Περισσότεροι από 15.000 δρομείς από 46 χώρες και πέντε ηπείρους ‘πλημμύρισαν’ χθες βράδυ τους δρόμους της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στον επετειακό 10ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ.
Αφιερωμένη στον πρόωρα χαμένο Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη η φετινή διοργάνωση του επετειακού 10ου Διεθνή Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ΖενίΘ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 15.000 και πλέον δρομέων κάθε ηλικίας.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από τη 83χρονη Σμαράγδα Μανδύλα και τον 82χρονο Ιούλιο Άμποτ μέχρι 12χρονα παιδιά, πρωταθλητές των μεγάλων αποστάσεων, Παραολυμπιονίκες, άτομα με αναπηρίες, προσωπικότητες της πόλης και ολόκληρης της χώρας, καθώς και μαθητές, απόλαυσαν τη χαρά της συμμετοχής τους σε μία άδεια από αυτοκίνητα Θεσσαλονίκη, γεμάτη ήχο και χρώμα, σε μια βραδιά που ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό after party.
Η υψηλών προδιαγραφών διαδρομή, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες και η ενθουσιώδης ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι χιλιάδες θεατές ήταν τα στοιχεία που προσέδωσαν ξεχωριστή απόλαυση στους συμμετέχοντες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν το προσωπικό τους ρεκόρ.
Δρομείς από 46 χώρες
Εξίσου εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των εκπροσωπούμενων χωρών,
αφού στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν δρομείς από 46 χώρες και
πέντε ηπείρους (Αλβανία, Αρμενία, Αρούμπα, Αυστραλία, Αυστρία,
Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία,
Εκουαδόρ, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο,
ΗΠΑ, Ιράκ, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καμερούν, Καναδάς, Κίνα, Κόσσοβο,
Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία,
Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τατζικιστάν, Τουρκία,
Τσεχία, Φιλιππίνες, Φινλανδία).
Οι νικητές του Ημιμαραθωνίου των 21,1
χλμ.
Στο αγωνιστικό σκέλος, στον Ημιμαραθώνιο δρόμο των 21,1 χιλιομέτρων την
πρωτιά κατέκτησε ο πολυνίκης του θεσμού Μιχάλης Παρμάκης
με χρόνο 1:08:41, κατακτώντας το δεύτερο χρυσό μετάλλιό του στο αγώνισμα έπειτα
από την αντίστοιχη επικράτησή του το 2013 και φτάνοντας τα τέσσερα μετάλλια
συνολικά, καθώς έχει κερδίσει και δύο ασημένια (2015, 2016).
Στο βάθρο τον ακολούθησαν κατά σειρά ο Βέλγος
Γιουσέφ Μπουισάν (1 ώρα 09:04), που τερμάτισε 2ος για δεύτερη
διαδοχική χρονιά, και ο Μιχάλης Χατζηιωάννου
(1 ώρα 09:20).
Στις γυναίκες, τη γραμμή του τερματισμού πέρασε πρώτη η Θάλεια Χαραλάμπους (1 ώρα
16:23), την οποία ακολούθησαν στο βάθρο των νικητριών η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (1
ώρα 18:12) και η Ματίνα Νούλα (1
ώρα 20:56).
Τη δική της, σπουδαία προσπάθεια κατέβαλε και η Σόνια
Τσεκίνι του διοργανωτή ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, η οποία υπέστη τράβηγμα και
δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδρομή, εντυπωσιάζοντας όμως ξανά με τη δύναμη
της ψυχής της, αφού παραμένει στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης παρότι δίνει τη
δική της μάχη με τον καρκίνο του μαστού.
Τις εκκινήσεις, στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας,
έδωσαν η Πρόεδρος της Ο.Ε. και Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας
Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο
Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος
Καλαφάτης.
Οι νικητές στον Δρόμο Υγείας &
Δυναμικού Βαδίσματος 10.000 μ.
Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000 μ., νικητής αναδείχθηκε o Μάριος Αναγνώστου με νέο ρεκόρ διαδρομής (31:06), αφήνοντας πίσω του τον Γιώργο Ματζαρίδη (33:04) και τον Κύπριο Αμιρχόν Ρασούλεφ (34:44).
Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου (34:57), περσινή νικήτρια στον Ημιμαραθώνιο, με 2η τη Μαργαρίτα Φρυγανιώτη (39:08) και 3η την Κατερίνα Καρακουλάκη (39:32).
Τις εκκινήσεις του αγώνα, μπροστά από τον Λευκό Πύργο, έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Ζεϊμπέκης και η Πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Χριστίνα Καραμίχου.
Οι νικητές στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ.
Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. πρώτευσε ο Γιώργος Σταμούλης (15:18) μπροστά από τον Γιώργο Ιατρουδέλλη (15:47) και τον Στέφανο Τζιερτζίδη (15:58).
Στις γυναίκες επικράτησε η ομογενής Μελίσα-Έλενα Αναστασάκη που γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική και ζει στην Κύπρο (16:54), με 2η τη Βασιλική Καλλιμογιάννη (17:07) και η Κατερίνα Κούτλη (17:32).
Οι εκκινήσεις του δρόμου των 5.000 μ. δόθηκαν μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, από την Πρόεδρο της Ο.Ε. και Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, από τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Νίκο Ζεϊμπέκη, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρο Λεκάκη, καθώς και από την Πρόεδρο του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Χριστίνα Καραμίχου από κοινού με την Εντεταλμένη Σύμβουλο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Μυκόνου Ελένη Κοντιζά.
Διοργάνωση από τον ΜΕΑΣ Τρίτων
Ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και οι διαδρομές των δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος φέρουν την επίσημη πιστοποίηση της World Athletics. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη θεσμική υποστήριξη της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, καθώς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρει. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού – Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς και από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων, όπως φαίνεται στον επίσημο δικτυακό τόπο www.thesshalfmarathon.org.
Επίσης, ο «Νυχτερινός» ενισχύει οικονομικά τα σωματεία στίβου της δύναμης της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης τα οποία εντάχθηκαν με δρομικές ομάδες (running teams) στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης θα διεξαχθεί ανακύκλωση όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν από τη διοργάνωση, καθώς έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
*
-Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στον πρόωρα χαμένο Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη, με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής πριν από την έναρξη του αγωνιστικού προγράμματος και έπειτα από κοινή πρόταση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και της Προέδρου της Ο.Ε. και Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου.
-Με τα δικά τους running teams έτρεξαν αρκετοί από τους
συνολικά 82 φορείς κοινωνικής προσφοράς,
οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής
Ευθύνης του «Νυχτερινού».
Παράλληλα, η διοργάνωση και οι Χορηγοί της, στο πλαίσιο του Προγράμματος
Κοινωνικής Ευθύνης, υποστηρίζει τις αθλητικές δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης,
καθώς και κοινωνικές ενέργειες των Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων υποστήριξής
-Μέσα από τη φετινή διοργάνωση ενισχύεται σημαντικά η προσπάθεια Ενεργειακής Αναβάθμισης της Μονάδας Προληπτικής Ιατρικής «Ιπποκράτης» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Μέρος από την συνδρομή συμμετοχής για κάθε ατομική και ομαδική εγγραφή θα διατεθεί για τον συγκεκριμένο κοινωφελή σκοπό, με στόχο την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος που θα προσφέρει αυτονομία στη λειτουργία της μονάδας προληπτικής ιατρικής.
-Επίσης, χθες βράδυ στις 23:30 ξεκίνησε ο 1ος Νυχτερινός Σκακιστικός
Μαραθώνιος, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 11:30 το πρωί της Κυριακής (16/10), μία
ώρα πριν την εκκίνηση του Δρόμου του ενός Μιλίου
(Social Offer Family Mile). Το Μίλι της ελπίδας είχε
φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί μέσα από τη
δράση αυτή θα προσφερθεί, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης»,
για την απόκτηση
του συστήματος τομοσύνθεσης του ψηφιακού μαστογράφου του Πανεπιστημιακού
Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.