Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΑττική16ο Ευρωπαϊκό συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου

16ο Ευρωπαϊκό συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου

Τετρακόσιοι σύνεδροι από 16 χώρες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις γαστρονομικές τάσεις της Ελλάδας, τα προϊόντα της, αλλά και τον πολιτιστικό της πλούτο!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Τρία συνέδρια θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, στο Ζάππειο, στην Αθήνα.

«Κατά τη διάρκεια του 16ου Ευρωπαϊκού συνεδρίου, οι 400 και πλέον σύνεδροι, από 16 χώρες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα ελληνικά προϊόντα και στόχος μας είναι να ‘ταξιδέψουμε’ τις γαστρονομικές τάσεις σ’ όλον τον κόσμο, ταυτόχρονα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας» ανέφερε ο διοργανωτής του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οίνου, Γιώργος Καραχρήστος, της MACT MEDIA GROUP.

Ο διοργανωτής του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οίνου, Γιώργος Καραχρήστος

Όπως ο ίδιος επισήμανε, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο, που θα λάβει χώρα 19 – 21 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν άλλα δυο’ το Imathia Quality, όπου η Ημαθία θα είναι η τιμώμενη περιοχή του συνεδρίου, και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, το συνέδριο «Αγροτοδιατροφή + Τουρισμός» όπου εκτός από τις ομιλίες και τις σχετικές μελέτες θα υπάρχουν παρουσιάσεις των περιοχών που θα συμμετέχουν με τα τοπικά τους προϊόντα, τον πολιτιστικό τους πλούτο, τα αξιοθέατά τους κτλ.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις»

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» είναι εκείνη που εξασφάλισε για την Ελλάδα, αυτό το σημαντικό πανευρωπαϊκό συνέδριο Γαστρονομίας + Οινολογίας, και όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Μουζάκης, «πέρυσι, που πραγματοποιήθηκε το συνέδριο στην Κόρντοβα της Ισπανίας, είχαμε μεγάλο ανταγωνισμό, όπως για παράδειγμα τη γαλλική γαστρονομία, ωστόσο με πολύ μεγάλο αγώνα, καταφέραμε να φέρουμε το συνέδριο στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις” Κωνσταντίνος Μουζάκης

Όπως ο ίδιος επισήμανε, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου, «η γαστρονομία, ο οίνος, η αγροτοδιατροφή, ο πρωτογενής, ο δευτερογενής τομέας είναι καθρέπτης του πολιτισμού μας» προσθέτοντας ότι πλεονέκτημα της Ελλάδας, είναι μεταξύ άλλων, οι διαφορετικές της κουζίνες, η κουζίνα του κάθε τόπου.

Τιμώμενη περιοχή η Ημαθία

Με στόχο την εξωστρέφεια, την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ημαθίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, επισήμανε ότι η παρουσία της Ημαθίας με το πρότζεκτ Imathia Quality, κατά τη διάρκεια του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οινολογίας, θα βοηθήσει περαιτέρω τόσο στην οικονομία της περιοχής της Ημαθίας, όσο και στην αναγνώριση των τοπικών προϊόντων και των παραγωγών του τόπου.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ημαθίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης

«Στην Ημαθία παράγεται το 85% των βοοειδών, έχουμε τα ροδάκινα, ακτινίδια, κεράσια, λαχανικά στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, το Ξινόμαυρο κρασί» ανέφερε ο κ. Τεληγιαννίδης, προσθέτοντας ότι τόσο τα κεράσια Ροδοχωρίου, όσο και το Ξινόμαυρο κρασί και τα ροδάκινα της Ημαθίας είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος του πρότζεκτ Imathia Quality Γιώργος Παλησίδης, επισήμανε ότι στόχος είναι να αναδειχτεί ο τουρισμός, ο πολιτισμός σε συνδυασμό με την γαστρονομία και τα προϊόντα της Ημαθίας.

Ο τεχνικός σύμβουλος του πρότζεκτ Imathia Quality Γιώργος Παλησίδης

*

-Το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας + Οινολογίας θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο της Αθήνας, 19 – 21 Οκτωβρίου.

-Πρόκειται, ουσιαστικά για το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας + Οινολογίας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα (είχε γίνει κάποιο παρόμοιο στην Κέρκυρα το 2007). Το 1ο συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, ενώ έλαβε χώρα και στη Βερόνα της Ιταλίας, στο Μπορντό της Γαλλίας, στην Εσθονία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, την Κόρντοβα της Ισπανίας (το 2017) κ.α.

-Το Πανευρωπαϊκό συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση της CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας), η οποία αριθμεί πολλά ενεργά μέλη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολη» με τα 80 μέλη της, είναι ένα από τα ενεργά μέλη και εκπροσωπεί τη CEUCO  στην Ελλάδα.

-Σ’ ότι αφορά τις συμμετοχές στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας + Οίνου, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή η Περιφέρεια Αττικής, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα.

-Θα υπάρχουν 100 Περίπτερα και μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας έχουν καλυφθεί τα 70 περίπτερα.

-Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο ειδικός σύμβουλος αντιπεριφερειάρχη Νίκος Τσιούντας, μετέφερε τον χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα