Τη σημαντικότερη γιορτή εορτάζει σήμερα και αύριο, η Αμοργός και η μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Εορτάζει την Πολιούχό της, την Παναγία, με τα Εισόδια της Θεοτόκου.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Φρεσκοβαμμένα πεζούλια και σκαλοπάτια, γυαλισμένες εικόνες, ένα τελευταίο τσεκάρισμα στα μεγάφωνα και τον ήχο. Μόλις λίγες ώρες απομένουν για να αποτελέσει το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας σημείο συγκέντρωσης εκατοντάδων πιστών, με αφορμή την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Όπως πληροφορείται το Debbiestravel.gr, το ‘παρών’ θα δώσει ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος ενώ τουλάχιστον 1.000 πιστοί θα επισκεφτούν αυτές τις δυο μέρες το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, ένα από τα σημαντικότερα της Ορθοδοξίας, που γιορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου, μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους.
Οι κάτοικοι του νησιού αλλά και επισκέπτες από τα γύρω κυκλαδονήσια – τις Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Δονούσα), τη Νάξο, την Πάρο, τη Σαντορίνη κλπ.-, ακόμη και ξένοι ανεβαίνουν στο μοναστήρι για να συμμετέχουν στον Εσπερινό, την Παράκληση, την Αγρυπνία, τη Θεία Λειτουργία, αυτή τη μεγάλη εορτή της Παναγίας.
Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
5:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ. Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός
Ενδιάμεσα, μεταξύ του Εσπερινού και της Παράκλησης, θα μοιράζεται στον κόσμο φάβα, «κάνα γλυκό, κάνα φρούτο» όπως μας είπαν μοναχοί.
Στη συνέχεια, 9:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ. θα χτυπήσει η καμπάνα και θα ξεκινήσει η Παράκληση και οι Χαιρετισμοί στην Παναγία
11:00 μ.μ.- 04.00 π.μ. Ιερά Αγρυπνία
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
5:00 π.μ.-09:00 π.μ. Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Τις ημέρες των Ιερών Ακολουθιών θα προσφέρονται εδέσματα στους προσκυνητές όπως φάβα, τηγανιτός και γιαχνί μπακαλιάρος, ‘ψημένη’ ρακί κλπ.
Το όνομα της μονής
Το προσωνύμιο «Χοζοβιώτισσα» είναι μάλλον τοπική παραλλαγή που επικράτησε στην Αμοργό έναντι άλλων λόγιων τύπων του ονόματος της μονής που συναντάμε σε διάφορα έγγραφα του αρχείου της, και προέρχεται μάλλον από παραφθορά του «Χοζιβίτισσα» ή «Κοζιβίτισσα».
Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι οι δυο εικόνες της Παναγίας στο μοναστήρι φέρουν στο ασημένιο «πουκάμισό» τους επιγραφή με το όνομα «Χωζιβίτισσα».
Η καταγωγή της εικόνας, σύμφωνα με τη προφορική παράδοση από το Χόζοβο ή Χόζοβα, φαίνεται να συνδέεται με το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Χοζιβά στο επιβλητικό φαράγγι του Wadi Qielt που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη στα εδάφη της Παλαιστίνης.
Το κτιριακό συγκρότημα
Η ίδρυση της μονής συνδέεται με τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό (1081 – 1118) ενώ το κτίσιμό της δεν συνταυτίζεται χρονικά με τις εικονομαχίες που ήταν προγενέστερες.
Από την είσοδο ξεκινά η στενή σκάλα που συνδέει τους ορόφους της μονής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τράπεζα με την ξύλινη οροφή και το εντυπωσιακό μοναστηριακό τραπέζι. Στο ανώτερο σημείο του συγκροτήματος βρίσκεται το καθολικό με το κομψό καμπαναριό και την εξαιρετική πανοραμική θέα στο πέλαγος.
Στο καθολικό στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα βρίσκεται η Δεσποτική εικόνα της Παναγίας της «Κτιτόρισσας», που αποκαλείται από τους μοναχούς και «Μαυρομάτα».
Το κτίριο ύψους 40 μέτρων και πλάτους μόλις 5 μέτρων, έχει 8 υπερκείμενους ορόφους που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο πλάτος αξιοποιώντας λειτουργικά τα κοιλώματα του βράχου.
*
– Για να ανεβείτε στη μονή, θα χρειαστεί να ανηφορίσετε τριακόσια (300) σκαλοπάτια.
-Ώρες επίσκεψης της μονής (με εξαίρεση τη σημερινή και αυριανή ημέρα) 08.00 – 13.00 και 17.00 – 19.00 (τηλ. 22850 71274). Ηγούμενος της μονής είναι ο πατέρας Φιλάρετος.
-Την προπαραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο μετόχι της Μονής Χοζοβιώτισσας, στο ναό Φωτοδότου Χριστού Χώρας, οι γυναίκες έφτιαξαν παστέλι με φύλλο λεμονιάς, και οι άντρες το βράδυ τηγάνιζαν μπακαλιάρο, όπου και θα μοιράζονται στους πιστούς.