Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάΔυο χρόνια χωρίς τον ιδρυτή της Aegean

Δυο χρόνια χωρίς τον ιδρυτή της Aegean

Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που απεβίωσε ο πρόεδρος της Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης.

«O Πρόεδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα.  Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε η αεροπορική εταιρία, ημέρα Πέμπτη 17 Μαΐου του 2018, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Ιδρυτή και Προέδρου της αεροπορικής εταιρίας, Θεόδωρου Βασιλάκη.

Σύντομο ιστορικό της εταιρίας

Της μεγαλύτερης ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας της Ελλάδας, η οποία το 1992, ως Aegean Aviation, γίνεται η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρία που αποκτά άδεια αερομεταφορών. Το Μάρτιο του 1999 ιδρύεται η Aegean Airlines και δυο μήνες μετά ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις από Αθήνα προς Ηράκλειο Κρήτης και Θεσσαλονίκη.

Τον Απρίλιο του 2001 η Aegean Airlines ενώνει τις δυνάμεις της με την Cronus Airlines, εξυπηρετώντας 11 προορισμούς στην Ελλάδα και 7 στο εξωτερικό. Τον Ιούνιο του 2007 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το Φεβρουάριο του 2010 οι μέτοχοι Aegean Airlines και Olympic Air συμφώνησαν στην συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών ενώ 4 μήνες μετά η Aegean γίνεται μέλος της μεγαλύτερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας -της Star Alliance-, συνδέοντας της Ελλάδας με τον κόσμο.

Συγχώνευση με Olympic Air

Τον Οκτώβριο του 2013, ολοκληρώνεται η εξαγορά του 100% των μετοχών της OIympic Air από την AEGEAN και η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών, με την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην AEGEAN και την Marfin Investment Group AE. Με την ολοκλήρωση και του τυπικού αυτού σκέλους της διαδικασίας, η Olympic Air καθίσταται θυγατρική της AEGEAN.

20 χρόνια

Το 2019 βραβεύτηκε από τα Skytrax World Airline Awards για δέκατη φορά, ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» ενώ την ίδια χρονιά, το Μάιο, γιορτάζει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της.

Με τις συνεργασίες και τις συμμαχίες να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την εταιρία, με διαρκή αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο, ο στόλος της Aegean αποτελείται από 61 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 47 ανήκουν στην οικογένεια των Airbus ενώ τα 14 είναι Bombardier σειράς Q. Έως το τέλος του έτους (2020) οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με 65 συνολικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων 6 Aris της οικογένειας Α320/321neo, που αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο.

H Aegean εν καιρώ κορονοϊού (Covid 19)

Καθηλώνοντας στο έδαφος τα αεροσκάφη της, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, και η Aegean, προσπαθεί να ανακάμψει από την πρωτοφανή κατάσταση που υπέστη.

Ο κλάδος των αερομεταφορών για να βρεθεί στα επίπεδα που ήταν πριν από την υγειονομική κρίση, θα χρειασθεί 2-3 χρόνια, και όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης, «μέσα σ’ ένα μήνα, πήγαμε από το ρετιρέ στο υπόγειο» προσθέτοντας ότι μπορεί η εταιρεία να λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, «αλλά ουσιαστικά είναι σαν να έχει κλείσει, καθώς έχουμε το 0,05% των εσόδων μας ανά ημέρα».

Σταδιακή αύξηση των πτήσεων

Ωστόσο, μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις μεταφορές εντός Ελλάδας που ανακοινώθηκε από τις ελληνικές αρχές τις προηγούμενες μέρες και τις κατευθύνσεις από  την ΕΕ για τους κανονισμούς εισόδου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η AEGEAN αυξάνει σταδιακά τις πτήσεις της, αρχικά στο εσωτερικό της χώρας και στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Αρχής γενομένης, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, με ενίσχυση συχνοτήτων από Αθήνα προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και κατόπιν από  25 Μαΐου προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπολοίπους προορισμούς του  δικτύου εσωτερικού.

Να σημειώσουμε, ότι το 2019 η Aegean και η θυγατρική της Olympic Air μετέφεραν 15 εκατ. επιβάτες. Έως και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, το πρόγραμμα δρομολογίων για το 2020 κάλυπτε 155 προορισμούς (124 εξωτερικού και 31 εσωτερικού) σε 44 χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα