Το 1926 εγκαινιάστηκε το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα». Λειτούργησε ως το καλοκαίρι του 1994. Στις 29 Απριλίου του 2022 σηματοδοτήθηκε η επανεκκίνηση ενός θρύλου…
Κείμενο + φωτ.:Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Στο ισόγειο του ακινήτου, επί της Λεωφόρου Νίκης 5, ήταν οι αίθουσες Όλυμπος και Νάουσα που λειτουργούσαν ως το ζυθοπωλείο-δοκιμαστήριο της βιομηχανίας «Ηνωμέναι Ζυθοποιίαι», και η οποία στεγαζόταν στους δύο ορόφους του κτιρίου.
Το 1926 οι δυο αίθουσες ενώθηκαν και εγκαινιάστηκε το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», που λειτούργησε ως το καλοκαίρι του 1994.
Στις 29 Απριλίου του 2022 σηματοδοτήθηκε η επανεκκίνηση ενός θρύλου…
Το σήμερα στο Όλυμπος Νάουσα
Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, η πρώτη επίσημη έναρξη του ιστορικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, που αναμφίβολα, έχει αφήσει εποχή όχι μόνο στις γεύσεις, στα πιάτα, στις συνταγές, στην ατμόσφαιρα, στην ευγένεια και την παρουσία του προσωπικού της, στα λευκά σακάκια και το παπιγιόν, τις λευκές πουκαμίσες με το γιακαδάκι και τη μαύρη κορδέλα.
Η ιστορία συνεχίζεται, αλλά και εξελίσσεται…
«Το πιο δύσκολο βέβαια είναι οι προσδοκίες που έχουν όλοι» σχολίασε ο Roberto Raphael Marketing Director του Ομίλου TOR HOTEL GROUP εξηγώντας πως οι παλιοί πελάτες του «Όλυμπος Νάουσα» έχουν στο μυαλό τους ένα πιάτο που έχουν γευτεί πριν 30 χρόνια.
Η κουζίνα στο «Όλυμπος Νάουσα» είναι αστική, δηλαδή, ελληνικά πιάτα, ωστόσο, εν έτη 2022, με ξένες τεχνικές.
Ο executive chef
Executive chef στο εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» είναι ο Δημήτρης Τασιούλας, κάποιοι τον γνωρίζετε από το «Σέμπρικο» – έχουν γράψει για το γαστρονομικό προφίλ οι New York Times-, ήταν chef ambassador της Θεσσαλονίκης το 2018 εκπροσωπώντας τη γαστρονομία της πόλης σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ είχε και το δικό του εστιατόριο, το Thria, στην περιοχή του Ποσειδωνίου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
«Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο, έχει τιμήσει πολύ το πρότζεκτ, έχει κάνει τεράστια έρευνα, όχι μόνο στην ιστορία του εστιατορίου αλλά και στην γαστρονομική ιστορία της πόλης» μας είπε ο κ. Raphael στο πλαίσιο της χθεσινής, πρώτης επίσημης ημέρας λειτουργίας του εστιατορίου.
«Η φιλοσοφία είναι χτισμένη πάνω στο παλιό μενού, έχει εντράδες, κάποια πιάτα έχουν μεταποιηθεί, όπως το χουνκιάρ για παράδειγμα, αλλά και το σνίτσελ Χόφμαν το οποίο είχε έναν ευρωπαϊκό αέρα» μας είπε ο executive chef του «Όλυμπος Νάουσα» Δημήτρης Τασιούλας εξηγώντας πως εν έτη 1960 το σνίτσελ Χόφμαν «ήταν ευρωπαϊκός αέρας’ ανεξάρτητα αν τώρα δεν είναι».
Διευκρίνισε πως τα πιάτα έχουν μια σύγχρονη εκδοχή, όπως για παράδειγμα, το σνίτσελ, το οποίο έχει σφαιροειδή εκδοχή με μους από τσένταρ, «έχουμε πάρει το ευρωπαϊκό στοιχείο και το έχουμε φέρει στο σήμερα, είναι μια μοριακή παρασκευή, δεν το καταλαβαίνεις, γενικά η λογική δεν είναι να επιδείξουμε την τεχνική, είναι να κάνουμε μια νόστιμη κουζίνα, καθημερινή, ποιοτική, η οποία όμως έχει πολύ τεχνική» πρόσθεσε ο κ. Τασιούλας.
Εξήγησε πως «δεν είναι το ίδιο με την παλιά κουζίνα», ωστόσο δεν γίνεται ο κατάλογος να μην έχει Angus.
«Είναι πολύ δύσκολο, υπάρχει μεγάλη προσδοκία, μεγάλη προσμονή, είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι» επισήμανε ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας ο οποίος με την 15μελή, συνολικά, ομάδα ετοιμάζουν μοναδικά πιάτα.
Το μενού
Από σούπες (κακαβιά ή μπουγιαμπέσα ή της γης και της θάλασσας με λευκά σπαράγγια, χτένι και μυρώνια), σαλάτες (Νισουάζ, μεσογειακή, του Πιεμόντε) και μεζέδες μέχρι τις κλασσικές και με μεγάλες προσδοκίες για τους παλαιότερους εντράδες.
Μια μεσογειακή σαλάτα ταμπουλέ με κινόα, λαυράκι καρπάτσιο, μανταρίνι beurre blanc και αυγά χελιδονόψαρου,
ο «μεζές της Θεσσαλονίκης» δηλαδή καπνιστό σκουμπρί σαγανάκι από πιπεριά μους, «πολύ παραδοσιακό πιάτο της πόλης» όπως αναφέρθηκε,
μυδοπίλαφο, μαντί πολίτικο, και οι εντράδες (χουνκιάρ μπεγεντί, παστίτσιο με μοσχαρίσιο χτένι και μπεσαμέλ με γιαούρτι και μοσχοκάρυδο, κόκορας σουμάδα στο τηγάνι αλλά και αρνί στη γάστρα φρικασέ μαγειρεμένο 18 ώρες στους 120 βαθμούς Κελσίου, με σταμναγκάθι και αρωματικό αυγολέμονο).
Φυσικά και δεν θα λείπουν από το σύγχρονο μενού τα κρεατικά στα κάρβουνα όπως ο τρυφερός αγριοχοίρος, το rib eye, η Tomahawk, ή τα ψαρικά (σφυρίδα, ροφός, στείρα πελαγίσια).
Μπακαλιάρος αγιορείτικος, γεμιστό καλαμάρι, μπαρμπούνι Σαβόρο και τόνος των Σποράδων με κρέμα από λαγόχορτο, αλμύρα και baby μανιτάρια συμπεριλαμβάνονται στο μενού του «Όλυμπος Νάουσα» που ναι μεν ‘πατάει’ στα παλιά πιάτα αλλά σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τάσεις της εποχής, τάσεις δημιουργικές.
Το γαλακτομπούρεκο (τραγανή φωλιά κανταΐφι με βύσσινο και παγωτό κάρδαμο)
και η πάστα Σεράνο με φρούτα του πάθους
ολοκλήρωσαν το εξαιρετικό γεύμα, με αφορμή την πρώτη επίσημη λειτουργία του «Όλυμπος Νάουσα» και του πολυτελούς ξενοδοχείου, δυναμικότητας 60 δωματίων (51 δωμάτια και 9 σουίτες) On Residence στην Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης, επί της Λεωφόρου Νίκης 5, λίγα μέτρα μακριά από το επίσης ιστορικό Mediterranean Palace ή αλλιώς Mediteranee, το οποίο λειτούργησε από το 1925 μέχρι το μεγάλο σεισμό του 1978.