Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΣτη 2η θέση η Ελλάδα στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Στη 2η θέση η Ελλάδα στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Με 515 βραβευμένες ακτές, 15 μαρίνες και τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού, η Ελλάδα κατέχει φέτος τη 2η θέση παγκοσμίως, στο διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία».

Στο πλαίσιο της ετήσιας αναγγελίας των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», που έλαβε χώρα σήμερα, στην Ακτή Βουλιαγμένης, στην Αττική, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού, η Ελλάδα, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων.

Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, η Ελλάδα κατέκτησε τη 2η θέση, με 515 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Δείτε τη λίστα με όλες τις βραβευμένες ελληνικές ακτές εδώ

Πρωτιά για την Χαλκιδική

Και επειδή, σαν τις παραλίες της Χαλκιδικής… δεν έχει, η Περιφερειακή της Ενότητα κατέκτησε την πρώτη θέση, με 92 συνολικά Γαλάζιες Σημαίες, στις παραλίες των τριών χερσονήσων της.

6ος στην κατάταξη ο δήμος Βόλβης

Οκτώ ακτές στο δήμο Βόλβης διακρίθηκαν για το 2019 με το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία», κατατάσσοντας τον 6ο δήμο (ανάμεσα σε 96 ελληνικούς δήμους) σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ κατέχει την 20η θέση πανελλαδικά, όταν συμπεριληφθούν και τα νησιά.

Οι ακτές Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου) και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας), διακρίθηκαν και το 2019, όχι μόνο για την «εξαιρετική ποιότητα των νερών τους», ως απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά και για άλλα 32 αυστηρά κριτήρια, που πιστοποιούν την ποιότητα της οργάνωσης τους, όπως, ασφάλεια λουομένων και πληροφόρηση επισκεπτών, καθαριότητα και οργάνωση ακτής και παράκτιου χώρου, προστασία φυσικού πλούτου, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά.
*

-Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

-Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

-Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα