Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚυκλάδες13ο συνέδριο IMIC – Ο τουρισμός αλλάζει!

13ο συνέδριο IMIC – Ο τουρισμός αλλάζει!

Ο τρόπος που ταξιδεύουν πλέον οι τουρίστες, ανά τον κόσμο, αλλάζει, σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Και σ’ αυτά, τα νέα δεδομένα, πρέπει να προσαρμοστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Στους χώρους του συνεδριακού κέντρου “Πέτρος Μ. Νομικός”

Επί τρεις ημέρες στο νησί της Σαντορίνης, στο συνεδριακό κέντρο «Πέτρος Μ. Νομικός» με την απίστευτη θέα προς την Καλντέρα και τα Φηρά, καθηγητές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, φοιτητές και εμπλεκόμενοι του τουρισμού, κατέθεταν τις απόψεις τους, παρουσίαζαν τις έρευνές τους και τις αναλύσεις τους, σ’ ότι αφορά αυτό το ευαίσθητο προϊόν, που δεν είναι άλλο, από τον τουρισμό.

Από τις 19 – 21 Οκτωβρίου, διεξήχθη το 13ο συνέδριο τουρισμού IMIC2017 και το 5ο διεθνές συνέδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρόεδροι των οποίων ήταν οι καθηγητές Πάρις Τσάρτας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, και Ανδρέας Παπαθεοδώρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι καθηγητές Πάρις Τσάρτας (αριστερά) και Ανδρέας Παπαθεοδώρου (δεξιά)

Τίτλος του φετινού συνεδρίου «Τουρισμός: Τάσεις, Προοπτικές και Επιπτώσεις στις Επιχειρήσεις και τους Προορισμούς».

Προορισμοί, αερομεταφορές

Κατά τη διάρκεια του 3ημέρου αναπτύχθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα, σ’ ότι αφορά την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος αλλά και τα εργαλεία που έχει πλέον ο κάθε επιχειρηματίας για τη μέγιστη αξιοποίηση τους.

Αναπτύχθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με τις on line αγορές τουριστικών προϊόντων, για τις οποίες όσο εξοικειώνεται το αγοραστικό κοινό τόσο πιο εύκολα αγοράζει πλέον on line.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσίαση σ’ ότι αφορά τη σχέση μεταξύ ανεξάρτητων ταξιδιωτών και μεγάλων τουριστικών οργανισμών. Επισημάνθηκε, ότι η εξάρτηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τους tour operators πριν μια πενταετία ήταν πολύ μεγαλύτερη, σε αντίθεση με το σήμερα.

Στην ενότητα σχετικά με τη σημασία των αεροδρομίων και τις αερομεταφορές γενικότερα, αναφέρθηκαν διάφορα παραδείγματα, ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε, ότι τα αεροδρόμια, αφενός μεν αποτελούν απαραίτητη υποδομή για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός τόπου, ωστόσο, στη φάση της οικονομικής ύφεσης που βρίσκεται τουλάχιστον η Ευρώπη, δεν μπορούν να προσθέσουν σημαντική άνοδο στην οικονομική ανάπτυξη ενός προορισμού.

Τουρισμός ειδικού ενδιαφέροντος

Σ΄ ότι αφορά τον τουρισμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πέρα από το κλασικό «Ήλιος + Θάλασσα», τουλάχιστον για την Ελλάδα, ομιλητές αναφέρθηκαν στις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού (δόθηκαν αναλύσεις από περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και εκτενής έρευνα από τη Λέσβο – σ.σ. σε επόμενο ρεπορτάζ θα αναφερθούμε αναλυτικά για το θρησκευτικό τουρισμό στη Λέσβο), στον ορεινό τουρισμό, για το ρόλο που παίζουν στις τοπικές κοινωνίες τα διεθνή πολιτιστικά φεστιβάλ, αλλά και τα ελληνικά φεστιβάλ, για τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικά τοπία κ.ά.

Οι μαραθώνιοι, οι ημιμαραθώνιοι και γενικότερα, οι διάφορες αθλητικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, φέρουν, αναμφίβολα, περισσότερο τουρισμό στον εκάστοτε τόπο, με μεγάλα οφέλη δημοσιότητας του τόπου, με έσοδα στην τοπική οικονομία, με διεθνή προβολή –αφού τα περισσότερα events είναι διεθνούς χαρακτήρα.

Οι αθλητές, όπως αναφέρθηκε, μένουν, κατά μέσο όρο, στον τόπο που γίνεται η αθλητική δράση, 1,1 νύχτες και ξοδεύουν περίπου 87 ευρώ.

Αυξητική τάση παρουσιάζει και ο «πράσινος» τουρισμός, με τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις που προσελκύονται από αυτό το είδος τουρισμού.

Γαστρονομία

Άρρηκτα δεμένη με το τουριστικό προϊόν ενός τόπου είναι και η γαστρονομία. Το πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει τοπικά προϊόντα, τα οποία θα αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι αγρότες, οι παραγωγοί, οι οινοποιοί συνδέονται άμεσα με τους ξενοδόχους αλλά και τους εστιάτορες ενός τόπου, φέρνοντας ανοδικά αποτελέσματα στο σύνολο αλλά και στον κάθε ένα ξεχωριστά.

Η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα εμπλέκονται και με άλλα είδη τουρισμού, με τον οινοτουρισμό, με γαστρονομικά μονοπάτια, με πολιτισμό, με μαθήματα μαγειρικής κ.ά.

Ξενοδοχειακά

Αρκετές και οι παρουσιάσεις σχετικά με την εξέλιξη που φέρνει η τεχνολογία στους τρόπους που γίνονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, στο ότι η παρουσίασή τους πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να γίνονται επενδύσεις στις υφιστάμενες μονάδες καθώς και στο προσωπικό της επιχείρησης με workshops, εκπαιδεύσεις κ.ά.

Υπήρξε ανάλυση στη σχέση μεταξύ των tour operators και των ξενοδόχων, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Επίσης, παρουσιάστηκε έρευνα σχετικά με τις υποδομές των ξενοδοχείων που διαθέτουν χώρους χαλάρωσης (spa) και κατά πόσο αυτοί προβάλλονται με σωστό τρόπο.

Φιλοξενία, πλατφόρμες κρατήσεων, κανάλια διανομής τουριστικών προϊόντων, νέες εφαρμογές που μπορούν να αποσυμφορήσουν σημεία προορισμών όπου παρατηρείται πολυκοσμία, ήταν μερικά από τα θέματα που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου τουρισμού IMIC2017.

Εισηγήτρια στο 13ο IMIC2017 και η καθηγήτρια τουρισμού του Πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας Phd Μαριάννα Σιγάλα

Διαχείριση Προορισμών

Destination Management ήταν ο τίτλος ενότητας, όπου αναπτύχθηκε από τους ομιλητές, αυτό το μείζον θέμα της σωστής διαχείρισης των προορισμών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Στο πάνελ, όπου είχαμε την τιμή να συντονίζουμε, ήταν ο καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Πάρις Τσάρτας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρείται μια εντυπωσιακή και αντιφατική αλλαγή της τουριστικής ζήτησης.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσάρτας, θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση της τουριστικής συνείδησης σε σχέση με πριν μερικά χρόνια, αφετέρου να υπάρχει σωστή ανταπόκριση στη μεγάλη ζήτηση.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε στην τριγωνική σχέση αεροδρομίων, λιμανιών, προορισμών, τη στροφή που έχει γίνει σ’ αυτούς τους τομείς  με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επιδοτήσεις σε αεροπορικές εταιρίες και κατά πόσο αυτές είναι νόμιμες ή όχι, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει επίσης σωστή διαχείριση κρίσεων.

Ο καθηγητής David Airey του Πανεπιστημίου Surrey στη Μεγάλη Βρετανία, επισήμανε 9 σημεία σχετικά με το γιατί ο τουρισμός στην Ευρώπη βρίσκεται στο σημείο που είναι. Οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρίες, η αλλαγή ισοτιμίας των νομισμάτων, τρομοκρατία, τεχνολογία, το μεγάλο ρεύμα Κινέζων τουριστών, οι χώρες εντός ή εκτός Σένγκεν, καινοτομία ήταν σημεία που αφορούν κατά τον καθηγητή τη διαχείριση προορισμών.

Ο καθηγητής Harald Pechlaner από το πανεπιστήμιο Eichstatt – Ingolstadt της Γερμανίας, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Τιρόλου Αυστρίας, όπου λειτουργεί μεν Φορέας Διαχείρισης Προορισμών, ωστόσο είναι δημόσιος και δεν υπάρχει η κατάλληλη ευελιξία. Εκεί ο Οργανισμός εισπράττει χρήματα από τη φορολογία των κατοίκων καθώς επίσης και από τους τουρίστες.

Ο κ. Pechlaner τόνισε ότι ο τουρισμός αλλάζει, οι τουρίστες που ταξιδεύουν αλλάζουν, και είναι υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμών (Destination Management Organization), με τη σωστή λειτουργία και τις συνέργειες όχι μόνο εμπλεκόμενων του τουρισμού αλλά και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στον εκάστοτε προορισμό.

Ο δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, αναφέρθηκε εν συντομία στα προβλήματα του νησιού (σ.σ. τα είχε παρουσιάσει σε προηγούμενη ομιλία του αναλυτικά καθώς επίσης και τι προτείνει ο δήμος Θήρας για βελτίωση, εάν όχι, επίλυσή τους), όπως ο μεγάλος όγκος τουριστών που δέχεται το νησί καθημερινά, επί τουλάχιστον 120 μέρες τη σεζόν, η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων, η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού κ.ά.

«Μείζον θέμα για τη Σαντορίνη είναι η υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του νησιού και η κατασπατάλιση των φυσικών πόρων» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζώρζος προσθέτοντας ότι χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Προορισμού.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης Μανόλης Καραμολέγκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των παράνομων μισθώσεων κατοικιών που αντιμετωπίζουν ως ξενοδόχοι στο νησί καθώς και στην αλλοίωση του οικιστικού τοπίου του νησιού. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι επενδύουν στο ανθρώπινο προσωπικό καθώς και στην αναβάθμιση του, ήδη, υπάρχοντος τουριστικού τους προϊόντος .

Ο τελευταίος ομιλητής του πάνελ με θέμα «Διαχείριση προορισμών» καθηγητής Γιάννης Σπηλάνης επισήμανε ότι χρειάζονται τα απαραίτητα εργαλεία για τη σωστή διαχείριση ενός προορισμού, ώστε να παραμείνει και βιώσιμος.

«Να αποδίδει οφέλη μακροχρόνια, και στους κατοίκους, και στους επιχειρηματίες, και στους τουρίστες» είπε ο κ. Σπηλάνης προσθέτοντας ότι χρειάζεται φορέας για τον κατάλληλο σχεδιασμό διαχείρισης προορισμών.

*

-Η δυναμική του πολυτελούς τουρισμού από Κίνα (σ.σ. σύντομα θα παρουσιάσουμε την έρευνα αναλυτικά), ο ρόλος των διεθνών εκθέσεων στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης με αύξηση της επισκεψιμότητας και της αναγνωρισιμότητας της,ο τουρισμός και η καθημερινότητα σε έναν προορισμό με νέες γεωγραφικές προσεγγίσεις και εργαλεία, το μάρκετινγκ στην τοπική αυθεντικότητα για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ήταν θέματα και παρουσιάσεις που παρακολούθησαν οι 140 περίπου σύνεδροι που συμμετείχαν στο 13ο συνέδριο IMIC2017 και στο 5ο διεθνές συνέδριο τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η καθιερωμένη ‘οικογενειακή’ φωτογραφία των συνέδρων

-Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε και workshop από την Google, σχετικά με την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων της Google στις επιχειρήσεις, τους φορείς, τον τόπο.

Οι μετακινήσεις μας στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκαν με την αεροπορική εταιρία Aegean Airlines, την οποία και ευχαριστούμε.

Επίσης, ευχαριστούμε τους διοργανωτές της IMIC2017, Κώστα Κωνσταντινίδη και Μαρία Λιάτσου της «Ηλιότοπος Συνέδρια», για την άψογη διοργάνωση, καθώς και το 5άστερο ξενοδοχείο «Astro Palace» στα Φηρά της Σαντορίνης για την άνετη και ευχάριστη διαμονή μας.

Ανάμεσα στους Χορηγούς Επικοινωνίας του 13ου IMIC και το Debbiestravel.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα