Χωρίς τεστ και καραντίνα θα έρχονται οι τουρίστες από το εξωτερικό, με την απελευθέρωση των πτήσεων να ξεκινάει στις 15 Ιουνίου, αρχικά προς το «Ελ. Βενιζέλος» και την 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας τη σημασία του για την χώρα.
«Η σημασία του τουρισμού είναι γνωστή και αποτυπώνεται με τέσσερις αριθμούς: τα 19 δις των εισπράξεων για το 2019, τα 33 εκατ. των επισκεπτών πέρυσι, τους 360.000 άμεσα εργαζόμενους σε εστίαση και καταλύματα και την πραγματική αύξηση 23% την οποία είδαμε τους δυο πρώτους μήνες του 2020» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας «Αυτό που φαίνεται από τους αριθμούς είναι ότι ξεκινήσαμε μια χρονιά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αυτό που δεν φαίνεται από τους αριθμούς είναι πως ο τουρισμός στην χώρα μας αποτελείται, σε μεγάλο βαθμό, από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Στηρίζει ολόκληρες τοπικές κοινωνίες.».
Πότε «ανοίγει» η αγορά
Το σχέδιο της κυβέρνησης για επανεκκίνηση του τουρισμού είναι ένα σχέδιο με ασφάλεια για τους εργαζομένους, με σεβασμό στους επισκέπτες, με ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς, με στήριξη των επιχειρήσεων, με συνεργασία με την κοινωνία, τους φορείς και την παγκόσμια κοινότητα.
Ο τουρισμός εσωτερικού ξεκινάει άμεσα: Στις 25 Μαΐου ανοίγει το γιώτινγκ – η πιο ασφαλής, ίσως, μορφή τουρισμού. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν οι κατασκηνώσεις , τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.
Πτήσεις εξωτερικού
Ξεκινούν από τις 15 Ιουνίου, αρχικά μόνο από/προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας και από 1η Ιουλίου προς/από όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Σε συνεργασία με την επιτροπή των επιδημιολόγων θα καθοριστεί η λίστα των χωρών με τις οποίες θα απελευθερωθούν οι πτήσεις. Πριν από το τέλος του μήνα, θα υπάρχει σχετική ανακοίνωση με τις χώρες.
Απελευθέρωση σημαίνει πως,
Α. δεν θα υπάρχει προϋπόθεση πραγματοποίησης κανενός είδους τεστ για να έρθει κάποιος στην χώρα
Β. δεν θα τίθεται σε καραντίνα, αλλά θα η πολιτεία θα διατηρεί την δυνατότητα να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ ώστε να παρακολουθούνται επιδημιολογικά το τι συμβαίνει.
Στο 1ο στάδιο απελευθέρωσης –στις 15 Ιουνίου- των πτήσεων από το εξωτερικό προς το «Ελ. Βενιζέλος» θα γίνει από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ενώ θα αξιολογούνται κριτήρια όπως η οδική πρόσβαση, οι ομογενειακές κοινότητες, οι πτήσεις μεσαίας απόστασης.
«Χώρες από τη Βαλκανική ως τη Βαλτική, όπως η Βουλγαρία, θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη διασύνδεση» επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου επανεκκίνησης του τουρισμού, προσθέτοντας ότι και η Βόρεια Ευρώπη θα είναι από τις πρώτες περιοχές, εφόσον επιδημιολογικά θα είναι επιτρεπτό, που η χώρα μας θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της. Επίσης με τη Γερμανία, αλλά και το Ισραήλ, την Κύπρο και άλλες περιοχές.
Στο 2ο στάδιο απελευθέρωσης -την 1η Ιουλίου- θα υπάρξει απελευθέρωση των πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια. Η απελευθέρωση θα γίνει από όλες τις χώρες, με ελάχιστες εξαιρέσεις για χώρες όπου θα ανακοινωθούν εγκαίρως.
Υποδοχή τουριστών με ασφάλεια
Το σχέδιο ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος εστιάζει σε δυο άξονες:
Α. Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας προορισμών (εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων, ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων)
Β. Επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος (ειδικοί χώροι καραντίνας, μεταφορά σε δομή υγείας, γιατρός καταλύματος).
*
-Ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού: Ειδική και στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια, Πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου, την ενίσχυση της απασχόλησης, την τόνωση της ζήτησης, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, 4 διανυκτερεύσεις κατ’ ελάχιστο, 250.000 δικαιούχους, 1 εκατ. διανυκτερεύσεις κατ’ ελάχιστο, Πρόγραμμα «Κοινωνικού Τουρισμού», Εταιρικά Holiday Vouchers για τους εργαζόμενους τους ιδιωτικού τομέα. Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ.
-Προώθηση του προορισμού: Με ενίσχυση κονδυλίων για διαφήμιση 23 εκατ. ευρώ ΕΟΤ, στοχευμένη διαφήμιση στις αγορές, καμπάνια κρατήσεων, συμφωνίες με tour operators κτλ.
-Μικροί νησιωτικοί προορισμοί: Στους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς θα υπάρχει ενίσχυση ικανότητας υποδομών υγείας όπως εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για τεστ, 600 κλίνες κορονοϊού, εξασφάλιση χρόνου μεταφοράς σε λιγότερο από 2 ώρες, αξιοποίηση των υποδομών της ηπειρωτικής Ελλάδας κτλ.
-Μέτρα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων τουρισμού: Επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» έως και τον Σεπτέμβριο, ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων, επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο, ΤΕΠΙΧ ΙΙ Επιχειρηματική χρηματοδότηση/Ταμείο Εγγυοδοσίας Αναπτυξιακή Τράπεζα.
-Επανεκκίνηση τουρισμού (restart tourism): Προϋποθέσεις – Ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, ικανότητα διαχείρισης κρούσματος στους προορισμούς, διασφάλιση ροών τουριστών από το εξωτερικό. Κανόνες λειτουργίας – Πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, πρωτόκολλα ταξιδίου και μεταφοράς επισκεπτών. Ενεργοποίηση αγοράς – Στήριξη επιχειρήσεων και ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού, Επικοινωνία και ενίσχυση αισθήματος ασφάλειας τουριστών.