Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάAEGEAN – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Πτήσεις με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF)

AEGEAN – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Πτήσεις με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF)

Το αποτύπωμά του στο χάρτη των «πράσινων» αεροδρομίων της Ευρώπης ενισχύει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) μέσω του κοινού σχεδιασμού της Aegean και του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

Πτήσεις με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) πραγματοποιεί η αεροπορική εταιρία Aegean και από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις περιβαλλοντικά βιώσιμες αερομεταφορές.

Η παραπάνω ενέργεια αποτελεί επίτευγμα μέσω του κοινού σχεδιασμού της AEGEAN και του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμες αερομεταφορές. Μετά τον πρώτο επιτυχή εφοδιασμό με SAF του συστήματος ανεφοδιασμού καυσίμων «Hydrant» του αεροδρομίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 από την ΕΚΟ, θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ, η AEGEAN έχει πλέον τη δυνατότητα να εφοδιάζει τα αεροσκάφη της που αναχωρούν και από τη βάση της στην Αθήνα με βιώσιμα καύσιμα, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενισχύει πλέον και με SAF το αποτύπωμά του στο χάρτη των «πράσινων» αεροδρομίων της Ευρώπης.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μόλις ένα μήνα μετά τη συμφωνία μας με τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για το πρώτο πρόγραμμα βιώσιμων αεροπορικών καύσιμων στην Ελλάδα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εφοδιάζουμε τα αεροσκάφη μας με SAF και από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας που αποδεικνύει ότι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη του στόχου των πράσινων και περιβαλλοντικά βιώσιμων μεταφορών είναι μέσω της συνεργασίας, των γρήγορων αποφάσεων και των πρακτικών, καινοτόμων λύσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της AEGEAN Ευτύχιος Βασιλάκης  προσθέτοντας «Ακόμη και αν αυτές αποτελούν ένα πρώτο μικρό βήμα μιας διαρκούς προσπάθειας που θα πρέπει να συνεχίσει και να εντατικοποιηθεί στο εξής για την αντιμετώπιση της κλιματικής προσαρμογής».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Σε διάστημα μόλις ενός μήνα από την εξαγγελία της πρόθεσής μας, κάνουμε πράξη και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών της AEGEAN με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF). Πλέον, η Ελλάδα έχει μπει στο χάρτη των πράσινων αερομεταφορών, καθώς κατέχει διπλή εκπροσώπηση στη λίστα με τα μόλις 9 ευρωπαϊκά αεροδρόμια στα οποία θα μπορεί να διατίθεται καύσιμο SAF».

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμιση ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δείχνει τη βούλησή του να είναι παρόν σ’ αυτή τη νέα εποχή, «γνωρίζοντας ότι οι προκλήσεις από την παρούσα ενεργειακή κρίση, στην πραγματικότητα επιταχύνουν τις εξελίξεις στην ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση και τη στροφή στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας.»

Περιβαλλοντικές προκλήσεις

Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα Sustainable Aviation FuelTM (SAF)παράγονται από την εταιρεία NESTE, από 100% ανανεώσιμα απόβλητα και υπολείμματα πρώτων υλών, όπως χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και ζωικά λίπη, και επιφέρουν μείωση εκπομπών CO2 κατά μέσο όρο 80% σε σχέση με τα συμβατικά αεροπορικά καύσιμα, σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

 «Ο πρώτος εφοδιασμός με SAF στο αεροδρόμιο της Αθήνας, που έχει ήδη επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στις εγκαταστάσεις του, σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της δέσμευσης μας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων» δήλωσε ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Γιάννης Παράσχης

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόσφατη τροφοδοσία με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα είναι αποτέλεσμα της συντονισμένων ενεργειών των τελευταίων μηνών όλων των εμπλεκόμενων μερών και αναδεικνύει έμπρακτα την κοινή τους δέσμευση για τη βιώσιμη λειτουργία του αεροπορικού κλάδου στη χώρα μας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα