Έχοντας ως ασπίδα προστασίας τις «οριζόντιες δεξιότητες» αλλά και το χαμόγελο – αυτό που, στον χώρο του τουρισμού, κάνει πάντα τις καταστάσεις πιο εύκολες-, καθηγητές της τουριστικής εκπαίδευσης εκφράζουν την ανησυχία τους αλλά και την αισιοδοξία τους σ’ ότι αφορά τους καταρτιζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα.
Με εμπειρία 20 και πλέων ετών, η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε τουριστικά επαγγέλματα σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και πρώην στέλεχος του τουρισμού Αγγελική Χασιώτη, μιλάει στο debbiestravel.gr σχετικά με τον ρόλο που έχουν οι εκπαιδευτές προς τους σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων.
Ας την υποδεχτούμε!
Αυξημένο ενδιαφέρον για τουριστικά επαγγέλματα
«Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκε μία αυξημένη προσέλευση σπουδαστών στις τουριστικές ειδικότητες των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης του υπουργείου Παιδείας.
Εκτός των αποφοίτων Λυκείου, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες καταρτιζόμενων που αφορά σε αποφοίτους Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι, επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων (κάποιοι ήδη οικογενειάρχες), που λόγω κοινωνικοοικονομικών συνθηκών της αγοράς ή και φόβου μη εύρεσης εργασίας προσανατολίστηκαν σε εργασιακούς τομείς της τουριστικής βιομηχανίας.
25% στο ΑΕΠ της χώρας
Σε μία κατεξοχήν τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα και με καλές προβλέψεις για τον τουρισμό μας προ κορονοϊού, 25% συμμετοχή κλάδου στο Α.Ε.Π της χώρας, 10.000 ξενοδοχεία, 5.500 τουριστικά γραφεία και 1.000.000 εργαζόμενοι, πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να καταρτιστούν στις συγκεκριμένες ειδικότητες (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, αερομεταφορές, εστίαση) διότι οι επαγγελματικές προοπτικές φάνταζαν εξαιρετικές.
Ημέρες καριέρας και επαγγελματικά συμβόλαια
Κι ενώ από τις αρχές του έτους ενημερωθήκαμε για την εμφάνιση ενός θανατηφόρου ιού, κάπου στην μακρινή Κίνα, όταν εδώ εκπαιδευτικές μονάδες, εκπαιδευτές και σπουδαστές οργανώναμε ημέρες καριέρας και κλείναμε επαγγελματικά συμβόλαια ή συμβόλαια πρακτικής άσκησης (στο διευρυμένο ρόλο μας περιλαμβάνεται, επιπλέον, η σύνδεση της εκπαίδευσης με τον κόσμο της εργασίας και την τοπική κοινωνία) στις 10 Μαρτίου ανακοινώνεται lockdown στην χώρα μας.
«Παιδιά, ψυχραιμία!»
Στο άκουσμα της είδησης, συναισθήματα απογοήτευσης, λύπης, ματαίωσης, φόβου και άγχους κατακλύζουν όλους όσους ήταν έτοιμοι να ενταχθούν στην τουριστική αγορά εργασίας και αδημονούσαν να βρεθούν στους επαγγελματικούς χώρους της επιλογής τους.
Μηνύματα ανασφάλειας , ακύρωσης και φόβου κατακλύζουν το κινητό, το msn και τα e-mails μου. «Παιδιά ψυχραιμία!!! Οι προκλήσεις, μας κάνουν πιο δυνατούς» επαναλαμβάνω στις απαντήσεις μου.
Αναπτύσσοντας τις «οριζόντιες δεξιότητες»
Προερχόμενη από τον τουριστικό κλάδο (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία) και εκπαιδεύτρια ενηλίκων 20 χρόνια, εγώ και πολλοί συνάδελφοι μου, δεν περιορίζουμε τα εκπαιδευτικά μας καθήκοντα στην παροχή και μεταβίβαση γνώσεων και πληροφοριών στους εκπαιδευόμενους μας, αλλά φροντίζουμε κυρίως ν’ αναπτύξουμε τις «οριζόντιες δεξιότητες» τους ως πολιτών και εργαζομένων.
Στις οριζόντιες δεξιότητες συμπεριλαμβάνονται η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η επίλυση προβλημάτων, η αξιολόγηση κινδύνου, η λήψη αποφάσεων, η διαχείριση των συναισθημάτων, η επικοινωνία και η προσαρμοστικότητα.
Αυτές οι δεξιότητες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους εργοδότες στην τουριστική αγορά εργασίας και αποτελούν μεγάλο εφόδιο και για όσους δραστηριοποιηθούν στην επιχειρηματικότητα του τουρισμού, και τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να τις αναπτύξουμε στο έπακρο.
Έχουμε μάθει να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους σπουδαστές μας, να αναπτύσσουμε αποτελεσματικές σχέσεις μαζί τους και να ενδυναμώνουμε τις θετικές τους διαθέσεις.
«Χαμογελάτε!!!»
Το μήνυμα μας προς αυτούς είναι: «Καλλιεργείστε τις παραπάνω δεξιότητες κι έτσι θα νιώσετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, η οποία θα σας χαρίσει ψυχική ανθεκτικότητα και στην τωρινή φάση αλλά και σε οποιαδήποτε κρίση εμφανιστεί σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο στην ζωή σας.
Αλλά κυρίως, χαμογελάτε!!! Εμείς, οι άνθρωποι του τουρισμού ξέρουμε ότι πάντα ένα χαμόγελο τα κάνει όλα πιο εύκολα. Εξάλλου, το χαμόγελο αποτελεί τη διεθνή γλώσσα αναγνώρισης και καλοσύνης (όσες διαφορετικές γλώσσες κι αν μιλάμε μεταξύ μας).
Παραμένουμε αισιόδοξοι
Περιμένοντας λοιπόν τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και τις αποφάσεις των υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, παραμένουμε αισιόδοξοι, δυνατοί αλλά κυρίως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα και να προσαρμοστούμε σε πρωτόκολλα, πρακτικές και νέες προδιαγραφές με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια, την δική μας και των επισκεπτών μας!».