Κυριακή μεσημέρι, κάπου μεταξύ 11.30 το πρωί και 3.30 το μεσημέρι, για γευστικό brunch!
Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Ώρα 12.30 το μεσημέρι, Κυριακή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Εμπορίου, και συγκεκριμένα στο «Sebil», το καφέ μπαρ, του μόλις 6 μηνών Bahar Boutique Hotel.
Ένας συμπαθητικός μπουφές με διάφορα καλούδια, από πιτούλες και τάρτες αλμυρές, μέχρι δροσερές σαλάτες με γλυκόξινη γεύση, τυριά, ελίτσες και κάτι σε γλυκό κ.ά.
Το brunch του Sebil περιλαμβάνει και ζεστά πιάτα, όπως για παράδειγμα, ομελέτα με βουβαλίσιο βούτυρο, φρέσκο κρεμμυδάκι, κολοκυθάκια και απάκι. Ή μια στραπατσάδα με φέτα, ντομάτα, πιπεριές και καραμελωμένο κρεμμύδι.
Τηγανίτες αλμυρές και γλυκές, tortillas rolls, αυγά ποσέ αλλά και η θηλυκή εκδοχή του Croque Monsieur, Croque Madame – τραγανό πολύσπορο ψωμί, με προσιούτο, γραβιέρα και Mornay sauce συμπεριλαμβάνονται στα ζεστά και λαχταριστά πιάτα του Sebil.
Και για την ιστορία, μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα, στην πλατεία Εμπορίου, υπήρχε ένα sebil, ένα κιόσκι δηλαδή με μια κρήνη, όπου σταματούσαν οι περαστικοί, ξεκουράζονταν στον ίσκιο του και δροσιζόντουσαν από το νερό.
Το Bahar Boutique Hotel
Και λίγα λόγια για το ολοκαίνουργιο – δηλαδή μόλις 6 μηνών- Bahar, ένα boutique hotel, με 16 κουκλίστικα δωμάτια – και ευρύχωρα, εάν υπολογίσουμε την αρχιτεκτονική κατασκευή του κτιρίου, χτισμένου μεταξύ 1926 – 1931.
Βρίσκεται, πάνω από την οδό Τσιμισκή, στα Άνω Λαδάδικα, σε μία από τις τέσσερις γωνίες που ορίζουν την πλατεία Εμπορίου, στη γωνία Κατούνη και Εδέσσης.
Αρχικοί ιδιοκτήτες του κτιρίου ήταν η οικογένεια του Αδάμ Λαδένη. Από τότε και έως το 2008 στέγασε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις. Το κτίριο είχε φτάσει σε σημείο εγκατάλειψης, όταν περιήλθε στην οικογένεια Χρηστάκη το 2008 (με καταγωγή από Βέροια) και ανακαινίστηκε πλήρως με πλήρη σεβασμό στην ιστορία του και στα ιδιαίτερα διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.
Ένα κτίριο το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης από το τμήμα Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Σ’ ότι αφορά το όνομα, στην πλατεία που βρίσκεται το boutique hotel, στεγάζονταν και στεγάζονται μαγαζάκια που πωλούν μπαχαρικά, βότανα και άλλα εδώδιμα προϊόντα. Bahar, ένα όνομα που ηχητικά παραπέμπει στα μπαχαρικά, τις μυρωδιές και τις αισθήσεις που διεγείρουν. Που στα τούρκικα σημαίνει Άνοιξη, την εποχή που ξεκινάει η άνθιση και μεταφορικά η γέννηση και η ανάπτυξη νέων πραγμάτων.
Ισραηλινοί, Κύπριοι, Ιταλοί, Έλληνες
Στολισμένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια και λαμπιόνια, αυτήν την εποχή, το Bahar καλωσορίζει τους πελάτες του, προσφέροντας τους ευχάριστη και ποιοτική διαμονή, ακριβώς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η νεαρή Θεοδώρα Χρηστάκη που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο, μαζί με την δεύτερη αδελφή της – τη Στέλλα-, μας ενημερώνει ότι η πελατεία τους, από τον Ιούνιο που ξεκίνησε τη λειτουργία του το ξενοδοχείο, είναι κυρίως Ισραηλινοί, αλλά και Κύπριοι, αρκετοί Ιταλοί και Έλληνες.
Σ’ ότι αφορά, το brunch, στη σκέψη τους, είναι να καθιερωθεί καθημερινά, με επιλογή κρύων και ζεστών πιάτων.
*
-Ο νέος κύκλος του Thessbrunch, ένα κόνσεπτ που ‘τρέχει’ η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, από το Μάιο του 2017, ξεκίνησε το φθινόπωρο και ολοκληρώνεται την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στο Anatolia Hotel.
-Οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι σεφ των ξενοδοχείων που συμμετέχουν, ενσωατώνουν καινούργια, πλούσια πιάτα, κρασιά και cocktail, γλυκά και νέους γευστικούς συνδυασμούς στα εστιατόρια τους. Πολλά ξενοδοχεία, έχουν καθιερώσει το brunch στους χώρους τους, το οποίο γίνεται κυρίως Κυριακή, και σε κάποιες περιπτώσεις και Σάββατο.