Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΑμοργός: Συνέδριο και διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου για τον τουρισμό και πολιτισμό

Αμοργός: Συνέδριο και διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου για τον τουρισμό και πολιτισμό

Πλησιάζει ο καιρός που για άλλη μια χρονιά θα διεξαχθούν στο νησί του Απέραντου Γαλάζιου, την Αμοργό, το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το 19ο Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ για τον πολιτισμό και τουρισμό.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Διαγωνισμοί με θεματικές ταινίες που έχουν επίκεντρο τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ημερίδες, masterclasses και workshops, πολιτισμός και τοπική γαστρονομία είναι θέματα που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου παράλληλα με την Ακαδημία κινηματογράφου, στην Αμοργό.

Συγκεκριμένα, από τις 4 έως τις 9 Νοεμβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αμοργού, όπου συμμετέχουν, διαγωνίζονται και βραβεύονται θεματικές ταινίες από όλο τον κόσμο.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού Ελένη Κουντουρούπη (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Επίσης, τις ίδιες ημερομηνίες, διεξάγεται το 19ο Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ συμπεριλαμβάνοντας όλες οι πολιτιστικές δράσεις με ομιλίες σχετικές με τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την τοπική γαστρονομία και το περιβάλλον.

Παράλληλα, θα διεξαχθεί η 5η Ακαδημία Κινηματογράφου Αμοργού, από τις 30 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2022, με μαθητές από διάφορες χώρες και σημαντικούς καθηγητές στον χώρο του κινηματογράφου, workshops, masterclasses και σημαντικές ομιλίες για το σινεμά.

Η ‘ψυχή’ του ΥΠΕΡΙΑ και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού Ειρήνη Γιαννακοπούλου (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Παράλληλες εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες ξεναγούνται σε όλα τα σημαντικά μέρη του νησιού όπως στην Χώρα, στο ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, στους αρχαίους οικισμούς της Αμοργού, στον Ελληνιστικό Πύργο στην Αρκεσίνη κτλ.

Σημείο από τον Ελληνιστικό Πύργο στην Αρκεσίνη (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Δοκιμάζουν τοπικά προϊόντα, τοπικές σπεσιαλιτέ, γνωρίζουν τα φημισμένα βότανα της Αμοργού και απολαμβάνουν τοπικούς χορούς και μουσική ενώ έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους κατοίκους και τα μέρη τα οποία μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση για ένα κινηματογραφιστή και ένα καλλιτέχνη γενικότερα.

Η κυρά Μαρία, μόνιμος κάτοικος Αμοργού, στα Θολάρια (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Ο τρόπος αυτής της προσέγγισης αφορά μια ολιστική αντιμετώπιση της γνωριμίας και της κουλτούρας ενός τόπου, αλλά και των ανθρώπων μέσα από την τέχνη σε όλες τις μορφές.

Τοπικά εδέσματα Αμοργού (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Μαθητικές ταινίες – Τα παιδιά λένε τη δική τους ιστορία

Από τις 4 έως τις 9 Νοεμβρίου 2022, στην Αμοργό, θα προβάλλονται και οι μαθητικές ταινίες με τίτλο «Τα παιδιά λένε τη δική τους ιστορία».

Αντί τα νέα παιδιά να στέλνουν βιντεάκια στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί να μην καλλιεργούν το ταλέντο τους, να εκφράζονται και να δημιουργούν, έχοντας την δυνατότητα οι δημιουργίες αυτές να λάβουν μέρος σε ένα Κινηματογραφικό Φεστιβάλ;

Η απλή αυτή ιδέα προέκυψε από την επαφή με τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες στα σχολεία της Αμοργού, όταν συμμετείχαν στο «Home» project του Φεστιβάλ, απαντώντας στις δυο απλές ερωτήσεις :

  1. «Τι είναι ‘σπίτι’ για σένα;
  2.  Που είναι το δικό σου «σπίτι»; 

Με μία πρόταση ή με μία φωτογραφία, ή με ένα βίντεο. Τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία να μάθουν περισσότερα και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους συμμετέχοντας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού.

Έτσι, δημιουργήθηκε ξεχωριστή κατηγορία που θα φιλοξενήσει τις Μαθητικές ταινίες «Τα παιδιά λένε την δική τους ιστορία».

*

– Ο θεσμός του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αμοργού έχει μια σπουδαία ιστορία που αριθμεί 30 συναπτά έτη και διεξάγεται στο Aegialis Hotel and Spa.

Στο 5άστερο «Aegialis Hotel & Spa» πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ

Είναι πολύ σημαντικός για το νησί, για τις Κυκλάδες αλλά και για όλη την χώρα, αφού έχει καταφέρει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Διεθνή Φεστιβάλ.

-Σημειώνεται πως το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αμοργού αποτελεί επίσημο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ CIFFT, που εδρεύει στη Βιέννη.

-Σχετικά με την κατηγορία για τις Μαθητικές ταινίες «Τα παιδιά λένε την δική τους ιστορία», στο σάιτ, στην κατηγορία School film entry, οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν τη φόρμα που ανοίγει και στέλνουν το φιλμάκι τους στην μορφή που επιθυμούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα