Ένα νησί, με πολλές εναλλαγές, με παραλίες αλλά και αμμοθίνες – τις Παχιές Αμμουδιές όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι-, με ιαματικές πηγές, με το Ιερό των Καβείρων και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, με Κάστρα και λιμνοθάλασσες, με γραφικά λιμανάκια και όμορφα χωριά, με τοπικά προϊόντα και υπέροχες γεύσεις!
Κείμενο – φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί, η έκτασή της φτάνει τα 447 τετρ. χλμ. και ο πληθυσμός της κοντά στους 18.000 κατοίκους.
Είναι η ανεμόεσσα Λήμνος, που σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας Ήφαιστος, γιος του Δία και της Ήρας.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα, χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, η οποία κοσμείται από το βυζαντινό Κάστρο. Είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, και εκτείνεται κατά μήκος τριών παραλιών: του Ρωμέικου Γιαλού, της Νέας Μαδύτου και των Ρηχών Νερών.
Ο Ρωμέικος Γιαλός ήταν η συνοικία των Ελλήνων στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας και διαθέτει νεοκλασικά αρχοντικά σπίτια, ξενοδοχεία, ταβερνάκια και καφέ μπροστά στη θάλασσα. Εκεί και το αρχαιολογικό μουσείο Λήμνου (τηλ. 22540/ 22.990) και παραδίπλα το εκκλησιαστικό.
Από το Κάστρο* στη Μύρινα, θα απολαύσετε την πανοραμική θέα ενώ θα συναντήσετε και τα ελάφια ντάμα ντάμα που κυκλοφορούν ελεύθερα.
Κεντρικά και ανατολικά της Λήμνου
Στην Ατσική ξεχωρίζει ο επιβλητικός ναός του Αγ. Γεωργίου με το μεγάλο πέτρινο καμπαναριό, στο Καρπάσι λειτουργεί εργαστήριο παραγωγής τοπικών τυριών ενώ το χωριό Βάρος είναι γνωστό για τα πέτρινα σπίτια όπως και το Ρωμανού. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Ρεπανίδι κοντά στο οποίο βρίσκεται ο τόπος εξόρυξης της περίφημης «Λημνίας γης». Επίνειο του Ρεπανιδίου είναι ο Κότσινας με λιμανάκι, ταβερνάκια και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής με το αγίασμα.
Ο Μούδρος (29 χλμ. από Μύρινα) αναπτύσσεται γύρω από τον ομώνυμο κόλπο και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της χώρας μας. Ανατολικά είναι το Ρουσσοπούλι ενώ κοντά στα Καμίνια είναι ο αρχαιότερος προϊστορικός οικισμός της Ευρώπης, η Πολιόχνη, ο αρχαιότερος προϊστορικός οικισμός της Ευρώπης, με το μεγαλύτερο Βουλευτήριο και με τις φάσεις της οικοδόμησής της να καλύπτουν χωρίς διακοπή όλη την 3η χιλιετία π.Χ. (τηλ. 22540/ 91.249).
Βόρεια της Λήμνου
Το κεφαλοχώρι Κοντοπούλι φιλοξένησε τον εξόριστο Γιάννη Ρίτσο, πολύ κοντά βρίσκεται η Καλλιόπη γνωστή για τις ιπποδρομίες της προς τιμήν του Αϊ Γιώργη, ενώ βόρεια είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας, μία από τις αρχαίες πόλεις της Λήμνου. Λίγο πιο πάνω, το Ιερό των Καβείρων, όπου λατρεύονταν οι Κάβειροι. Στην παραλία είναι η σπηλιά του βασιλιά Φιλοκτήτη.
Η Παναγία και η Πλάκα είναι τα τελευταία χωριά στη βορειοανατολική πλευρά της Λήμνου.
Βορειοδυτικά του νησιού, χτισμένος πάνω σε πλαγιά βρίσκεται ο Κάσπακας, ένα από τα αρχαιότερα χωριά του νησιού.
Στα Θέρμα (2,5 χλμ. από Μύρινα), λειτουργούν ανακαινισμένα λουτρά (τηλ. 22540/ 62.062), ο Αγ. Δημήτριος έχει παράδοση στην αμπελουργία και τη μουσική ενώ όμορφα χωριά είναι και οι Σαρδές, η Δάφνη και το Κατάλακκο. Από κει ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στις Παχιές Αμμουδιές -ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που θυμίζει…έρημο! Εκεί κοντά και η παραλία Γομάτι.
Info
-Στη Λήμνο θα φτάσετε είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς. Αεροπορικώς, από Θεσσαλονίκη πτήσεις εκτελεί η Astra Airlines, ενώ από Αθήνα η Aegean Air. Ακτοπλοϊκώς, πλοίο αναχωρεί από το λιμάνι της Καβάλας με το ταξίδι να διαρκεί 4,5 ώρες και από Πειραιά (τηλ. 2310 500800).
Tips
– Σε κοντινή απόσταση από τη Μύρινα είναι το χωριό Πλατύ, με μεγάλη αμμουδιά. Επόμενο χωριό το Θάνος, με γραφική πλατεία και ωραία παραλία. Στην ίδια περιοχή και το ξωκλήσι της Παναγίας της Κακκαβιώτισσας μέσα σε βράχο. Στο δρόμο προς τον Κοντιά συναντάτε την πολυσύχναστη παραλία του Νεβγάτη.
– Ο Κοντιάς είναι παραδοσιακό χωριό με παλιούς πέτρινους ανεμόμυλους. Στο Πορτιανού λειτουργεί λαογραφικό μουσείο (τηλ. 22540/ 51.785) ενώ εκεί είναι και το Συμμαχικό Νεκροταφείο για τους πεσόντες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου (σ.σ. άλλο ένα Συμμαχικό Νεκροταφείο υπάρχει στο Μούδρο). Στη Νέα Κούταλη λειτουργεί μουσείο ναυτικής παράδοσης & σπογγαλείας (τηλ. 22540/ 92.383).
– Η λιμνοθάλασσα Αλυκή είναι η μεγαλύτερη από τις συνολικά τρεις λίμνες του νησιού. Οι άλλες δύο είναι η Χορταρολίμνη και η Ασπρόλιμνη και βρίσκονται κοντά στο χωριό Καλλιόπη. Η αμμώδης παραλία Κέρους προσφέρεται για windsurfing ενώ ξεχωρίζει και για τους αμμόλοφους της.
– Φαγητό/Τοπικά προϊόντα: φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, ντόπια κρέατα, παραδοσιακά ζυμαρικά φλομάρια, κρασιά Λήμνου, λευκό μοσχάτο Αλεξανδρείας και κόκκινο Καλαμπάκι ή Λημνιό, τυροκομικά (μελίχλωρο, καλαθάκι), μέλι, γλυκά (σαμσάδες, σιροπιαστά, κουταλιού, βενιζελικά) κ.ά.
– *Το επιβλητικό Κάστρο στη Μύρινα, χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α’ τον Κομνηνό πάνω σε τείχη Πελασγών και ενισχύθηκε από το Γενοβέζο Ιωάννη Ιουστινιάνη και το 1477 από τους Βενετούς κατακτητές. Φτάνετε, είτε πεζοπορώντας είτε με όχημα, και απολαμβάνετε την πανοραμική θέα τόσο προς τη μεριά του Ρωμέικου Γιαλού όσο και από την πλευρά που φαίνεται το λιμανάκι της Μύρινας. Ένας άλλος λόγος που θα πάτε στο Κάστρο είναι τα ελάφια ντάμα ντάμα που κυκλοφορούν ελεύθερα!