Είναι μερικές από τις έννοιες που επισήμαναν όλοι οι εισηγητές που συμμετείχαν στα πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια γαστρονομίας και τουρισμού, που πραγματοποιούνται στα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.
ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Τουρισμός, γαστρονομία, ζαχαροπλαστική, mixology’ επαγγέλματα του παρόντος και του μέλλοντος, επαγγέλματα, που, αν μη τι άλλο, θέλουν αγάπη, μεράκι, πάθος, θέλουν υπομονή και επιμονή, θέλουν ωραία εμφάνιση – έως και άψογη εμφάνιση σε πολλές περιπτώσεις-, αξιοπρέπεια, σεβασμό, συνέπεια, αφοσίωση!
Εδώ και δυο ημέρες παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα masterclasses – τα σεμινάρια γαστρονομίας και τουρισμού– που διοργανώνει το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του (Ερμού 45, Ερμού 35, Ερμού 21).
Διάσημοι σεφ, Έλληνες και ξένοι, αστέρια Michelin και Χρυσοί Σκούφοι, executive ζαχαροπλάστες και ζαχαροτέχνες, mixologist και prestige ambassadors, προϊστάμενοι καμπίνας και εκπαιδευτές μέλους πληρώματος θαλάμου επιβατών (αεροσυνοδοί/ φροντιστές), δημοσιογράφοι ειδικευόμενοι στο savoir vivre – στους κανόνες και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς-, παρέδωσαν με τον δικό τους γλαφυρό τρόπο, την τέχνη της υψηλής γαστρονομίας, την τέχνη της υψηλής ζαχαροπλαστικής, την τέχνη της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιίας, την τέχνη της ζάχαρης αλλά και της καραμέλας, την τέχνη της δημιουργίας κοκτέιλ αναμειγνύοντας διάφορα υλικά και αποστάγματα, την τέχνη της απόλαυσης και της διάκρισης ενός παλαιωμένου σκωτσέζικου ουίσκι, την τέχνη του τουρισμού στον ξενοδοχειακό κλάδο, στον ταξιδιωτικό (ταξιδιωτικοί πράκτορες), στην εστίαση, αλλά και στη συναρπαστική ζωή που μπορεί να έχει μια αεροσυνοδός ή ένας φροντιστής αντίστοιχα, τη σήμερον εποχή.
«Κάνουμε αυτό που αγαπάμε!»
Γρανίτα χωριάτικη σαλάτα και ‘αυγό’ από γάλα καρύδας και fruit passion αλλά και αυτό το ‘κόσμημα’ – μπακλαβάς με πέτσα από γάλα συνοδεύοντας ένα μιλκσέικ με μέλι και κονιάκ παλαιωμένο.
«Το ‘κόσμημά’ μας (σ.σ. ο μπακλαβάς) είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς να πάρεις μια παραδοσιακή συνταγή και να την κάνεις ευφάνταστη» είπε ο pastry chef Μανώλης Στήθος, στο κοινό που τον παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον στα χθεσινά σεμινάρια που παρέδωσε.
Και σ’ ότι αφορά, στην ερώτηση που του έγινε, σχετικά με τα 2 αστέρια Michelin που κατέχει το εστιατόριο, στο οποίο ο νεαρός pastry chef ηγείται μιας ομάδας 5 ατόμων στη λειτουργία και το δημιουργικό κομμάτι του ζαχαροπλαστείου και του αρτοποιείου του εστιατορίου, η απάντηση ήταν σεμνή, αληθινή, δίχως ίχνος υπεροψίας «κάνουμε αυτό που αγαπάμε και εάν το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στα αστέρια, είναι καλοδεχούμενα» είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Στήθος προσθέτοντας «εμείς βάζουμε τα standards στους εαυτούς μας!».
Χαμόγελο, εμφάνιση, συνέπεια
Είναι τρεις έννοιες στις οποίες στάθηκε ο δημοσιογράφος Χρήστος Ζαμπούνης κατά τη διάρκεια της χθεσινής του εισήγησης, μιλώντας στους σπουδαστές με κατεύθυνση στα ξενοδοχειακά και κυρίως στην εστίαση των ξενοδοχείων.
Ο κ. Ζαμπούνης ανέλυσε το savoir vivre -τους κανόνες και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς-, εστιάζοντας στον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό χώρο (σ.σ. το savoir vivre στην Αμερική το ονομάζουν etiquette).
«Ο τουρισμός είναι υπηρεσία’ είναι ένα επάγγελμα που είναι χαμόγελο!» επισήμανε στους σπουδαστές και κάποιους απόφοιτους των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, ο κ. Ζαμπούνης, προσθέτοντας ότι επειδή ακριβώς ο τουρισμός είναι υπηρεσία, «θα πρέπει να συνδυάζεται με την αξιοπρέπεια, και όχι με τη δουλικότητα».
Σ’ ότι αφορά τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την ανάληψη καθηκόντων σ’ ένα ξενοδοχείο, όπως αναφέρθηκε είναι α. χαμόγελο, β. εμφάνιση, γ. συνέπεια στην ώρα. «Είστε τυχεροί γιατί θέλετε να ακολουθήσετε ένα επάγγελμα του παρόντος και του μέλλοντος» ανέφερε ο κ. Ζαμπούνης, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός έχει θετική εξέλιξη σ’ όλα τα επίπεδα, «είναι ένας κλάδος που δεν θα αντιμετωπίσετε ανεργία» συμπλήρωσε.
Ψάρι, κις λορέν, καραμέλα, παλαιωμένα ουίσκι
Σεμινάρια υψηλής γαστρονομίας από σημαντικούς σεφ Έλληνες και ξένους, ψάρι διαφορετικά μαγειρεμένο από τον κάθε σεφ που το επέλεξε ως πιάτο δημιουργίας, κις λορέν – η πολυαγαπημένη ‘γαλλίδα’ της Ντίνας Νικολάου,
δημιουργίες με καραμέλα, υψηλή ζαχαροπλαστική και… «δεν υπάρχει η φράση ‘βάλε μου ένα ουίσκι’», γιατί, απλά το κάθε ουίσκι είναι διαφορετικό στο χρώμα, στο άρωμα, στο στόμα, στην επίγευση, όπως εξήγησε στο κοινό ο Μιχάλης Καγιάννης.
«Πρέπει να έχεις γνώση του υλικού, η καραμέλα είναι ιδιότροπη» είπε στους σπουδαστές που τον παρακολούθησαν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ζαχαροπλάστης, ο οποίος παράλληλα με τη ζαχαροπλαστική, έχει και ως χόμπι του την τέχνη της καραμέλας φτιάχνοντας αγάλματα και άλλα σχέδια.
«Θέλει υπομονή, ηρεμία, αφοσίωση για να γεμίσεις το καλούπι με την καραμέλα» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος με πολύ μεράκι έφτιαχνε τις δημιουργίες του, ένα βιολί και δυο κεράσια’ από καραμέλα και ισομαλτόζη.
Μεταξύ των Χορηγών Επικοινωνίας στο μεγάλο επετειακό event «Gastronomy & Hospitality | Premium Masterclasses» που διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΔΕΛΤΑ, είναι και το Debbiestravel.gr και η Σελίδα στο Facebook Debbiestravel.
*
– Στα «Gastronomy & Hospitality | Premium Masterclasses» συμμετέχουν συνολικά 21 κορυφαίοι εισηγητές από Ελλάδα και εξωτερικό, παραδίδοντας 49 Masterclasses, ενώ στο σύνολο των εισηγητών καταγράφονται και 5 αστέρια Michelin! Ξεκίνησαν την Πέμπτη 8 Μαρτίου και ολοκληρώνονται αύριο, Σάββατο 10 Μαρτίου.
-Τα Masterclasses πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των 20 ετών που εορτάζει το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ από την εισαγωγή της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης (Chef), για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε επίπεδο Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!
-Σήμερα, Σάββατο 10 Μαρτίου, τελευταία ημέρα των Masterclasses, εισηγητές θα είναι ο Arnaud Bignon ένας από τους νεότερους σεφ που έχει κατακτήσει 2 Αστέρια Michelin και σήμερα είναι ο επικεφαλής σεφ του βραβευμένου με 2 Αστέρια Michelin εστιατορίου The Greenhouse Restaurant, στο Mayfair του Λονδίνου, και ο Pastry chef Rolf Mürner. Τα masterclasses είναι 11.00 – 13.00, 14.00 – 16.00 και 17.00 – 19.00.