Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΞεκινάει το 4ο Food Experience Γραβιέρα Νάξος

Ξεκινάει το 4ο Food Experience Γραβιέρα Νάξος

Με στόχο την ανάδειξη της μεγάλης διατροφικής αξίας των προϊόντων που παράγει το νησί, ξεκινάει σήμερα το 4ο Food Experience Graviera Naxos το οποίο παράλληλα προσαρμόζεται και πειραματίζεται πάνω στην αθλητική διατροφή. Τιμώμενα πρόσωπα του 4ου Food Experience Graviera Naxos είναι βετεράνοι Έλληνες Ολυμπιονίκες.

Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων – τη Νάξο- διεξάγεται για άλλη μια χρονιά, το 4ο Food Experience Γραβιέρα Νάξος που διοργανώνεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, από σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουνίου, έως και την Κυριακή 13/06.

Με αφορμή τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν (εκτός απροσδόκητων καταστάσεων) στο Τόκιο 23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2021, η ΕΑΣ Νάξου στο φετινό 4ο Food Experience Graviera Naxos  εστιάζει στην αθλητική διατροφή αναδεικνύοντας την μεγάλη διατροφική αξία των προϊόντων που παράγει η Νάξος, με την διεθνώς αναγνωρισμένη προσφορά στη γαστρονομία.

Έτσι λοιπόν, τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη στα 100 μέτρα μετ’ εμποδίων Βούλα Πατουλίδου, η αργυρή Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα στην υδατοσφαίριση γυναικών και πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Βούλα Κοζομπόλη, η αργυρή Ολυμπιονίκης το 1996 στην Ατλάντα στο άλμα εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, ο χρυσός Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα 3 μ. Νίκος Συρανίδης, ο Περικλής Ιακωβάκης με τις τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2000, 2004, 2008, 2012) και 8ος Ολυμπιονίκης το 2008, η 7η Ολυμπιονίκης το 2000 στο Σίδνεϊ και 9η το 2004 στην Αθήνα στην σφαιροβολία Πόπη Ουζούνη και η Μαρία Παγκάλου η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στο άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής καταλαμβάνοντας την 12η θέση στον ημιτελικό.

Ράλι με ιστορικά αυτοκίνητα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου γαστρονομικού – ταξιδιωτικού Food Experience που διοργανώνει η ΕΑΣ Νάξου, τόσο στη Νάξο όσο και στη Σχοινούσα (σ.σ. αποτελεί ένα από τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, μαζί με Ηρακλειά, Κουφονήσια και Δονούσα), την Κυριακή 13 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ένας μοναδικός αγώνας ράλι με ιστορικά αυτοκίνητα του Σωματείου «Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου» (ΦΙΛΠΑ).

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος «Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες» (Ι.Δ.Ο.ΡΟ.) με τη συνεργασία της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) διοργανώνει τον αγώνα που θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Νάξου με φόντο την Πορτάρα και θα καταλήξει στον Ναό της Δήμητρας στο γραφικό Σαγκρί, συνδυάζοντας τον γυναικείο μηχανοκίνητο αθλητισμό και τις ομορφιές και την ιστορικότητα της Νάξου.

Για την ιστορία η ΦΙΛΠΑ ιδρύθηκε το 1972 και με έμβλημά της μια «καραμούζα» και ένα δάφνινο στεφάνι που συμβολίζει τον νικητή αριθμεί εκατοντάδες δράσεις όπως ράλι, περιηγήσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς αποκατάστασης κτλ.

Επίσης, την ίδια μέρα οι καλεσμένοι του 4ου Food Experience Graviera Naxos 2021 θα γίνουν μάρτυρες μιας… γευστικής συνάντησης κορυφής! Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines, η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. θα ανταμώσει τα φημισμένα, φίνα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου και της Ιταλικής Enoteca Regionale Emilia Romagna, σε μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας και ενημέρωσης για τα εκλεκτά προϊόντα.

Η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. 

Η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη  ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου (σ.σ. το άλλο είναι η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά.

Έχει υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα (η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση), συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, έντονο άρωμα βουτύρου και γάλακτος, γλυκιά και λεπτή γεύση και ήπια επίγευση.

Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς, ενώ μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια (ενός, τριών και εννέα κιλών). Ακόμη, είναι η μοναδική ελληνική γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π.

Είναι η «ναυαρχίδα» της παραγωγής αλλά και το πιο μεγάλο καμάρι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με την ετήσια παραγωγή της να κυμαίνεται περί τους 1.000 τόνους.

Το Debbiestravel.gr συμμετέχει στην αποστολή του 4ou Food Experience Graviera Naxos όπου και θα σας κρατάει ενήμερους σχετικά με τις δράσεις του φεστιβάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα