Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚύπροςΝόστιμες λαχταριστές φράουλες!

Νόστιμες λαχταριστές φράουλες!

Μυρωδάτες και πολύ νόστιμες, και να ήθελες, δεν μπορούσες να αντισταθείς και να μην κόψεις κάνα δυο…φραουλίτσες!!

Αποστολή – φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Βρισκόμαστε στην Κύπρο, και με αφετηρία μας τη Λάρνακα ακολουθούμε νοτιοανατολική διαδρομή, διασχίζοντας τα Κοκκινοχώρια στην επαρχία Αμμοχώστου. Στα Κοκκινοχώρια όπου καλλιεργούνται οι νόστιμες πατάτες του νησιού σε πλούσιο κοκκινόχωμα, αλλά και λαχανικά, καρπούζια, πεπόνια, κολοκάσι, εσπεριδοειδή αλλά και φράουλες.

Περνάμε από την εύφορη πεδιάδα της Μεσαορίας και φτάνουμε στη Δερύνεια, έδρα του ομώνυμου δήμου.

Στις φραουλιές

Στην περιοχή της Δερύνειας παράγεται το 60% φράουλας που καταναλώνεται στο νησί ενώ δεν γίνεται καθόλου εξαγωγή του προϊόντος.

Ο παραγωγός φράουλας Σωτήρης Μαρίνου θα μας εξηγήσει τα στάδια της καλλιέργειας: η προετοιμασία ξεκινάει το καλοκαίρι, τέλος Ιουνίου καθαρίζονται τα θερμοκήπια, φυτεύουν μέσα Σεπτεμβρίου και Οκτώβριο ενώ το Νοέμβριο τα σκεπάζουν. Το Φεβρουάριο έχει καλή παραγωγή, ωστόσο η μεγαλύτερη παραγωγή της φράουλας είναι τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το χώμα που καλλιεργούν τις φράουλες είναι από καρύδα, ενώ σ’ ότι αφορά την παραγωγή 1 φυτό φράουλας παράγει 500 γραμμάρια.

Γιορτή Φράουλας

Και επειδή, όπως προείπαμε, η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή φράουλας, δεν θα μπορούσε να λείπει και μια γιορτή φράουλας.

Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, κάθε δυο χρόνια, γίνεται η γιορτή φράουλας.

«Φέτος είναι το 10ο φεστιβάλ φράουλας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου και αναμένουμε περί τους 15.000 επισκέπτες» ανέφερε στο debbiestravel.wordpress.com ο δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης.

 

*Η αποστολή μας πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), τον οποίο και ευχαριστούμε!

Info

-Από το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα δούμε την πόλη «φάντασμα», το αλλοτινό μεγαλύτερο εμπορικό και τουριστικό λιμάνι του νησιού, που απορροφούσε το 80% της τουριστικής βιομηχανίας, την Αμμόχωστο. Όλα αυτά μέχρι το 1974, που από τότε βρίσκεται υπό την τουρκική κατοχή.

-Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο Δερύνειας το οποίο στεγάζεται σε παραδοσιακό σπίτι με τα χαρακτηριστικά της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής (σ.σ. πρόκειται για το πατρικό σπίτι της Μαργαρίτας Χατζηλιάση που με τον άντρα της Βαρνάβα, το δώρισαν στο δήμο Δερύνειας).

Το κυρίως κτίσμα πλαισιωμένο από την αυλή με το πηγάδι, τον παλιό φούρνο και τις λεμονιές, αποτελείται από το δίχωρον – το κυρίως δωμάτιο-, το σώσπιτο – βοηθητικό δωμάτιο που χρησίμευε ως αποθήκη και εργαστήρι-, το μονόχωρο που λειτουργούσε ως στάβλος για τα ζώα και το μικρό μαειρκόν στην άκρης της αυλής.

Στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου εκτίθεται παλιά έπιπλα, παραδοσιακές φορεσιές, αργαλειός, κεντήματα, οικιακά σκεύη, εργαλεία κ.ά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα