Από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου, η ‘καρδιά’ του τουρισμού θα χτυπάει στη Θεσσαλονίκη. Πολιτισμός και τουρισμός θα είναι φέτος στο επίκεντρο, θα συμμετέχουν 342 εκθέτες και 24 χώρες του εξωτερικού ενώ τιμώμενη περιοχή είναι ο Δήμος Διδυμοτείχου του νομού Έβρου.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για τη διεξαγωγή της 39ης διεθνούς τουριστικής εκθέσεως Philoxenia που διεξάγεται στα Περίπτερα της ΔΕΘ – Helexpo.
Από την Πέμπτη 14 έως και το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, σε τέσσερα εκθεσιακά Περίπτερα, σε 12.000 τ.μ. θα δώσουν το ‘παρών’ 342 εκθέτες από την Ελλάδα και 24 χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα, η Κούβα, οι Χώρες του Ινδικού Ωκεανού και η Μολδαβία συμμετέχουν για πρώτη φορά στη Philoxenia.
Παράλληλα, περισσότεροι από 140 εμπορικοί επισκέπτες από 36 χώρες θα επισκεφτούν την 39η Philoxenia, τα δε ραντεβού που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ εκθετών και hosted buyers έχουν ξεπεράσει τα 4.000. Επίσης, δυο επιχειρηματικές αποστολές 80 περίπου ατόμων από Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία θα συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου, η Philoxenia αποτελεί μια μεγάλη πλατφόρμα επικοινωνίας στον κλάδο του τουρισμού.
«Πρόκειται για την κατεξοχήν εξωστρεφή διεθνή έκθεση της Ελλάδας, μια διεθνής έκθεση με ποιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήκας προσθέτοντας πως στην World Travel Market 2024 που πρόσφατα διεξήχθη στο Λονδίνο ο ίδιος έλαβε ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα για τη διοργάνωση της Philoxenia.
Ο Τιμώμενος Δήμος
Ένας ακριτικός προορισμός στο νομό Έβρου επιλέχθηκε φέτος να είναι η Τιμώμενη περιοχή. Πρόκειται για το Δήμο Διδυμοτείχου, μια περιοχή η οποία έχει πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά, έχει πολιτισμό, ιστορία, φύση, μνημεία, γαστρονομία και άλλα ενδιαφέροντα για εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν κάτι διαφορετικό.
«Στην 39η Philoxenia είμαστε ο Τιμώμενος Δήμος σε μια προσπάθεια που κάνουμε να αναδείξουμε τον τόπο, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας» ανέφερε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Όπως ο ίδιος δήλωσε ο Δήμος Διδυμοτείχου αποτελεί ένα σύνορο όπου εκτός από φυσικό, είναι και θρησκευτικό, γεωγραφικό, πολιτιστικό.
Ο πολιτισμός, η ιστορία, τα μνημεία μας είναι εκεί, και εμείς οι ακρίτες είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε όποιον θέλει να γνωρίσει κάτι άλλο.
«Το Διδυμότειχο είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος, και σ’ αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε στην 39η Philoxenia, στοχεύουμε να μην είμαστε η δυσμενής μετάθεση. Είμαστε η αρχή της Ελλάδας, δεν είμαστε η άκρη της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννογλου.
Σ’ ότι αφορά τον Τιμώμενο Δήμο, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo κ. Τζήκας επισήμανε πως με τμήμα των εσόδων από τα εισιτήρια της περσινής 87ης ΔΕΘ, θα επενδυθεί ένας χώρος σ’ αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, που θα εστιάσει στην παιδεία και στον τεχνολογικό εξοπλισμό.
Σχετικά με την προσέλκυση τουριστών στο Διδυμότειχο, όπως επισήμανε ο δήμαρχος κ. Χατζηγιάννογλου, το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών που επισκέπτεται την περιοχή προτιμάει να διανυκτερεύσει στην Αλεξανδρούπολη και συνεχίζει για τα παράλια, ενώ ο μέσος όρος διανυκτέρευσης στην περιοχή του Βόρειου Έβρου είναι η μία νύχτα.
Σε ερώτηση του debbiestravel.gr σχετικά με τις εθνικότητες που τους επισκέπτονται, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου επισήμανε πως ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών είναι οι Έλληνες, ωστόσο μια αυξητική τάση δείχνουν τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι.
Ο πολιτιστικός τουρισμός
Αφιερωμένη στον πολιτισμό η φετινή 39η Philoxenia υποδέχεται για πρώτη φορά τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος θα έχει κεντρικό ρόλο μέσα από την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων και δράσεων.
Όπως επισήμανε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης η πρόεδρος του ΟΔΑΠ Νικολέττα Διβάρη Βαλάκου, η φετινή συμμετοχή του Οργανισμού είναι αποτέλεσμα μιας αγαστής συνεργασίας με την ΔΕΘ Helexpo περισσότερο από ένα χρόνο, και στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων πολλά από τα οποία παραμένουν άγνωστα.
Το συνέδριο με τίτλο “Experience. Culture. Everywhere. – Connecting the Dots” θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στο Περίπτερο 14 της Philoxenia Hotelia, με φορέα διοργάνωσης τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και τη ΔΕΘ-HELEXPO.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις από εκπροσώπους της Πολιτείας, ακαδημαϊκούς, αρχαιολόγους, ειδικούς του πολιτιστικού τομέα και κορυφαίους επαγγελματίες του τουρισμού, οι δε συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη συμβολή του πολιτισμού στην τοπική ανάπτυξη, τις ευκαιρίες ανάπτυξης και εξωστρέφειας στον πολιτισμό, τις προοπτικές διεθνούς εξωστρέφειας και την παρουσίαση του τουρισμού ως πολιτιστική εμπειρία.
Η πιο διεθνής έκθεση μετά την ΔΕΘ
Ως τη δεύτερη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση – σε διεθνείς συμμετοχές- μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την Philoxenia ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης ο οποίος επισήμανε τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, όπου φέτος είναι αφιερωμένη η έκθεση.
«Ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να αυξήσει την κατά κεφαλήν δαπάνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ποζρικίδης στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου.
Η γιορτή του τουρισμού
Σ’ έναν καθιερωμένο θεσμό, μια γιορτή του τουρισμού και της πόλης η οποία συμβάλλει και αποτελεί πόλο έλξης επιχειρηματιών του χώρου αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΚΜ Βίκυ Χατζηβασιλείου επισημαίνοντας σειρά δράσεων που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα του τουρισμού.
Η κα. Χατζηβασιλείου επισήμανε πως η Θεσσαλονίκη πλέον είναι προορισμός city break, έχει επεκταθεί η τουριστική της σεζόν, η οποία ξεκινάει Απρίλιο και ολοκληρώνεται Οκτώβριο, υπάρχει περισσότερη συνδεσιμότητα με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις, έχει αυξηθεί η κρουαζιέρα κλπ.
Τέλος, επισήμανε την εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στο Περίπτερο 13 (open stage), ώρες 13.00 – 14.00, με θέμα «Κεντρική Μακεδονία: ΚΑΙ κινηματογραφικός προορισμός» με την παρουσία της ηθοποιού Μιμής Ντενίση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μια παραγωγή στην πόλη που αφορά την εβραϊκή κοινότητα με τίτλο “Madre”.
Να αγκαλιάζουμε την Philoxenia
Στο σημαντικό ρόλο της διεξαγωγής της Philoxenia για την πόλη της Θεσσαλονίκης και το επιχειρείν της αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος λέγοντας χαρακτηριστικά «πρέπει να την αγκαλιάζουμε αυτήν την έκθεση, μην τη χάσουμε».
Ο κ. Μανδρίνος αναφέρθηκε στο στρατηγικό πλάνο που ξεκινάει για την τουριστική Θεσσαλονίκη, για την ανάσα που πήρε σ’ ότι αφορά καθαριότητα, νυχτερινή ηχορύπανση και πάρκινγκ ενώ στάθηκε και στην μετατροπή του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) που αναμένουν οι επιχειρηματίες του κλάδου και είναι ένα από τα 8 επιδοτούμενα DMMO που προωθεί το υπουργείο Τουρισμού.
Ψηλά η Θεσσαλονίκη στο συνεδριακό τουρισμό
Στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει για τη Θεσσαλονίκη η διεξαγωγή της Philoxenia αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) Μάκης Μοναστηρίδης επισημαίνοντας πως επηρεάζει και τον συνεδριακό τουρισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Μοναστηρίδη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Συνεδρίων και Συναντήσεων – International Congress & Convention Association (ICCA), η Θεσσαλονίκη για το 2023 βρέθηκε στην 26η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην 42η θέση παγκοσμίως, ενώ υποδέχθηκε 75.000 συνέδρους.
Όταν δημιουργήθηκε το TCB, πριν μια 10ετία, «η Θεσσαλονίκη ήταν στην 211η θέση» ανέφερε ο πρόεδρος του TCB επισημαίνοντας την τεράστια άνοδο της πόλης στον συνεδριακό τουρισμό.
Η ανθεκτικότητα της Philoxenia
Τέλος, από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ Helexpo Αλέξης Τσαξιρλής αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα της Philoxenia, η οποία έχει καταφέρει να μετράει σχεδόν σαράντα χρόνια ζωής.
Όπως είπε, η Philoxenia ξεκίνησε άνοιξη του 1985 (σ.σ. τα πρώτα χρόνια διεξαγόταν άνοιξη) με πρωτεργάτες τον τότε γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Νίκο Σκουλά και τον τότε πρόεδρο της ΔΕΘ Αντώνη Κούρτη, οι οποίοι είχαν ‘οργώσει’ όλη τη χώρα, προσπαθώντας να πείσουν φορείς και τοπικές αυτοδιοικήσεις να συμμετέχουν σε μια έκθεση τουρισμού, η οποία κατάφερε, κάθε χρόνο, να προσελκύει όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένους εκθέτες και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου.
*
-Η 39η Philoxenia Hotelia, θα πραγματοποιηθεί 14-16 Νοεμβρίου 2024 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
–Ωράριο λειτουργίας: Το ωράριο λειτουργίας της 39ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia είναι Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 11.00 – 19.00 (μόνο για εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες), Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Νοεμβρίου 10.00 – 19.00.
-Τα εγκαίνια της 39ης Philoxenia θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στο Περίπτερο 14 (Open Stage), στις 19.00, και σύμφωνα με πληροφορίες του debbiestravel.gr θα πραγματοποιηθούν από την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.
-Στο πλαίσιο της Philoxenia υλοποιείται η πρωτοβουλία Thessaloniki Living Experience, η οποία συστήνει εννέα (9) ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπου κανείς θα μπορεί να βιώσει εμπειρίες, ακόμη και αν δεν διαμένει σ’ αυτά.
-Την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» φιλοξενείται η μεγαλύτερη και πληρέστερη διοργάνωση για την εργασία, το Thessaloniki #JobFestival 2024, με ελεύθερη είσοδο.
– Για άλλη μια χρονιά θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός φωτογραφίας καθώς και η παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας με θέμα Philoxenia & Culture από την Greek Instagramers Events Social Media & Culture Community.
-Το συνέδριο της Philoxenia Hotelia εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει σχεδιάσει ο ΟΔΑΠ, το οποίο περιλαμβάνει διαδραστικά εργαστήρια, προβολές και θεματικές περιηγήσεις στα stand των 12 Περιφερειών, οι οποίες θα συμμετέχουν στην έκθεση. Για περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο της Philoxenia Hotelia: https://www.philoxenia-expo.gr/conference/