Όχι Σάββατο, όχι Κυριακή, αλλά μια μέρα μεσοβδόμαδα, μ’ έβγαλε ο δρόμος μου στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, στην ορεινή Πέλλα.
ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Τον έχουν ονομάσει «Η Αράχοβα της Βορείου Ελλάδος», καλώς, κακώς, ας μην το αναλύσουμε καλύτερα’ τουλάχιστον προς το παρόν.
Αναφέρομαι στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, έναν οικισμό, στα 1.200 μ., που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τη δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν, στο όρος Βόρας. Το οποίο, χιονοδρομικό, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995 και πρόκειται για το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας (σ.σ. η βάση του ξεκινάει από τα 2.050 μ. ενώ το ψηλότερο σημείο φτάνει μέχρι τα 2.524 μ., εκεί όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο αποτελεί μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου).
Τι διαπίστωσα, μια καθημερινή του Γενάρη, στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο; Πολλά μαγαζιά κλειστά (είτε καφέ μπαρ, είτε εμπορικά, είτε μαγαζιά εστίασης – ταβέρνες, ταχυφαγεία κτλ.). Και ξενώνες κλειστοί!
«Ανοίγουν Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή» μου είπαν. Δηλαδή, το χωριό, στην υψηλή του σεζόν, μόνο δυο, άντε τρεις μέρες, έχει ζωή; αναρωτιέμαι. Χειμώνα, με ένα χιονοδρομικό, και ένας τόσο δημοφιλής προορισμός – τουλάχιστον ότι ίσχυε έως τα τελευταία χρόνια της κρίσης- και τα μαγαζιά να δουλεύουν μόνο Σαββατοκύριακα;…
Πολλά και τα “πωλείται”, είτε επιχειρήσεις, είτε παλιά, ετοιμόρροπα πέτρινα σπίτια, είτε γη…
Σίγουρα υπάρχουν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν καθημερινά’ σίγουρα υπάρχουν και εκείνοι οι επιχειρηματίες που προσπαθούν να διατηρούν, παράλληλα με την ποιότητα, τα μαγαζιά τους, και μάλιστα να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή σχέση μεταξύ ποιότητας – τιμής.
Στο Εμπορικό κέντρο (μην περιμένετε κανένα φοβερό εμπορικό κέντρο’ είναι σαν μια μικρή πλατειούλα, με γύρω γύρω μαγαζιά) του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, καθημερινή ημέρα.
Μόνο ο Λάζαρος έχει ανοιχτά το μαγαζί του. «Τα Σαββατοκύριακα ανοίγουν τα υπόλοιπα» σχολιάζει, «εμένα, εδώ, καθημερινά θα με βρεις, χειμώνα, καλοκαίρι» προσθέτει.
Γνωστό δε μπαρ, εντός του Εμπορικού Κέντρου, τη φετινή χρονιά δεν λειτουργεί, «δεν βγαίνει οικονομικά» μαθαίνω. Όπως βεβαίως, και αρκετές άλλες επιχειρήσεις.
Κατά τ’ άλλα, η ζωή στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο κυλάει ήρεμα, με τις δυσκολίες της αλλά και τις ομορφιές της’ και όταν πετύχεις ‘άσπρη’ μέρα, τότε, η ζωή στο χωριό, για τους επισκέπτες –τους τυχερούς επισκέπτες- γίνεται ακόμη πιο όμορφη!
Τζάκια αναμμένα, ζέστη και θαλπωρή, κρασάκι, νόστιμο φαγητό, καλή παρέα’ σκέτη απόλαυση!!
*
-Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος απέχει 124 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Ακολουθείτε το δρόμο για Έδεσσα (89 χλμ.) και 2 χλμ. πριν την πόλη στρίβετε αριστερά (υπάρχουν πινακίδες προς Καστοριά, Φλώρινα, Άγρας). Περνάτε τον Άγρα και την όμορφη λίμνη, συνεχίζεται, στρίβοντας δεξιά, όταν θα συναντήσετε τις σχετικές πινακίδες.
-Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν απέχει 17 χλμ. από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. Ανηφορίζοντας είναι εντυπωσιακή η θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και το όρμος Βέρμιο όπου και διαγράφονται οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Τρία Πέντε Πηγάδια.
Καθημερινή ημέρα ανηφορίζοντας για το χιονοδρομικό κέντρο, τσέκαρα ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς το κέντρο, ήταν με ξένες πινακίδες (αλβανικές, σέρβικες, σκοπιανές κ.ά.) και πολύ λιγότερα με ελληνικές.
-Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν διαθέτει 14 πίστες και 6 αναβατήρες (1 διθέσιος εναέριος, 2 συρόμενα πιάτα, 1 συρόμενη άγκυρα, 2 παιδικοί). Οι τιμές κάρτας είναι 15 ευρώ την υψηλή περίοδο (Σ/Κ, αργίες) και 10 ευρώ τις καθημερινές (τηλ. 23810/ 32.000, www.kaimaktsalan.gr). Υπάρχει σχολή σκι καθώς και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού. Στο σαλέ είναι self service. Από το χωριό Παναγίτσα απέχει 25 χλ. ενώ από την Έδεσσα 50 χλμ.
-Σ’ ότι αφορά τις τιμές, σίγουρα, τις καθημερινές θα πετύχετε καλύτερες προσφορές στη διαμονή σας. Βρήκα αξιοπρεπέστατο κατάλυμα (δίχωρο) με τζάκι, κουζινάκι, θέα (σ.σ. πολλά καταλύματα είναι το ένα πλάι στο άλλο, και δυστυχώς βλέπουν… πέτρινο τοίχο) με 45 ευρώ.
-Κοντινές διαδρομές από Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, εκτός από το χιονοδρομικό, και η Παναγίτσα (υπάρχουν σχετικές πινακίδες) στα 8 χλμ.
-Προτείνω, εφόσον έχετε χρόνο, την παραλίμνια διαδρομή της Βεγορίτιδας, από Άρνισσα μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα είναι 15 χλμ., πολύ όμορφη διαδρομή. Στην είσοδο του χωριού, θα βρείτε ένα πολύ καλόγουστο μεζεδοπωλείο με θέα στη λίμνη, και νοστιμότατες γεύσεις!