Από τη μια το χαλλούμι, το εθνικό τυρί της Κύπρου, από την άλλη, τα κυπριακά κρασιά, τα φινετσάτα λευκά αλλά και η κουμανταρία – σήμα κατατεθέν της Κύπρου, ήταν αφορμή για όχι ένα, αλλά, πολλά γευστικά ‘ταξίδια’ στο νησί της Αφροδίτης!
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Φωτ.:Εγένετο Φως (egenetofws@gmail.com)
Από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της Κύπρου, το χαλλούμι, αυτό το ημίσκληρο τυρί, το εθνικό τυρί του νησιού, είναι ο νόστιμος και ταξιδιάρικος κρίκος που συνδέει τη γαστρονομία του τόπου με την πολιτιστική παράδοση, με τον οινοτουρισμό – συνδυασμοί χαλλούμι με κρασί-, και βεβαίως με την οικονομία του τόπου.
«Το χαλλούμι, φέτος, σημειώνει, αύξηση κατά 30%, ποσό ρεκόρ, στις εξαγωγές, με ποσότητες που φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ ετησίως» επισήμανε, ο Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Κυπραίος, στην αποψινή παρουσίαση του κυπριακού προϊόντος, που έγινε σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη.
Εξαγωγές
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυπραίος, οι εξαγωγές στο χαλλούμι σημειώνουν κάθε χρόνο ανοδική πορεία. Σε κύριους εξαγωγικούς προορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το 2016 σημειώθηκαν 43 εκατ. ευρώ ετησίως σε ποσότητες, ενώ για το 2017 υπήρξε άνοδος φτάνοντας τα 61 εκατ. ευρώ.
Ελλάδα
Σ’ ότι αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία των τελευταίων 6 χρόνων δείχνουν μια ιδιαίτερα αυξητική τάση πώλησης χαλλουμιού.
Το 2016, οι εξαγωγές του χαλλουμιού στην Ελλάδα, βάσει στοιχείων, που παρουσίασε ο κ. Κυπραίος, ανήλθαν σε 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 ανήλθαν σε 4,7 εκατ.
Αύξηση παρουσιάζεται για το 2018, της τάξεως του 20%, με τις εξαγωγές χαλλουμιού στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 6,2 εκατ. ευρώ.
Παγκοσμίως
Και παγκοσμίως, το εθνικό τυρί της Κύπρου, δείχνει να τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Για το 2011, υπήρξαν 54,5 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις χαλλουμιού, ανά τον κόσμο, το 2016 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 130 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 οι εξαγωγές χαλλουμιού παγκοσμίως ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ.
Το εθνικό τυρί της Κύπρου
Το ημίσκληρο τυρί άλμης που παράγεται από πρόβειο ή αιγινό γάλα, ή από μείγμα – αιγοπρόβειο-, έχει κατανάλωση 9 κιλά ετησίως κατά κεφαλήν, σε 40 χώρες, στις 5 ηπείρους.
Το χαλλούμι είναι κατοχυρωμένο ως Κοινοτικό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Πιστοποιούν Εμπορικό Σήμα στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιορδανία, την Αμερική.
Υπάρχουν δυο τύποι, το φρέσκο και το ώριμο το οποίο είναι κυρίως παλαίωσης τυρί.
Το φρέσκο είναι λευκό ή υπόλευκο, έχει ελαστική υφή, και γεύση γλυκιά, ελαφρώς αλμυρή.
Το ώριμο χαλλούμι είναι υποκίτρινο, σκληρό και έχει γεύση πικάντικη, οξεία και αρκετά αλμυρή.
*
-Οι εξαγωγές του χαλλουμιού ακολουθούν μία συνεχή αυξητική πορεία με κύριους εξαγωγικούς προορισμούς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Δανία, τα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
-Το χαλλούμι κατασκευάζεται από μίγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα, και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι.
-Ο συνδυασμός του δυόσμου, του αιγοπρόβειο γάλακτος και της καπνίλας (σ.σ. χαλλούμι ψημένο στη σχάρα, αφού δεν λιώνει εύκολα) φέρει το τέλειο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον executive chef του THE MET HOTEL, Δημήτρη Τσανανά. Το οποίο χαλλούμι συνδυάζεται με μαρμελάδες, μέλι, μούστο, και τρώγεται σαγανάκι ή ωμό.
-Το χαλλούμι συνδυάζεται άριστα και με κρασιά, κυπριακά κρασιά. Και όπως επισήμανε, απόψε, στην παρουσίαση η οινολόγος – δημοσιογράφος οίνου Μαρία Νέτσικα, το ωμό χαλλούμι ταιριάζει με λευκά φινετσάτα κρασιά, όπως και ψημένο στη σχάρα. Επίσης, το χαλλούμι στη σχάρα ταιριάζει και με μαλακά ερυθρά κρασιά, οι δε γλυκόξινες γεύσεις με βάση το χαλλούμι ταιριάζουν και με την Κουμανταρία, το χιλιόχρονο γλυκό κρασί της Κύπρου, φτιαγμένο από δυο γηγενείς ποικιλίες, το Μαύρο και το Ξυνιστέρι.
Tips
-Το ‘παρών’ στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Μανδρίτης, εκπρόσωποι του δήμου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Food Festival, μάγειροι εστιατορίων της πόλης, φοιτητές, φίλοι της γαστρονομίας κ.ά.