Μια ευχάριστη εκδρομή εξοικείωσης διοργάνωσε το ταξιδιωτικό γραφείο IOLE TRAVEL την Κυριακή 3 Μαρτίου, σε Λαγκαδά, Όσσα και Σοχό.
Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Το λεωφορείο με τους 40 περίπου συμμετέχοντες από ταξιδιωτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και εμπλεκόμενους του τουρισμού, αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό του τον Λαγκαδά (20 χλμ.).
Πρώτη επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον υπεύθυνο του μουσείο Τρύφωνα Τσομπάνη. Εκκλησιαστικά εκθέματα, εικόνες από την Επαρχία Λαγκαδά αλλά και φερμένες από τη Μικρά Ασία, ζωγραφικοί πίνακες Λαγκαδιανών ζωγράφων κ.ά. εκτίθενται στις αίθουσες του μουσείου.
Επόμενη επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Λαγκαδά, το οποίο στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο παραδοσιακό σπίτι του 1880 – 1890, στον παλιό οικισμό, κοντά στη μητρόπολη της Αγίας Παρασκευής. Και εκεί, η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή του μουσείου Τρύφων Τσομπάνη.
Μια βάρκα από την Κορώνεια, ένα κάρο, πατητήρια και καζάνια υπήρχαν στην αυλή του μουσείου, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει αναπαράσταση ενός λαγκαδιανού σπιτιού, όπου τα εκθέματα αποτελούν δωρεές των κατοίκων. Το μουσείο λειτουργεί από το 2012, τα δε καλοκαίρια στην αυλή του πραγματοποιούνται μουσικές και θεατρικές βραδιές, θερινός κινηματογράφος με παλιές ελληνικές ταινίες κ.ά.
Ένα κέρασμα στην αυλή του μουσείου με λουκούμια και τσιπουράκι και ξεκινάμε για τον επόμενο προορισμό μας.
Στην Όσσα
Περίπου 18 χλμ. απέχει η Όσσα από τον Λαγκαδά (σ.σ. στη διαδρομή μας περάσαμε και από τις Πέντε Βρύσες (10 χλμ. από Λαγκαδά), χωριό που κάποτε φημίζονταν για τις ταβέρνες του με τα κρεατικά, ωστόσο, λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών, έχουν όλες κλείσει), ένα περιποιημένο χωριό στις πλαγιές του Βερτίσκου, σε υψόμετρο 650 μ. Εκεί επισκεφτήκαμε την παλαιότερη εκκλησία του χωριού, των Παμεγγίστων Ταξιαρχών του 1804,
και στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στο προαύλιο του διατηρητέου δημοτικού σχολείου, κτίσμα του 1926. Εκεί, ο γραμματέας του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» Άγγελος Μήτσας, μας έκανε μια σύντομη ενημέρωση για την Όσσα, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό, αλλά και για τις δράσεις που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος.
Επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στη Λαογραφική Συλλογή Όσσας, που στεγάζεται σε χώρο του Δημοτικού Σχολείου
και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Πλατεία της Κάτω Αγοράς του χωριού, έχει όπου ο Σύλλογος έχει αποκαταστήσει το παλιό παντοπωλείο-μπακάλικο του Βασίλη Γρόλλιου, το οποίο λειτουργούσε από το 1947 έως το 2004.
Στην παρέα προστέθηκε και η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Καραϊωάννου, η οποία μας ενημέρωσε σχετικά με το Παντοπωλείο, το οποίο πραγματικά είναι κουκλίστικο. Παραμένουν ως είχαν ο ξύλινος πάγκος και οι προθήκες, η παλιά ζυγαριά και οι κασέλες, τα κουτιά με τις κλωστές και τα κουμπιά, οι συσκευασίες προϊόντων, μαθητικές σάκες κ.ά.
Κεράσματα από το Σύλλογο με πίτες, γλυκά του κουταλιού με γεύση ντομάτα, λικέρ και κρασάκι και αποχαιρετούμε τον κόσμο στην Όσσα, συνεχίζοντας για τον επόμενο προορισμό μας.
Στο Σοχό
Ο Σοχός χτισμένος σε υψόμετρο 650 μ. στις πλαγιές του Βερτίσκου, μεταξύ άλλων, φημίζεται και για την Αποκριά του και τους Κουδουνοφόρους. Μικροί και μεγάλοι μεταμφιεσμένοι με τραγόμορφες στολές και κουδούνια που παράγουν εντυπωσιακό θόρυβο, με πλουμιστή μάσκα στο πρόσωπό τους, κυκλοφορούν στα δρομάκια του Σοχού, προσελκύοντας το βλέμμα των επισκεπτών.
Επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο Σοχού για να μάθουμε για την ιστορία του, τις παραδόσεις, τα έθιμα που αναβιώνουν.
Γλυκιές γεύσεις με τουλούμπες και μπακλαβά, και φύγαμε για την πλατεία.
Εκεί όπου το γλέντι και οι χοροί, υπό τους ήχους του ζουρνά, του κλαρίνου και το νταούλι, με ντόπιους και επισκέπτες, κρατούσαν τη διασκέδαση στα ύψη. Λαογραφικές παραδόσεις και δρώμενα της Αποκριάς από διάφορα μέρη της Βορείου Ελλάδος έδιναν το ‘παρών’ με μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων.
Ψητά στα κάρβουνα, με πατατούλες, τυρί και κρασάκι, χορός, γέλια και φύγαμε, πίσω για Λαγκαδά.
Στα Λουτρά Λαγκαδά
Επόμενη στάση στα δημοτικά λουτρά Λαγκαδά, από το 900 μ.Χ., με βυζαντινούς λουτήρες και νεότερους λουτήρες, ομαδικούς, οι οποίοι λειτουργούν ομαδικά, αντρών – γυναικών, εναλλάξ, ή πριβέ, από τις 8 το βράδυ έως το κλείσιμο στις 23.00.
Κάποιοι ξεναγήθηκαν στα λουτρά, κάποιοι άλλοι προτίμησαν να απολαύσουν ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Γευτήκαμε ρυζόγαλο Δορκάδος και πίτα μαντί από το χωριό Κριθιά, εκεί όπου κάθε χρόνο Κυριακή της Απόκρεω, όπως μας είπε ο εμπνευστής και διοργανωτής της γιορτής Αριστοτέλης Κουλτούκης, κάνουν γιορτή παραδοσιακής πίτας μαντί, όπου σερβίρονται περίπου 60 – 80 σινιά (ταψιά) για 1.000 άτομα.
Τελευταία στάση στο καφέ του Casa Verde, ξενοδοχείου boutique στην καρδιά του Λαγκαδά, το οποίο λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια. Ένα καφεδάκι για τόνωση και ώρα για επιστροφή στη βάση μας, τη Θεσσαλονίκη.
Ευχαριστούμε την Πέλα Ρεβενικιώτου του IOLE TRAVEL (Δ. Γεωργούδη 2, Λαγκαδάς, τηλ. 23940 20531) για την πρόσκληση.