Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΔωδεκάνησαΤο «Ελληνικό Πρωινό» της Καλύμνου!

Το «Ελληνικό Πρωινό» της Καλύμνου!

Γνήσιο θυμαρίσιο μέλι και παραδοσιακές κρίθινες κουλούρες. Καλύμνικα τυροκομικά και εφτάζυμα. Αρωματικά βότανα, γαλακτομπούρεκο και γλυκό κρασί Νάμα. Παραδοσιακά αυθεντικά προϊόντα της Καλύμνου!

ΝΤ. Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Άποψη του λιμανιού και πρωτεύουσας του νησιού, Πόθια (φωτ. Ντ.Χ.)

Το νησί «του ύψους και του βάθους», η Κάλυμνος, όπως την χαρακτηρίζουν, το νησί των σφουγγαράδων, αλλά και νούμερο ένα ευρωπαϊκός προορισμός αναρρίχησης, λόγω της ποιότητας των βράχων της.

Ελληνικά φυσικά σφουγγάρια από το βυθό της Καλύμνου (φωτ. Ντ.Χ.)

Είναι το τέταρτο, σε έκταση, νησί της Δωδεκανήσου, ανάμεσα στη Κω και στη Λέρο, και περιβάλλεται από αρκετά μικρά νησάκια, εκ των οποίων, μόνο δυο κατοικούνται, η Τέλενδος και η Ψέριμος.

Η Κάλυμνος είναι νησί ορεινό, με επιβλητικά βουνά, χωρίς δέντρα αλλά με μεγάλη ποικιλία από αρωματικά βότανα, κυρίως την καλυμνιακή θρίμπη, τη ρίγανη, το θυμάρι, βότανα τα οποία συμβάλλουν για το εκπληκτικό θυμαρίσιο μέλι.

Γαστρονομία!

Η Κάλυμνος, λοιπόν, διαθέτει τη γαστρονομία των βοσκών της με τις αρχέγονες γεύσεις της τυροκομίας της, αλλά κυρίως διαθέτει τις μοναδικές γεύσεις της θάλασσας!

Ένα νησί, που παρά την κρίση, εξακολουθεί να διακινεί το μεγαλύτερο παράκτιο αλιευτικό στόλο της χώρας που κυριολεκτικά οργώνει το Αιγαίο πέλαγος και όχι μόνο!

Η Κάλυμνος είναι «Δωρική» στην έκφρασή της και κατ’ επέκταση στη γαστρονομία της. Τα προϊόντα που παρήγαγε, πάντα τα αξιοποιούσε με τον καλύτερο τρόπο.

Το γλυκό της κρασί Ανάμα, από την ποικιλία Φωκιανό, από το 1280 οι Σταυροφόροι το φύλαγαν για τον Πάπα.

Παραγωγοί, παραδοσιακές συνταγές αλλά και ‘πειραγμένα’ εδέσματα, με βάση τα τοπικά προϊόντα.

Παραδοσιακές κρίθινες κουλούρες

Καλύμνικο Πρωινό

Και ήρθε, η ώρα για την πιστοποίηση του «Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου», κατά το πρότυπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ).

Έτσι, λοιπόν, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, θα παρουσιαστεί το «Ελληνικό Πρωινό της Καλύμνου» με τα τοπικά εδέσματα του νησιού.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τους φορείς του νησιού – την Καλυμνιακή Ένωση Ξενοδόχων, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων ‘Ξενίας’, το Δίκτυο AlterNet Καλύμνου-, τους Αγροτικούς Φορείς, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Να σημειώσουμε ότι το «Ελληνικό Πρωινό» είναι μια πρωτοβουλία του ΞΕΕ, που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό- γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την ελληνική ξενοδοχεία. Υλοποιείται μεθοδικά από το 2010 με βασικό σκοπό τον εμπλουτισμό του πρωινού που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία, με παραδοσιακά τοπικά εδέσματα της κάθε περιοχής της Ελλάδας.

*

-Η παρουσίαση του «Ελληνικού Πρωινού Καλύμνου» θα γίνει στη συνεδριακή αίθουσα του Αγίου Σάββα, στις 11 το πρωί, της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2017.

-Οι σημαντικότεροι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την Κάλυμνο, είναι η φυσική, πολλές φορές, άγρια ομορφιά των τοπίων της, τα κρυστάλλινα νερά, η φιλοξενία των κατοίκων, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και βεβαίως η τοπική της γαστρονομία.

Άλλες γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε κατά την παραμονή σας στο νησί είναι η αχινοσαλάτα, χταποδοκεφτέδες, μιρμιζέλι (η χωριάτικη σαλάτα της Καλύμνου), αρνάκι μουούρι. Για επιδόρπιο, καλύμνικο κοπεχάι, λουκουμάδες με μέλι, γαλακτομπούρεκο κ.ά.

Φρέσκα ψάρια και τοπικά εδέσματα στις ταβέρνες του νησιού (φωτ. Ντ.Χ.)

-Η πρωτεύουσα Πόθια, και λιμάνι του νησιού, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, μεταξύ δυο βράχων. Ψηλά στο λόφο βρίσκεται η μονή των Αγίων Πάντων, όπου δεσπόζει ο ναός και το θαυματουργό σκήνωμα του Αγίου Σάββα του Εν Καλύμνω.

Στο λιμάνι της Καλύμνου (φωτ. Ντ.Χ.)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα