Για ένα πολύ θετικό 2015 με κλείσιμο στα 26 εκατ. αφίξεις και 14,5 δις ευρώ έσοδα αλλά και για ένα 2016, το οποίο δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, και αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες, οι φορείς του ελληνικού τουρισμού και το υπουργείο βάζουν τον πήχη ψηλά με στόχο η Ελλάδα την επόμενη τετραετία να καθιερωθεί μέσα στους πέντε πρώτους προορισμούς παγκοσμίως.
Από την Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
«Η φετινή τουριστική περίοδος κλείνει θετικά, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια περίεργη χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, στο πλαίσιο της πρωινής παρουσίασης της νέας διαδικασίας κατάταξης των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο κ. Τσακίρης, το νέο σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων (ξενοδοχείων, κάμπινγκ και ενοικιαζομένων δωματίων), το οποίο ανέθεσε στο ΞΕΕ το υπουργείο Τουρισμού, να υλοποιήσει από τα τέλη του 2014, είναι μια διαδικασία όπου «έχουν αλλάξει τα κριτήρια, έχουν μπει ασφαλιστικές δικλίδες, ρήτρες επικινδυνότητας, το προϊόν που θα προσφέρουμε θα ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις των πελατών και θα είναι ομογενοποιημένα ώστε οπουδήποτε πηγαίνει ο πελάτης να αντιμετωπίζει τις ίδιες υπηρεσίες και να απολαμβάνει τα ίδια προνόμια από τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που θα μένει».
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσακίρης επισήμανε ότι λαμβάνουν στα υπόψιν τους και τα reviews των πελατών, τα οποία συνεκτιμούνται σαν ρήτρα επικινδυνότητας, και πιστεύει ότι στο τέλος του 2017 τα ελληνικά ξενοδοχεία θα είναι πιστοποιημένα μέσω διαπιστευμένων εταιριών με υψηλά πρότυπα ΙSO.
Σ’ ότι αφορά τις προβλέψεις για την επόμενη τουριστική χρονιά, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, επισήμανε ότι με τα διάφορα μέτρα που έχουν επιβληθεί, ελέω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έχουν δημιουργήσει μια διστακτικότητα στους πελάτες με το τι τελικά θα κάνουν. «Πιστεύω ότι στο τέλος θα ισορροπήσουμε και θα χτυπήσουμε τα αποτελέσματα που είχαμε, τουλάχιστον φέτος» συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης τονίζοντας ότι το στοίχημα για τους ξενοδόχους, τον τουρισμό αλλά και την ελληνική οικονομία, είναι, ότι στο τέλος του χρόνου, η αύξηση των αφίξεων να ακολουθηθεί με αντίστοιχη αύξηση των εσόδων και μια αντίστοιχη αύξηση των απασχολούμενων ανθρώπων στον τουρισμό.
Το στοίχημα του υπουργείου Τουρισμού
«Το στοίχημα του τουρισμού το κερδίσαμε όλοι μαζί, το υπουργείο τουρισμού με τον εποπτευόμενο φορέα ΕΟΤ, μαζί με το ΞΕΕ, αλλά και με τις Περιφέρειες και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς όπως ο ΣΕΤΕ, ΗΑΤΤΑ, πετύχαμε αυτό το μεγάλο ρεκόρ, να κλείνουμε τη σεζόν κοντά στα 26 εκατ. αφίξεις και 14,5 δις ευρώ έσοδα, ίσως και λίγο παραπάνω» ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΞΕΕ για την κατάταξη των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών.
Όπως η ίδια τόνισε, τα παραπάνω νούμερα «ήταν μεγάλη επιτυχία σε μια δύσκολη χρονιά, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε 2 εκλογικές αναμετρήσεις, δημοψήφισμα, οικονομική ασφυξία, αλλά και την αρνητική προβολή της Ελλάδας, την οποία έπρεπε να αντιστρέψουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γιατί ο ανταγωνισμός είναι σκληρός».
Οι Κασσάνδρες
«Οι παραδοσιακές μας αγορές, όχι μόνο μας στήριξαν, αλλά δεν έγινε ποτέ καμία ακύρωση, τότε που όλες οι Κασσάνδρες μιλούσαν για την καταστροφή του ελληνικού τουρισμού» είπε η κα. Κουντουρά. Επισήμανε ότι πήρε τη σκυτάλη με 22 εκατ. αφίξεις «και εμείς θα τη δώσουμε με πάνω από 25,5 εκατ. ευρώ. Και πήραμε τη σκυτάλη με 13,5 δις ευρώ και θα την παραδώσουμε περίπου με 14,5 -15 δις ευρώ» συμπληρώνοντας «αυτό είναι ένα στοίχημα που κερδίσαμε, δείχνουμε ότι όταν οι Έλληνες δουλεύουμε μαζί, και πιστεύουμε αυτό που κάνουμε, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά».
5 άξονες
Για την επόμενη τριετία, το υπουργείο Τουρισμού επικεντρώνεται σε 5 άξονες, οι οποίοι πραγματοποιούνται: α. επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, β. συνεργασία με περιφέρειες, δήμους, τοπικές κοινωνίες, ιδιωτικό φορέα, γ. θεματικό τουρισμό, δ. ανάπτυξη και ε. επενδύσεις.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπως ανέφερε η κα. Κουντουρά, δεν αφορά μόνο τη θερινή σεζόν αλλά και την χειμερινή, η ανάπτυξη φέρνει νέα προϊόντα ανοίγοντας νέες αγορές, κάνοντας συμφωνίες και προσπαθώντας να φέρουν απευθείας πτήσεις ώστε να ενισχυθούν τόσο οι παραδοσιακοί όσο και οι νέοι προορισμοί, οι δε επενδύσεις έχουν να κάνουν με όλα τα κίνητρα που θέλει να δώσει το υπουργείο, ώστε μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, μέσα από το ΕΣΠΑ, να ενισχυθούν όχι μόνο οι μεγάλες τουριστικές μονάδες αλλά και οι μικρές και μικρομεσαίες.
Κλείνοντας η υφυπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά επισήμανε ότι «θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός όχι μόνο μέσα στους 15 πιο δημοφιλείς παγκόσμιους, αλλά μέσα στην τετραετία στόχος μας είναι να καταξιωθούμε και να καθιερωθούμε μέσα στους πέντε δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως».
Για το 2016 επισήμανε ότι τα μηνύματα που έχουν έρθει ήδη από το Λονδίνο ήταν πολύ θετικά. «Το βρετανικό κοινό μέσα στο 2015 είχε 25% αύξηση στην Ελλάδα, και ήδη, για το 2016 το πρόσημο ήταν μεγαλύτερο» είπε η κα. Κουντουρά.
Προκλήσεις για το 2016
«Το 2016 δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, θα είναι δύσκολη χρονιά, με πολλές προκλήσεις» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης της Ομοσπονδίας που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
«Εχουμε ακριβύνει επικίνδυνα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είμαστε υπερφορολογημένοι, υπάρχει θέμα στις επιχειρήσεις με την πιστωτική ασφυξία, δεν υπάρχει σε ισχύ αναπτυξιακός ή επενδυτικός νόμος ώστε να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια, όχι μόνο για νέες μονάδες αλλά και για ανακαινίσεις παλιών» είπε ο κ. Ρέτσος προσθέτοντας ότι όλα τα παραπάνω κάνουν το 2016 να φαίνεται πάρα πολύ δύσκολη χρονιά.
Ο ίδιος επισήμανε ότι ναι μεν ο τουρισμός έχει πάρα πολύ μεγάλη προοπτική, την οποία και απέδειξε, εάν όμως δεν γίνουν παρεμβάσεις άμεσες, αν δεν υπάρξει ενίσχυση των υποδομών (ιδιωτικοποίηση του μάνατζμεντ των περιφερειακών αεροδρομίων, έργα δημοσίων υποδομών κ.ά.), να υπάρξει ένας νέος επενδυτικός νόμος, «να εξετάσουμε αποτιμώντας την πορεία είσπραξης των εσόδων πως θα επαναφέρουμε τουλάχιστον το ΦΠΑ στα επίπεδα που να είναι ανταγωνιστικό το προϊόν μας, τότε το 2016 δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι καλή χρονιά» ανέφερε ο κ. Ρέτσος τονίζοντας ότι βεβαίως έχει όλες τις προοπτικές να είναι μια καλή χρονιά.