Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΘωρηκτό Γ. Αβέρωφ: 53 μέρες, 130.000 κόσμος στη Θεσσαλονίκη!

Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ: 53 μέρες, 130.000 κόσμος στη Θεσσαλονίκη!

Ξεπεράστηκε κάθε προσδοκία’ 53 ημέρες παραμονής του ιστορικού θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη, με 130.000 επισκέπτες, όταν τα δυο τελευταία χρόνια στην Αθήνα το έχουν επισκεφτεί 120.000 κόσμος…!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το ιστορικό θωρηκτό Γ.Αβέρωφ μετράει 106 χρόνια ζωής, και ήρθε στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από 72 χρόνια!

Το θωρηκτό «Γ.Αβέρωφ» το οποίο επί 53 ημέρες βρίσκεται -όπως όλα δείχνουν, και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα αναχωρήσει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου για τον  Πειραιά- στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε 130.000 κόσμο, κατά μέσο όρο 2.500 επισκέπτες, όταν ο αντίστοιχος ημερήσιος μέρος όρος για την Ακρόπολη είναι 4.000 κόσμος.

«Η παρουσία του ιστορικού θωρηκτού Γ.Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε κάθε προσδοκία» επισήμανε ο αντιπλοίαρχος και εκπρόσωπος Τύπου το Γ.Ε.Ν. Σπυρίδων Πολλάτος, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο θωρηκτό.

Από αριστερά, Σπύρος Μανωλάκης (Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Β. Ελλάδος), Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος (Κυβερνήτης ‘Γ. Αβέρωφ’), Σπυρίδων Πολλάτος (Αντιπλοίαρχος Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ)

Από τους 130.000 επισκέπτες σε 53 μέρες, οι 27.000 ήταν μαθητές από 332 συνολικά σχολεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ενδεικτικά, από Θεσσαλονίκη επισκέφτηκαν το ‘Γ.Αβέρωφ’ 228 σχολεία, 7 από Χαλκιδική, 14 από Σέρρες, 10 από Κιλκίς, 20 από Πέλλα, 8 από Κατερίνη, 4 από Κοζάνη, 3 από Λάρισα, 1 από Μαγνησία, 2 από Θράκη κτλ.

6.500 κόσμος την τελευταία μέρα

Η χθεσινή ημέρα, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, που ήταν και η τελευταία επίσκεψη στο ιστορικό θωρηκτό, το επισκέφτηκαν 6.500 κόσμος.

Όπως χαρακτηριστικά, είπε ο κυβερνήτης του ‘Γ. Αβέρωφ’, Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, η επίσημη ώρα επισκέψεων ξεπεράστηκε κατά μιάμιση με δυο ώρες. Και πέρα αυτής της παράτασης στο ωράριο, επέτρεψαν την προσέλευση σε επιπλέον 70 άτομα που τους παρακαλούσαν, να το επισκεφτούν!

30 τ.μ. είναι η σημαία που κυματίζει στο θωρηκτό ‘Γ. Αβέρωφ” είναι τόσο μεγάλη όσο η σημαία που κυματίζει στην Ακρόπολη!

2 μέρες προετοιμασία, 48 ώρες ταξίδι

Το ιστορικό θωρηκτό που μετράει 106 χρόνια ζωής, και ήρθε στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από 72 χρόνια, χρειάζεται 2 ημέρες καλής προετοιμασίας για τον απόπλοου.

Χρειάζεται επισταμένη μελέτη πρόγνωσης του καιρού, τουλάχιστον 55 – 60 ώρες, και βεβαίως ενισχυμένη ομάδα ασφάλειας με ειδικό προσωπικό, για τον πλου του πλοίου.

Το θωρηκτό θα συνοδεύεται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, από ρυμουλκό του Πολεμικού Ναυτικού και άλλα δυο συνοδευτικά ρυμουλκά (ιδιωτικής εταιρίας) για τον πλου.

Ο μέσος όρος ταχύτητας είναι 7 κόμβοι, η απόσταση που θα διανύσει είναι 270 ναυτικά μίλια, μέχρι τη βάση του, το λιμάνι του Πειραιά, και υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε 48 ώρες.

Να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που λειτούργησαν οι μηχανές του θωρηκτού ήταν το 1952, και όπως επισήμανε ο κυβερνήτης Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, για να έχει αυτονομία το πλοίο χρειάζεται πολύ προσπάθεια, ωστόσο, δεν είναι ακατόρθωτο!

Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες το Γ. Αβέρωφ θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου

*

-Το ιστορικό θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» ήρθε στη Θεσσαλονίκη στις 7 Οκτωβρίου 2017. Οι επισκέψεις στο θωρηκτό είχαν ξεκινήσει στις 10 Οκτωβρίου. Έως και χθες, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, το επισκέφτηκαν 130.000 κόσμος.

-Ο κόσμος όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης του θωρηκτού κ. Χαραλαμπόπουλος, το αγκάλιασε, ένιωσε μεγάλη συγκίνηση που το πλοίο ήταν στη Θεσσαλονίκη, κρατούσαν τον ιστό της σημαίας και έκλαιγαν, φιλούσαν το κατάστρωμα του πλοίου, ένιωθαν ασφάλεια που το πλοίο ήταν Θεσσαλονίκη. Και οι μικροί, έμαθαν για την ιστορία του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ, και έδειξαν ιδιαίτερη προσήλωση για όλα τα κειμήλια που έβλεπαν.

-Το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα αναχωρήσει για τον Πειραιά, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Αιτήματα έχουν δεχτεί για να πάει και σ’ άλλες πόλεις, ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΝ κ. Πολλάτο, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα