Ο Μιχάλης μιλάει οκτώ (8) ξένες γλώσσες, η Μαίρη τρεις (3)’ είναι δυο από τους οκτώ συνολικά εργαζόμενους στα δυο τουριστικά γραφεία πληροφοριών της Θεσσαλονίκης.
ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Πέντε χιλιάδες τετρακόσιοι τουρίστες επισκέφτηκαν τα δυο γυάλινα τουριστικά περίπτερα πληροφοριών (tourist info kiosks) που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη.
Το ένα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους και το δεύτερο, που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του, είναι στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η λειτουργία των δυο tourist info kiosks αποτελεί σύμπραξη μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης, του Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Convention Bureau) και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, έκανε δωρεά 10 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των δυο τουριστικών περιπτέρων.
Η δωρεά, η οποία αξιολογήθηκε, κατόπιν πρότασης του δήμου Θεσσαλονίκης, διακρίνοντας την ανάγκη για τη λειτουργία και δεύτερου περιπτέρου τουριστικών πληροφοριών, και αφορά τον εξοπλισμό, τη στελέχωση των δυο περιπτέρων 7 μέρες την εβδομάδα, την εγκατάσταση ηλεκτρονικής διαχείρισης σε θέματα πολιτισμού, έντυπο υλικό, δημιουργία ψηφιακής προβολής της Θεσσαλονίκης.
Η παραπάνω χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ, αφορά τη λειτουργία των δυο περιπτέρων, σε βάθος χρόνου δυο (2) ετών, ενώ η στελέχωση του προσωπικού περιλαμβάνει 6 άτομα (5 νέοι οι οποίοι συνολικά ομιλούν έως και 11 ξένες γλώσσες και 1 άτομο –ο project manager του TCB Δημήτρης Γανίτης).
Τουρίστες από 115 χώρες
Σε 30 μέρες, τα δυο γυάλινα τουριστικά περίπτερα της Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκαν 5.400 τουρίστες. Οι πέντε δημοφιλέστερες εθνικότητες ήταν Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία. Ωστόσο έχουν καταγράφει εθνικότητες από 115 διαφορετικές χώρες.
Σ’ ότι αφορά, τις 5 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι τουρίστες είναι:
Α. Τι μπορώ να κάνω στη Θεσσαλονίκη για* ημέρες (αριθμός ημερών)
Β. Μπορώ να έχω έναν χάρτη;
Γ. Πώς μπορώ να προσεγγίσω την κοντινότερη παραλία;
Δ. Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες προτάσεις της πόλης ;
Ε. Είστε πληροφορημένοι για τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη αυτές τις ημέρες;
Λειτουργία 7 μέρες την εβδομάδα
Στα τουριστικά περίπτερα εργάζονται 8 άτομα, συνολικά, όπου μιλούν 11 διαφορετικές γλώσσες.
Για παράδειγμα, ο Μιχάλης, που συναντήσαμε στο Τουριστικό περίπτερο στο Βασιλικό Θέατρο, ομιλεί 8 γλώσσες (ελληνικά, βουλγάρικα, σέρβικα, ουκρανικά, ρωσικά, λευκορωσικά, αγγλικά, γερμανικά) ενώ η Μαίρη τρεις (ελληνικά, αγγλικά, τούρκικα).
Οι ώρες λειτουργίας των τουριστικών περιπτέρων είναι 09.00 – 21.00 Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 – 18.00 Σάββατο και Κυριακή.
*
-Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Ιουλίου, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρο Πέγκα, τον πρόεδρο του TCB Γιάννη Ασλάνη και τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’ Πάνο Παπούλια.
– Η δωρεά από το Ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’ είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ, χρονικής διάρκειας δυο ετών.
Σ’ ότι αφορά, τη λειτουργία των περιπτέρων, μετά το χρονικό διάστημα των δυο ετών, όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, από τον πρόεδρο του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) Γιάννη Ασλάνη, «για εμάς είναι το μεγάλο στοίχημα’ να βρεθεί τρόπος για να υπάρξει συνέχεια της λειτουργίας τους». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν τρόποι όπως η χρηματοδότηση και η πώληση καλαίσθητων αναμνηστικών ειδών της Θεσσαλονίκης.
-Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε, ότι «ο δήμος δέχεται το έργο από το Ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’ ως δωρεά’» συμπληρώνοντας «στην αρμοδιότητα του δήμου είναι να βρει τρόπους να τα στηρίξει τα τουριστικά περίπτερα πληροφοριών».
-Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πληρότητες της Θεσσαλονίκης, λέγοντας χαρακτηριστικά «η Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο σημείωσε πληρότητες της τάξεως του 84,4% (αύξηση 16% σε σχέση με πέρυσι) ενώ η μέση πληρότητα ανά δωμάτιο ήταν στο +25,5%». Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη Στέλλα Στεφανίδου, στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία, ‘έτρεξε’ το συγκεκριμένο πρότζεκτ, για τη σωστή λειτουργία των τουριστικών περιπτέρων πληροφόρησης.
-Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’ Πάνος Παπούλιας, αναφέρθηκε στις δωρεές του Ιδρύματος που φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ενώ σ’ ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, εκτός της συγκεκριμένης δωρεάς ύψους 10 εκατ. ευρώ για την άρτια λειτουργία των δυο τουριστικών περιπτέρων πληροφόρησης, τρέχουν δωρεές τόσο για το Μουσείο Ολοκαυτώματος όσο και για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, όπου μέρος των δωρεών έχουν υλοποιηθεί.