Το μεγάλο όραμα του Χιώτη εφοπλιστή Γιάννη Καρρά, που έφτασε στην περιοχή, καλοκαίρι του 1963, που αμέσως ερωτεύτηκε το φυσικό της τοπίο, και δημιούργησε, αυτό, που για εκείνα τα χρόνια για την Ελλάδα, ήταν πραγματικά πρωτοποριακό, το συνεχίζει πάνω από 15 χρόνια, η οικογένεια Κωνσταντίνου Στέγγου.
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
«Αγαπήσαμε το μέρος, βρέθηκε ένας άνθρωπος να το αγαπήσει, τόσο πολύ, όπως ο Γιάννης Καρράς. Αυτός ο άνθρωπος είναι ο πατέρας μου, ο Κωνσταντίνος Στέγγος!» μου διηγείται η Υλιάνα Στέγγου, ένα από τα πέντε παιδιά του Κωνσταντίνου Στέγγου, προέδρου του Ομίλου Εταιριών «Τεχνική Ολυμπιακή» και κατ’ επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς».
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή’ καλοκαίρι του 1963. Όλα ξεκίνησαν με μια κρουαζιέρα στο Όρος Άθως, για τον εορτασμό των 1.000 ετών από τη δημιουργία της μοναστικής κοινότητας του Άθω. Γνωστοί Αθηναίοι – μεταξύ των οποίων και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη-, μαζί με τον Χιώτη εφοπλιστή Γιάννη Καρρά αποτελούν το πλήρωμα του σκάφους του Έλληνα μεγιστάνα. Περνούν ανοιχτά της Σιθωνίας, μπαίνουν στον Τορωναίο Κόλπο και … το παραμύθι ξεκινά! Ο Γιάννης Καρράς ερωτεύεται το παρθένο τοπίο….
Οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν το 1968 με τη Βίλα Γαλήνη· στο βραχώδη και άγονο λόφο Γαλάνη, που ονομάστηκε έτσι από ένα ληστή που σκοτώθηκε εκεί, χτίστηκε η διάσημη βίλα συνολικής επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς, επιπλωμένη με σπάνια μοναστηριακά έπιπλα και μοναδικά, αυθεντικά έργα τέχνης – πολλά από τα οποία στη συνέχεια εκλάπησαν- φιγουράρει στα περιοδικά της δεκαετίας του ’70, ως ένα από τα ομορφότερα κτίρια της χώρας.
Αυθεντικό πολύφωτο Pablo Picasso
Μέσα σε 3 χρόνια η περιοχή άλλαξε όψη, με αποξηράνσεις ελών, εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, δημιουργία ελαιώνων με 45.000 ελαιόδενδρα και ενός αμπελώνα έκτασης 4.750 στρεμμάτων.
Το 1976 ανοίγει τις πόρτες του το ξενοδοχείο «Village Inn», που φέρνει μια πραγματική επανάσταση στην τουριστική και πολιτιστική εικόνα της Ελλάδας, ενώ το ξενοδοχείο «Μελίτων» ανοίγει το 1979 και το ξενοδοχείο «Σιθωνία» το 1980.
Η ‘παρακμή’, η υψηλότερη προσφορά και η ριζική ανακαίνιση!
«Ήταν καλοκαιρινό θέρετρο, πάντα δούλευε σεζόν, όταν ήρθαμε εμείς, είχε πεθάνει ο Γιάννης Καρράς, το 1989, και το 1992 το συγκρότημα είχε περάσει στα χέρια της ΕΤΒΑ, της Εθνικής Τράπεζας» διηγείται στο debbiestravel.wordpress.com η κα. Υλιάνα Στέγγου, επικεφαλής του «Κτήματος Πόρτο Καρράς» και συνεχίζει «είχε αρχίσει η ‘παρακμή’, όταν ένα συγκρότημα, μια επιχείρηση πτωχεύει, ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Το προσωπικό που μένει πίσω, δεν το αγαπάει, γιατί ξέρει ότι θα μείνει απλήρωτο. Μετά δόθηκε ως ενοικίαση να το διαχειριστούν. Τα παιδιά του για ένα διάστημα, ο Χρήστος με τη γυναίκα του, το προσπαθήσανε να το δουλέψουν, αλλά δεν το κατάφεραν. Γιατί, το Πόρτο Καρράς είναι τεράστιο, είναι 18.000 στρέμματα, μια απέραντη γη, με τεράστια λειτουργικά έξοδα».
Το 1999, και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο, ο Όμιλος της «Τεχνικής Ολυμπιακής» υποβάλει την υψηλότερη προσφορά, κατά τη διάρκεια σχετικής δημοπρασίας της Εθνικής Τράπεζας για την αγορά του «Πόρτο Καρράς».
Ακολούθησε ένας πόλεμος, μεταξύ της νέας ιδιοκτησίας και όλων εκείνων που είχαν μείνει πίσω. Μέχρι το 2001, όπου και ξεκίνησαν οι ριζικές ανακαινίσεις, «εκ βάθρων ανακαινίσαμε το ‘Μελίτων’, αφήσαμε μόνο τα μπετά, χτίστηκε όλο από την αρχή» λέει η κα. Στέγγου.
Και έτσι, το θερινό ξενοδοχείο, έγινε χειμωνιάτικο, «το concept ήταν σαν κρουαζιερόπλοιο ότι βρίσκεται στη μαρίνα», έκλεισαν τους ανοιχτούς διαδρόμους, στο spa έγινε ο γυάλινος θόλος κ.ο.κ.
Έγινε ένα 5άστερο χειμερινό ξενοδοχείο, και από το 2003 – χρονιά, τον Ιούνιο συγκεκριμένα, που φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, έως και το 2013, το «Μελίτων» λειτουργούσε όλο το χρόνο.
Έκτοτε, η οικονομική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι η Χαλκιδική δεν κατάφερε να δώσει στον κόσμο να καταλάβει ότι μπορούσε να είναι και χειμερινός προορισμός, σε συνδυασμό με τα τεράστια λειτουργικά έξοδα και την αλλαγή των εθνικοτήτων, ανάγκασε, την ιδιοκτησία, καθώς και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία του νομού, να κλείνουν το χειμώνα, και να ανοίγουν και πάλι πριν το Ελληνικό Πάσχα, για καλοκαιρινή σεζόν δηλαδή.
Οι αγορές, οι μορφές τουρισμού και 12 μήνες τουρισμός!
Η γενικότερη αλλαγή σε Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, διαμόρφωσε και τις αγορές που προτιμούσαν – και προτιμούν- τη Χαλκιδική για τις διακοπές τους.
«Τα συμβόλαια είναι διαφορετικά, ο κόσμος έχει αλλάξει, και η Χαλκιδική, έχασε αγορές, ενώ αντίστοιχα κάποιες άλλες αναπτύχθηκαν» λέει η κα. Στέγγου στο debbiestravel.wordpress.com.
Σύμφωνα με την ίδια, χάθηκαν οι Αμερικάνοι, οι Άγγλοι, οι Σκανδιναβοί, ενώ αντίστοιχα αναπτύχθηκαν οι Γερμανοί, οι Βέλγοι αλλά και οι Ρώσοι που τα τελευταία χρόνια ήταν το ‘νούμερο ένα’ για τη Χαλκιδική. Οι οποίοι όμως και αυτοί με τη διολίσθηση της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του ευρώ, την πτώχευση μεγάλων ρωσικών tour operators κ.ά. μειώθηκαν αρκετά.
«Οι αγορές μετακινούνται, έχουμε τους Τούρκους, λόγω της απευθείας σύνδεσης, μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης, ωστόσο λόγω της εξωτερικής τους πολιτικής, πάλι και αυτή η αγορά δεν είναι σταθερή» συμπληρώνει η κα. Στέγγου.
«Και οι Έλληνες;» ρωτώ την κα. Στέγγου. «Οι Έλληνες, φέτος στατιστικά, είναι περισσότεροι από πέρυσι, και μας κάνει και εμάς εντύπωση. Στο ‘Μελίτων’ είναι περισσότεροι ακόμη και από τους Ρώσους» λέει η κα. Στέγγου συμπληρώνοντας, «ξέρετε, τον Έλληνα, όσο και να τον ζουλήξεις θα βρει χρόνο και τρόπο να κάνει διακοπές, πηγαίνει για μικρότερο διάστημα αλλά δεν αλλάζει το Πόρτο Καρράς».
Σ’ ότι αφορά τις διαφορετικές μορφές τουρισμού, πέρα από το κλασικό «ήλιος + θάλασσα», η κα. Στέγγου σημειώνει ότι έχουν κάνει άνοιγμα σε όλες τις μορφές τουρισμού (ιατρικός, τουρισμός ευεξίας με τα σπα -από το 2004 το πρώτο spa στο Meliton και από το 2007 το spa στο Sithonia-, το Wine Spa -το πρώτο ξενοδοχείο με ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων και φροντίδας από το κρασί-, περιπατητικός, ιππασία, γκολφ, οινοτουρισμός, αθλητικός, ιστιοπλοϊκός κ.ά.).
Μεταξύ άλλων, ο οινοτουρισμός, είδος τουρισμού, για 12 μήνες το χρόνο, με το επισκέψιμο οινοποιείο και τις ολοκληρωμένες προτάσεις του δίπτυχου «κρασί + απόλαυση».
«Έχουμε αρχίσει διασυνδέσεις με πρακτορεία του εξωτερικού που ειδικεύονται στον οινοτουρισμό, από Αγγλία, Ολλανδία, Σκανδιναβία, Γερμανία και σιγά σιγά προσπαθούμε να ανοίξουμε και το κομμάτι της Αμερικής» αναφέρει η κα. Στέγγου συμπληρώνοντας ότι είναι ένα είδος τουρισμού που αυξάνει και την τουριστική σεζόν.
Το «Κτήμα Πόρτο Καρράς»
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς» και βεβαίως το «Κτήμα Πόρτο Καρράς» εξελίσσονται, αναπτύσσονται, μεγαλουργούν!
«Από το πώς το παραλάβαμε, μέχρι εδώ που είναι σήμερα, είναι μέρα με τη νύχτα» εξηγεί στο debbiestravel.wordpress.com. η κα. Στέγγου και συνεχίζει «έχουμε δώσει ψυχή και σώμα γι’ αυτό το συγκρότημα, έχουμε δώσει απίστευτα χρήματα, γιατί και εμείς είχαμε μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση, είμαστε κατασκευαστές, δώσαμε πολύ χρόνο, πολύ μεράκι, πολύ ζωή, να αναβιώσουμε και πάλι αυτό που είχε στο μυαλό του αυτός ο άνθρωπος, που ξεκίνησε να το κάνει, το συνέχισε ως ένα σημείο, μετά έφυγε από τη ζωή».
Και ήρθε η οικογένεια Στέγγου, μια μεγάλη οικογένεια, με 5 παιδιά, όπου ο καθένας έχει αναλάβει ένα ρόλο.
Ο ρόλος της Υλιάνας Στέγγου είναι εστιασμένος στο «Κτήμα Πόρτο Καρράς», ένας βιολογικός αμπελώνας, έκτασης 4.750 στρ., στη δυτική πλευρά της Σιθωνίας, όπου με την προσωπική της φροντίδα και ενασχόληση, το μεράκι, την αγάπη, το πάθος της, έχει καταφέρει, μεταξύ άλλων, να μετράει περισσότερες από 150 βραβεύσεις των κρασιών του Κτήματος σε διεθνείς καταξιωμένους διαγωνισμούς.
«Το Πόρτο Καρράς για μένα είναι ένα όνειρο, είναι η αγάπη μου, η λατρεία μου, το αγαπάω πάρα πολύ, και ειδικά το Κτήμα’ πάντα ήθελα να είμαι αγρότισσα και τελικά το έχω καταφέρει!» λέει στο debbiestravel.wordpress.com. με αφοπλισμό και παράλληλα με ισχυρή δόση συγκίνησης η κα. Υλιάνα Στέγγου!