Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΙΕΚ Τουρισμού: Σπουδές σε τουριστικά επαγγέλματα – Δυο νέες ειδικότητες στη Θεσσαλονίκη

ΙΕΚ Τουρισμού: Σπουδές σε τουριστικά επαγγέλματα – Δυο νέες ειδικότητες στη Θεσσαλονίκη

Εννιακόσιες δέκα τέσσερις (914) θέσεις θα καλυφθούν στα οκτώ δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023. Οι 150 θέσεις αφορούν το ΙΕΚ Περαίας Θεσσαλονίκης όπου ιδρύονται -για πρώτη φορά- δύο νέες πειραματικές ειδικότητες κατάρτισης.

Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Στελέχη μονάδων φιλοξενίας, τεχνικοί μαγειρικής τέχνης και αρχιμάγειροι (chef), τεχνικοί αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, στελέχη διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού, στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων και στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων είναι οι ειδικότητες στις οποίες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση οι ενδιαφερόμενοι για την εισαγωγή τους στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Τουρισμού για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ξεκινάει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου.

Οι αιτήσεις αφορούν στην κάλυψη 914 θέσεων στα οκτώ δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού σε Ανάβυσσο Αττικής, Περαία Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ρόδο, Άργος, Γαλαξίδι και Αλεξανδρούπολη, στις εξής ειδικότητες:

α) στέλεχος μονάδων φιλοξενίας,

β) τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας (chef),

γ) τεχνικός αρτοποιός – ζαχαροπλαστικής,

δ) στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού. 

Δυο νέες πειραματικές ειδικότητες στο ΙΕΚ Περαίας Θεσσαλονίκης

Σχετικά με το ΙΕΚ Περαίας Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ- ΗΛΙΟΣ», με απόφαση της υφυπουργού Τουρισμού αρμόδιας για την Τουριστική Εκπαίδευση, Σοφίας Ζαχαράκη, ιδρύονται -για πρώτη φορά– δύο νέες πειραματικές ειδικότητες κατάρτισης.

Είναι για στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων και για στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων

Με τα δύο νέα αυτά τμήματα, το υπουργείο Τουρισμού φιλοδοξεί να θέσει την καινοτομία στον πυρήνα της τουριστικής εκπαίδευσης.

«Στο Υπουργείο Τουρισμού αποδίδουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τουριστική επαγγελματική κατάρτιση, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας περνά μέσα από τον υψηλό επαγγελματισμό των ανθρώπων του ελληνικού τουρισμού» δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη προσθέτοντας «διευρύνουμε το πρόγραμμα σπουδών με δύο νέες πειραματικές ειδικότητες, με έμφαση στην εκπαιδευτική και επαγγελματική καινοτομία. Εκδίδουμε νέο, σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ μας και επισπεύδουμε τις διαδικασίες για την εγγραφή νέων σπουδαστών, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Εκσυγχρονίσαμε, έπειτα από έντεκα χρόνια, την πρακτική άσκηση των σπουδαστών των σχολών του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ πιστοί στη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χορηγούμε για πρώτη φορά -από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά- στεγαστικό επίδομα και στους σπουδαστές όλων των ΙΕΚ μας».

914 θέσεις στα 8 ΙΕΚ Τουρισμού

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ξεκινά στις 22 Αυγούστου.

Οι αιτήσεις αφορούν στην κάλυψη 914 θέσεων στα οκτώ δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού σε Ανάβυσσο Αττικής, Περαία Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ρόδο, Άργος, Γαλαξίδι και Αλεξανδρούπολη, στις εξής ειδικότητες:

α) στέλεχος μονάδων φιλοξενίας

β) τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας (chef)

γ) τεχνικός αρτοποιός – ζαχαροπλαστικής

δ) στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού. 

Συγκεκριμένα, για τα στελέχη μονάδων φιλοξενίας αντιστοιχούν 347 θέσεις εκ των οποίων οι 25 θα απορροφηθούν στο ΙΕΚ Περαίας (πρωινό τμήμα), οι 75 στην Ανάβυσσο Αττικής, οι 50 στο Κοκκίνι Χάνι στο Ηράκλειο Κρήτης, 40 στη Ρόδο, 50 στο Άργος Πελοποννήσου, 30 στο Γαλαξείδι, 27 στην Αλεξανδρούπολη και 50 στην Κέρκυρα.

Για την ειδικότητα τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας (chef) αντιστοιχούν 372 θέσεις εκ των οποίων οι 50 θα απορροφηθούν στο ΙΕΚ Περαίας (πρωινό τμήμα), 50 στην Ανάβυσσο Αττικής, 50 στο Κοκκίνι Χάνι στο Ηράκλειο Κρήτης, 40 στη Ρόδο, 50 στο Άργος Πελοποννήσου, 30 στο Γαλαξείδι, 27 στην Αλεξανδρούπολη και 75 στην Κέρκυρα.

Για την ειδικότητα τεχνικός αρτοποιός – ζαχαροπλαστικής αντιστοιχούν 95 θέσεις εκ των οποίων οι 25 θα απορροφηθούν στο ΙΕΚ Περαίας (πρωινό τμήμα), 25 στην Ανάβυσσο Αττικής, 25 στο Κοκκίνι Χάνι στο Ηράκλειο Κρήτης και 20 στη Ρόδο.

Για την ειδικότητα στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού αντιστοιχούν 50 θέσεις, από 25 στην Ανάβυσσο Αττικής και στο Άργος της Πελοποννήσου.

Τέλος σ’ ότι αφορά τις δυο πειραματικές ειδικότητες στο ΙΕΚ Περαίας Θεσσαλονίκης για στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων και για στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων αντιστοιχούν 25 θέσεις για κάθε ειδικότητα, για πρωινά τμήματα.

Στιγμιότυπο από την τελετή λ΄ήξης του ακαδημαϊκού έτους 2021 – 2022 στο ΙΕΚ Περαίας Θεσσαλονίκης (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Δικαίωμα αίτησης

Σχετικά με την υποβολή αιτήσεων στα δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού δικαίωμα αίτησης έχουν όλοι όσοι είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού, Τεχνικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξαρτήτως ηλικίας

Δικαίωμα συμμετοχής διατηρούν και οι υποψήφιοι που συμπλήρωσαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, αλλά δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήμα ΙΕΚ. 

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω του ειδικού συνδέσμου στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr, από τις 22 Αυγούστου έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Η κατανομή των θέσεων και των ειδικοτήτων ανά ΙΕΚ, οι όροι και οι προϋποθέσεις εισαγωγής, καθώς και τα κριτήρια μοριοδότησης για τους υποψηφίους καθορίζονται αναλυτικά στην προκήρυξη εισαγωγής.

*

-Για την εκπαιδευτική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη του εγχειρήματος των δυο νέων πειραματικών ειδικοτήτων στο ΙΕΚ Περαίας Θεσσαλονίκης  συνέβαλαν με την τεχνογνωσία τους η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΤΓΜΘ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης Thessaloniki Convention Bureau (TCB).  

-Η φοίτηση στα ΙΕΚ Τουρισμού είναι υποχρεωτική, διαρκεί πέντε (5) συνολικά εξάμηνα και επιμερίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 1200 ώρες ανά ειδικότητα και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα