Οινογευσία και γευσιγνωσία περιλάμβανε η χθεσινή βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο «Allegro» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 13 Απριλίου, το τριετές πρόγραμμα Mediterranean Cheese and Wines το οποίο περιλαμβάνει αυθεντικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από τη Νάξο, τη Σάμο αλλά και την Εμίλια Ρομάνα στην Ιταλία.
Το χθεσινοβραδινό wine tasting με εκλεκτούς ΠΟΠ Οίνους από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) συνδυάστηκε με ξεχωριστά πιάτα με γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου.
Το Samos Grand Cru με εξαγωγές 2.700.000 φιάλες στη Γαλλία, ένα κλασσικό Vin Doux Naturel, φρέσκο, γλυκό και ευχάριστα δροσερό συνδυάστηκε με το πρώτο πιάτο, κανταΐφι γεμιστό με γραβιέρα Νάξου βεβαίως, πικάντικη μαρμελάδα από ντοματίνια, βελανίδια lobello και φιστίκια Αιγίνης.
Το Samos Vin Doux με τη φρουτώδη γεύση και νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα συνοδεύτηκε από ένα ριζότο με φρέσκα σπαράγγια, ελαφρώς αρωματισμένο με λάδι τρούφας, με φρέσκο βούτυρο και γραβιέρα Νάξου.
Το Samos Nectar, η ναυαρχίδα της ΕΟΣ Σάμου, το οποίο παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια έξι (6) χρόνια, με τα αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών συνοδεύτηκε από μια αργομαγειρεμένη πανσέτα με πουρέ σελινόριζας και πετιμέζι.
Όσο για το επιδόρπιο, ο οίνος που σερβιρίστηκε ήταν το Samos Anthemis, παλαιωμένος επί πέντε (5) χρόνια σε δρύινα βαρέλια, με τα αρώματα μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, με φόντο κακάο και σοκολάτας, συνοδεύτηκε από μους σοκολάτας με χρυσά brownie, καραμελωμένο φύλλο κρούστας, σος καραμέλα και παγωτό αλμυρής καραμέλας.
*
-Η ΕΑΣ Νάξου ιδρύθηκε το 1926 και αυτή τη στιγμή αποτελείται από 3.000 περίπου μέλη. Η γραβιέρα Νάξου, ΠΟΠ από το 1996, είναι ένα σκληρό τυρί με υποκίτρινο χρώμα και λεπτή ξηρή επιδερμίδα. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο γάλα με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς.
-Η ΕΑΣ Νάξου παράγει ετησίως περίπου 1.000 τόνους γραβιέρα Νάξου, χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στη Νάξο.
-Αξίζει να σημειώσουμε, πως για 1 κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα.
-Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) ιδρύθηκε το 1934 και σήμερα συμμετέχουν 2.200 αμπελοοινικές οικογένειες. Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικότερα το γλυκό, αποτελεί από τους κυριότερους οινικούς πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε 27 χώρες μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.
-Την εκδήλωση παρουσίασε η συγγραφέας – δημοσιογράφος Βίκυ Χατζηβασιλείου ενώ για την ΕΑΣ Νάξου μίλησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας Γιώργος Σέργης
και για την ΕΟΣ Σάμου ο εμπορικός διευθυντής Τίτος Φραντζής.
-Η γευστική δοκιμή των κρασιών σε συνδυασμό με τα πιάτα παρουσιάστηκε από τον DipWSET Στέφανο Κόγια.