Στις δώδεκα παρά τέταρτο το μεσημέρι της Παρασκευής αναχώρησε το κρουαζιερόπλοιο «Louis Cristal» από την ακτή Ξαβερίου, στο λιμάνι του Πειραιά, βάζοντας πλώρη για το νησί των ανέμων, τη Μύκονο. Εδεσε στις 6 το απόγευμα και σε λίγη ώρα απολαμβάναμε τις βόλτες μας στην κοσμοπολίτικη και φημισμένη Χώρα της!
Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Τρεις μέρες είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο «Louis Cristal» της «Louis Cruises» με αφορμή την έναρξη των νέων προγραμμάτων της εταιρίας με την ονομασία «Ειδυλλιακό Αιγαίο».
Τα νέα προγράμματα της εταιρίας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο πωλήσεων για την ελληνική αγορά, Βασίλη Καραχάλιο, στηρίζονται στην καινοτομία, και παράλληλα, είναι προσαρμοσμένα για τους Ελληνες. «Φέτος στα προγράμματα της Louis Cruises έχουμε προσθέσει 8-9 νέους προορισμούς» αναφέρει στα «Ταξίδια» του«ΑτΚ» ο κ. Καραχάλιος.
Δυο νέους προορισμούς – τη Σάμο και τη Μήλο- είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και εμείς, κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας «Ειδυλλιακό Αιγαίο – 3 Ελληνικά νησιά και Τουρκία» που πραγματοποιήσαμε το τριήμερο Παρασκευή 4 – Κυριακή 6 Ιουλίου.
Στο νησί των ανέμων
Δυνατοί οι άνεμοι που έπνεαν την ημέρα της απόβασής μας στη Μύκονο, δικαιολογώντας μ’ αυτόν τον τρόπο, τον χαρακτηρισμό που της δίνουν, το νησί των ανέμων. Βόλτα στα δρομάκια της Χώρας, πέρασμα από την παραλία, την εκκλησία της Παραπορτιανής, τη Μικρή Βενετία με τα χαρακτηριστικά σπίτια και τα ξύλινα μπαλκόνια τους. Και από κει στους Μύλους, και παραδίπλα στους Κάτω Μύλους και στο boutique ξενοδοχείο – μέλος της Louis Cruises, «Mykonos Theoxenia». Ανοιξε τις πύλες του πριν πέντε δεκαετίες ως «Ξενία», ενώ στις μέρες μας, πλήρως ανακαινισμένο, ανήκει στην αλυσίδα των Design Hotels. Οπως μας ενημερώνει ο γενικός διευθυντής, Δημήτρης Σαλονίκης, διαθέτει 52 δωμάτια και σουίτες, με λιτό design, εμπνευσμένο από τη δεκαετία του ’60. Στα συν του ξενοδοχείου συμπεριλαμβάνονται η αίθουσα πρωινού και εστιατορίου, η πισίνα με το pool bar, το γυμναστήριο.
Αποχαιρετίσαμε το «Mykonos Theoxenia» και περνώντας από τη Μικρή Βενετία με τους αμέτρητους Ασιάτες, απολαύσαμε τον ήλιο να χάνεται στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου πελάγους. Διασχίσαμε το φημισμένο σοκάκι Ματογιάννι, δειπνήσαμε σε εστιατόριο στην περιοχή του παλιού λιμανιού και επιστρέψαμε στο κρουαζιερόπλοιο. Επόμενος σταθμός, τα τουρκικά παράλια, και συγκεκριμένα το Κουσάντασι και η Αρχαία Εφεσος.
Στο Κουσάντασι και την Αρχαία Εφεσο
Επτά το πρωί, και ήδη, βρισκόμαστε δεμένοι στο υπερσύγχρονο λιμάνι του Κουσάντασι. Επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία και με ξεναγό μας την Sabiha (Αυγή σημαίνει το όνομά της στα ελληνικά), αναχωρήσαμε για την Αρχαία Εφεσο (20 χλμ.).
Πριν 20 χρόνια, μας ενημερώνει η Sabiha, ξεκίνησε η ανοικοδόμηση στο Κουσάντασι, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, που καθημερινά δέχεται πολλά κρουαζιερόπλοια. Η μαρίνα του διαθέτει 400 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών ενώ τα δυο τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί καλόγουστα εμπορικά καταστήματα. Στο Κουσάντασι έχουν αγοράσει σπίτια οι Αγγλοι (αντίθετα οι Γερμανοί προτιμούν την Αττάλεια) ενώ σ’ ότι αφορά την ξενοδοχειακή υποδομή, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία 5 αστέρων με τιμές 70 – 80 ευρώ/άτομο, στην υψηλή περίοδο, με παροχές «all inclusive».
Η Αρχαία Εφεσος είναι χτισμένη στο ομορφότερο κομμάτι της δυτικής Ανατολίας και κάποτε υπήρξε η μεγαλύτερη πόλη της αρχαίας Ιονίας. Μια πόλη που στην περίοδο της ακμής της φιλοξενούσε 250.000 κατοίκους και 100.000 δούλους. Εδώ υπήρχε ο περίφημος ναός της Αρτέμιδος (σ.σ. τον έκαψαν και έκτισαν το Αρτεμίσιο), ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, εδώ ήρθε το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος και έμεινε για τρία χρόνια.
Τρεις είναι οι πύλες για την είσοδο στην Εφεσο, η πύλη της Μαγνησίας πάνω στην οδό του Σπιτιού της Μητέρας Παναγίας, του Κορησού (σ.σ. δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί) και του Λιμανιού.
Στο 1/3 της αρχαίας πόλης που είναι ανασκαμμένο θα δούμε το Βουλευτήριο, το Πρυτανείον που υπήρξε το θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο της Εφέσου, θα περπατήσουμε την οδό Κουρητών η οποία φτάνει μέχρι την πλατεία μπροστά στην εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του Κέλσου, την τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου (σ.σ. η πρώτη είναι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και η δεύτερη στην Πέργαμο). Συνεχίζουμε στη Μαρμάρινη οδό και καταλήγουμε στο θέατρο, το τρίτο μεγαλύτερο, με 25.000 θέσεις.
Στη Σάμο
Επόμενος σταθμός μας ο νέος προορισμός που έχει εντάξει η Louis Cruises στα φετινά της προγράμματα, το νησί του Πυθαγόρα και του Αρίσταρχου, η Σάμος. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, είναι το 10ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, λιμάνι της και πρωτεύουσα είναι το Βαθύ – δεύτερο λιμάνι είναι το Καρλόβασι-, και οι 36.000 κάτοικοι ζουν στα 36 χωριά του νησιού.
Πρώτη μας στάση στην Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) η οποία αντιπροσωπεύει όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού. Η Σάμος, άλλωστε, είναι γνωστή, για το κρασί της, την ποικιλία μοσχάτο. Το δε γλυκό σαμιώτικο κρασί αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα του νησιού και εξάγεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Σιγκαπούρη.
Ζεστή ήταν η υποδοχή από το Επιμελητήριο Σάμου, όπου ο πρόεδρος, Γιώργος Κυριαζής, και τα μέλη, μας καλωσόρισαν στον τόπο τους, και παράλληλα μας πρόσφεραν τοπικά εδέσματα.
Το γραφικό ψαροχώρι Κοκκάρι το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε βασικό τουριστικό προορισμό στο νησί, αλλά και το Πυθαγόρειο, γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού και φιλοσόφου, Πυθαγόρα, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στη μια άκρη του λιμανιού του, ήταν δυο χωριά που επισκεφτήκαμε κατά τη σύντομη παραμονή μας στο καταπράσινο νησί. Μέχρι την επόμενη φορά που θα το επισκεφτούμε!
Στη Μήλο
Αλλος ένας νέος προορισμός για την Louis Cruises, αυτή τη φορά στις Κυκλάδες, καταμεσής του Αιγαίου, είναι η Μήλος. Η Μήλος, όπου η μορφολογία του εδάφους της αποτελεί γεωλογικό θαύμα και πραγματικά εντυπωσιάζει όλους όσοι την επισκέπτονται
Λιμάνι για να δέσει κρουαζιερόπλοιο δεν έχει η Μήλος, αν και ο Αδάμας είναι από τα πλέον ασφαλή φυσικά λιμάνια στη Μεσόγειο. Ετσι λοιπόν με τις λέμβους του κρουαζιερόπλοιου μεταφερθήκαμε στο λιμάνι και από κει με το τουριστικό σκάφος του «Καπετάν Γιάγκου» και καπετάνιο τον Σταύρο, κάναμε τα 2/3 του νησιού. Περάσαμε από το γραφικό Κλήμα με τα χαρακτηριστικά του «σύρματα» – ο χώρος που τοποθετούν τις βάρκες τους-, περάσαμε απέναντι στο Βάι, και ακολουθώντας τη νοτιοδυτική κατεύθυνση, καταλήξαμε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στο μαγευτικό Κλέφτικο με τους εντυπωσιακούς διαμπερείς βράχους.
Αναζωογονητική η βουτιά στα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του Κλέφτικου, αναζωογονητικό το αιγαιοπελαγίτικο αεράκι πάνω στο σκάφος, αναζωογονητικό το ηλιοβασίλεμα στα γαλήνια –πλέον- νερά του Αιγαίου, από το κατάστρωμα του 5ου ορόφου του κρουαζιερόπλοιου «Louis Cristal». Βάφτηκαν μαβιά και εμείς καταλήξαμε στο εστιατόριο «Olympus» – ένα από τα τρία συνολικά που διαθέτει το πλοίο- για να απολαύσουμε το δείπνο μας την τελευταία βραδιά της κρουαζιέρας μας, στο «Ειδυλλιακό Αιγαίο»!
Info
- To «Louis Cristal» είναι ένα μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει λιμάνια που δεν μπορούν μεγαλύτερου μεγέθους πλοία. Διαθέτει 482 καμπίνες διαφόρων τύπων, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1.200 άτομα, το δε πλήρωμά του – το οποίο πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ιδιαίτερα ευγενικό- αποτελείται από 390 άτομα (τα 50 άτομα είναι Ελληνες και οι υπόλοιποι από 26 διαφορετικές εθνικότητες).
- Το «Louis Cristal» αποτελείται από 10 καταστρώματα, διαθέτει εστιατόρια και μπαρ, μικρή πισίνα, κέντρο spa, κατάστημα duty free, Internet corner, αμφιθεατρική αίθουσα για διάφορες παραστάσεις κ.ά.
- Η κρουαζιέρα «Ειδυλλιακό Αιγαίο – 3 Ελληνικά νησιά και Τουρκία» κάθε Παρασκευή, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Λιμάνι αναχώρησης είναι ο Πειραιάς και άφιξης το Λαύριο. Οι τιμές ξεκινούν από 243 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει διαμονή, διατροφή, πακέτο με ποτά, λιμενικά τέλη, φιλοδωρήματα κ.ά. Δεν περιλαμβάνει τις έξτρα εκδρομές στους προορισμούς, οι οποίες είναι και προαιρετικές.
- Υπάρχει και 4ήμερη κρουαζιέρα, 7ήμερη κρουαζιέρα με 4 ελληνικά νησιά και Τουρκία, ή με 6 ή 7 ελληνικά νησιά και Τουρκία. Περισσότερες πληροφορίες στο www.louiscruises.com ή στον αντιπρόσωπο της Louis Cruises στη Β.Ελλάδα «Tsakiridis Loukas Travel» (2310 222150).