριμένα μια ημιυπαίθρια στοά, κατά μήκος της νότιας πλευράς του κτιρίου, με ύψος 5.6 μ.

Διασχίζοντας τη στοά, εισέρχεστε στο lobby – τον χώρο υποδοχής και άλλων δραστηριοτήτων.

Τα δωμάτια με τον minimal σχεδιασμό και τα γήινα χρώματα χωρίζονται σε 64 deluxe, 7 σουίτες και μια προεδρική. Αναδεικνύονται τα ξύλινα στοιχεία διατηρώντας τα εμφανή. Τα λουτρά διαθέτουν υψηλής τεχνολογίας υλικά, οι επιφάνειας είναι τύπου Corian και το αντιολισθητικό πάτωμα teak χρησιμοποιείται ευρέως στα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Η δε τουαλέτα διαθέτει σύστημα IQ.

Υπάρχουν δυο εστιατόρια και χώρος πρωινού ενώ μπροστά στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας λειτουργεί το all day café bar – restaurant.

Το συνεδριακό κέντρο είναι χωρητικότητας 220 ατόμων, και μπορεί να χωριστεί σε δυο μικρότερους χώρους, εξοπλισμένους με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικό υλικό.

Το κέντρο σπα και ευεξίας 400 τετρ. μ. περιλαμβάνει δυο ατμόλουτρα, δυο φιλανδικές σάουνες, γυμναστήριο, κομμωτήριο, αίθουσες ατομικής φροντίδας και θεραπειών  καθώς και ένα αλατοσπήλαιο «κτισμένο» με αλάτι Ιμαλαΐων.

Πρωτοποριακή και η αίθουσα με την κάβα και συντηρητή κρασιού και το wine dispenser, που δίνει τη δυνατότητα για οινογνωσία από 16 διαφορετικές ετικέτες κρασιών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα