Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηMasterclasses Γαστρονομίας και Τουρισμού – «Το θέμα τους είναι οι σεφ»!

Masterclasses Γαστρονομίας και Τουρισμού – «Το θέμα τους είναι οι σεφ»!

49 σεμινάρια γαστρονομίας και τουρισμού, από κορυφαίους εισηγητές, Έλληνες και ξένους σεφ, κάποιοι με αστέρια Michelin στην κατοχή τους. Η καρδιά της γαστρονομίας ‘χτυπάει’ στη Θεσσαλονίκη!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ γιορτάζει τα 20 χρόνια από την εισαγωγή της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – κοινώς σεφ-, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων οι τομείς Γαστρονομίας & Τουρισμού διοργανώνουν σειρά σεμιναρίων από καταξιωμένους επαγγελματίες διεθνούς βεληνεκούς.

«Το θέμα των σεμιναρίων είναι οι ίδιοι οι σεφ, όπου ο καθένας έχει τη δική του φιλοσοφία» αναφέρει στο debbiestravel.gr η Σοφία Γεωργακάκη, υπεύθυνη τομέα Μαγειρικής και Αρτοζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης.

Όπως η ίδια επισημαίνει και ο Παναγιώτης Καραφουλίδης, υπεύθυνος τομέα Επισιτισμού του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, «όλη η ομάδα της γαστρονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις’ γιορτάζουμε την έναρξη των 20 χρόνων λειτουργίας των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ», συμπληρώνοντας ότι αυτή όλη η διοργάνωση με τα masterclasses, δεν έχει ξαναγίνει σε καμία σχολή στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν η κα. Γεωργακάκη και ο κ. Καραφουλίδης, έχουν καλέσει, επί 3 ημέρες, εξαιρετικούς συναδέλφους, «που δεν διδάσκουν στη σχολή μας, γιατί και εμείς έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους, αλλά γενικά οι σπουδαστές, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γαστρονομία στην πόλη, δεν έχουν εύκολα τη δυνατότητα να δουν αυτούς τους ανθρώπους από κοντά».

Σοφία Γεωργακάκη (υπεύθυνη τομέα Μαγειρικής και Αρτοζαχαροπλαστικής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Καραφουλίδης (υπεύθυνος τομέα Επισιτισμού ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης)

«Οι προσδοκίες μας καλύφθηκαν!»

Σήμερα, πρώτη ημέρα των Masterclasses, που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη (Ερμού 45 και Ερμού 35), καταξιωμένοι σεφ από Ελλάδα και εξωτερικό, εισηγήθηκαν στο κοινό τους, που ήταν σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, αλλά και από άλλες σχολές, και απόφοιτοι του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ καθώς και επαγγελματίες σεφ.

«Είμαστε ανοιχτοί σ’ όλους που θέλουν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια» εξηγεί η κα. Γεωργακάκη, ενώ σ’ ότι αφορά τη συμμετοχή του κόσμου, «οι προσδοκίες μας καλύφθηκαν, τα σεμινάρια είναι sold out, ωστόσο προσπαθούμε όλους να τους ικανοποιήσουμε» επισημαίνει στο debbiestravel.gr.

Υπολογίζεται δε, σύμφωνα με τις εγγραφές που έχουν γίνει, για τις τρεις μέρες που διαρκούν τα σεμινάρια (Πέμπτη 8 – Σάββατο 10 Μαρτίου), να τα παρακολουθήσουν 2.500 κόσμος! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους!

Από τα σημερινά σεμινάρια γαστρονομίας με τον Παναγιώτη Γιακαλή

Οι ‘ροκ σταρ’ της εποχής!

Είναι μόδα σήμερα να σπουδάζεις και στη συνέχεια να γίνεσαι σεφ; ρωτήσαμε την κα. Γεωργακάκη.

«Οι ειδικότητες είναι οι ‘ροκ σταρ’ της εποχής’ σίγουρα φταίει η διαφήμιση και η τηλεόραση, ωστόσο όταν έρχονται στη σχολή,  διαπιστώνουν την πραγματικότητα, αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται στην τηλεόραση» εξηγεί η κα. Γεωργακάκη συμπληρώνοντας «βεβαίως, υπάρχουν άνθρωποι, αξιόλογοι που ξέρουν που πάνε και βγαίνουν σωστοί επαγγελματίες’ υπάρχουν και εκείνοι που αποχωρούν γιατί είναι πολύ σκληρό. Δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής, θα πρέπει να ζεις σαν μάγειρας» τονίζει η υπεύθυνη τομέα Μαγειρικής και Αρτοζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης Σοφία Γεωργακάκη.

Σ’ ότι αφορά τα ποσοστά μεταξύ ανδρών και γυναικών που επιλέγουν να σπουδάσουν μαγειρική, η απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι γενικότερα η μαγειρική είναι ανδροκρατούμενος χώρος, ενώ η ζαχαροπλαστική προσελκύει περισσότερες γυναίκες, με τα ποσοστά να ανέρχονται στο 40% γυναίκες, 60% άντρες.

Ωστόσο, «Η μαγειρική σιγά σιγά μπαίνει και στη ζωή των γυναικών, και είναι σημαντικό να υπάρχουν, να βλέπουν και γυναίκες πρότυπα» εξηγεί η κα. Γεωργακάκη.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι τα μαθήματα σε ένα ΙΕΚ είναι 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα, συν ένα εξάμηνο υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης.

Μεταξύ των Χορηγών Επικοινωνίας στο μεγάλο επετειακό event «Gastronomy & Hospitality | Premium Masterclasses» που διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΔΕΛΤΑ, είναι και το Debbiestravel.gr και η Σελίδα στο Facebook Debbiestravel.

Ο σεφ Katsuhiko Hanamure, μεταξύ άλλων, μίλησε για τη φιλοσοφία του σούσι και γενικότερα της γιαπωνέζικης κουζίνας

*

-Στα σημερινά σεμινάρια «Gastronomy & Hospitality | Premium Masterclasses» συμμετείχαν οι σεφ Γιάννης Παρίκος, Katsuhiko Hanamure, Δημήτρης Παμπόρης, Παναγιώτης Γιακαλής, ο σεφ γαλλικής ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας Senol Yeter, η ζαχαροτέχνης Γεωργία Αμπελακιώτου με ειδικότητα στο μοντελισμό ζαχαρόπαστας με φιγούρες, οι mixologists από το μπαρ «Βογατσικού 3» (βρίσκεται στο χώρο όπου στεγαζόταν το θρυλικό Bel Air στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) ενώ ως Guest η αεροπορική εταιρία Ellinair παρουσίασε το προφίλ της εταιρίας σε σπουδαστές του τουρισμού με κατεύθυνση στα πρακτοριακά ενώ παράλληλα έγινε και μια παρουσία σχετικά με το επάγγελμα του μέλους πληρώματος θαλάμου επιβατών – κοινώς της αεροσυνοδού και του φροντιστή.

Σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης και εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα σημερινά σεμινάρια γαστρονομίας και τουρισμού!

-Στο αυριανά σεμινάρια (Παρασκευή 9 Μαρτίου), συμμετέχουν οι σεφ Jan Charles Metayer, Γιάννης Κιόρογλου, Ντίνα Νικολάου, οι pastry chef Μανώλης Στήθος και Κυριάκος Παπαδόπουλος, o brand ambassador Chivas Μιχάλης Καγιάννης και ως Guest ο Χρήστος Ζαμπούνης. Τα σεμινάρια είναι 2ώρα (11.00 – 13.00, 14.00 – 16.00, 17.00 – 19.00) εκτός από τα σεμινάρια του κ. Ζαμπούνη που είναι προγραμματισμένα 10.00 – 12.00 και 13.00 – 15.00 (Αμφιθέατρο Ερμού 21, Γ’ Κτίριο).

-Το Σάββατο 10 Μαρτίου στα σεμινάρια «Gastronomy & Hospitality | Premium Masterclasses» που διοργανώνουν τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ συμμετέχουν ο Arnaud Bignon ένας από τους νεότερους σεφ που έχει κατακτήσει 2 Αστέρια Michelin και σήμερα είναι ο επικεφαλής σεφ του βραβευμένου με 2 Αστέρια Michelin εστιατορίου The Greenhouse Restaurant, στο Mayfair του Λονδίνου,

Το Σάββατο 9/3 θα δώσει το ‘παρών’ στα Masterclasses ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin Arnaud Bignon

και ο Pastry chef Rolf Mürner.

Και ο Pastry Chef Rolf Muerner το Σάββατο 9/3

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα