Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚρήτηΠάσχα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

H αναπαράσταση της Σταύρωσης και η Ανάσταση με το περίφημο «Κάψιμο του Ιούδα» στη Λίμνη, μέσα σε μία μοναδική σε ένταση ατμόσφαιρα, κάνουν το Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ξεχωριστό!

ΝΤ. Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Η λίμνη Βουλισμένη, η “Λίμνη” που τη λένε απλά οι ντόπιοι

Σε απόσταση 62 περίπου χιλιομέτρων, βορειοανατολικά του Ηρακλείου, συναντούμε τον γραφικό Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού Λασιθιού, στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μιραμπέλλου.

Η ονομασία του τόπου προήλθε από το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρμο Αγίου Νικολάου.

Οι γυναίκες, από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τα καλιτσούνια (χειροποίητες πίτες με μυζήθρα, που παλιά γινόταν τηγανιστά και όχι στο φούρνο, όπως γίνεται σήμερα με τα καλούμενα λυχναράκια), τα τσουρέκια και τις λαμπροκουλούρες. Η λαμπροκουλούρα δεν έχει στη μέση τρύπα, όπως τα μικρά κουλούρια σήμερα για λόγους οικονομίας και στο κέντρο της μπαίνουν κανονικά τρία κόκκινα αβγά.

Επίσης, ασχολούνται και με το βάψιμο των αβγών, που παλιά αυτό γινόταν από τα χρώματα των λουλουδιών, κυρίως της κόκκινης παπαρούνας. Μάλιστα πάνω στα αβγά, πριν τα βάψουν, κολλούσαν και μικρά άνθη και έτσι τα σχέδιά τους αποτυπώνονταν επάνω. Σήμερα, κυριαρχούν οι έτοιμες βαφές ή, και τα έτοιμα κόκκινα αβγά.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης αρχίζει το στόλισμα του Επιταφίου με λουλούδια και στεφάνια, με τις νοικοκυρές να προσπαθούν να στολίσουν τον “καλύτερο Επιτάφιο”. Μετά την περιφορά παίρνουν τα λουλούδια στα σπίτια για να φέρουν ευλογία σε κάθε νοικοκυριό.

Τα παιδιά, την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα μεγάλο σωρό από ξύλα και στην κορυφή βάζουν ένα σκιάχτρο που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας. Την ώρα που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη», βάζουν φωτιά και καίνε τον Ιούδα. Η καμπάνα χτυπά και ο ουρανός φωτίζεται από πολύχρωμα βεγγαλικά. Σε πολλές περιοχές κυρίως στην ύπαιθρο ακούγονται και μπαλωθιές.

«Χριστός Ανέστη» στη λίμνη Βουλισμένη

Ίσως στον πιο εντυπωσιακό εορτασμό σε όλη την Ελλάδα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γύρω από τη λίμνη συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης, για το θεαματικό κάψιμο του Ιούδα.

Το ομοίωμα του Ιούδα βρίσκεται σε μία σχεδία στο κέντρο της λίμνης Βουλισμένης, ενώ από τα βράχια δίπλα στη λίμνη κατεβαίνει η φλόγα που του βάζει φωτιά εν μέσω ομοβροντιών πυροτεχνημάτων και δυναμίτη.

Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης

Ο Σύλλογος εστίασης και διασκέδασης Αγίου Νικολάου

Πρόσφατα, ο Σύλλογος εστίασης και διασκέδασης Αγίου Νικολάου, δημιούργησε σελίδα στο facebook για την περίοδο των ημερών του Πάσχα https://www.facebook.com/agiosnikolaoseaster/ ώστε να προσφέρει ως κλάδος το δικό του λιθαράκι στην προβολή του τόπου τους.

Οι ενέργειες θα έχουν σαν στόχο την προβολή της πόλης του Αγίου Νικολάου μέσα από τις πρωτοβουλίες των μελών του Συλλόγου, τις προτάσεις καθώς και τις ιδέες τους.

Επίσης, δημιουργήσανε λογαριασμό στο instagram με το όνομα #agiosnikolaosfoodndrink, όπου οι εικόνες θα κάνουν την διαφορά σ’ ότι αφορά τον χώρο των καταστημάτων εστίασης του κλάδου.

Σύντομα, θα βγει στον ‘αέρα’ και ένα site, όπου μέσα από εκεί θα μπορεί ο κόσμος να αντλήσει ενημέρωση σ’ ότι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων των μελών του συλλόγου και όχι μόνο.

«Οι νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία δεν μπορούν να μας αφήσουν πίσω και έτσι σαν σύλλογος πήραμε την πρωτοβουλία να προωθήσουμε τον τόπο μας και μέσα από την προσπάθεια αυτή όλοι να αποκομίσουμε τα καλύτερα» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Νεραντζούλης.

*

-Στο κέντρο του Αγίου Νικολάου ξεχωρίζει η Λίμνη Βουλισμένη («Λίμνη» για τους ντόπιους), μια μικρή, πρώην γλυκιά, και αργότερα συνδεδεμένη με τη θάλασσα, λίμνη. Έχει κυκλικό σχήμα και διάμετρο 137 μ. Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι έχει κάθετα κοκκινωπά τοιχώματα που θυμίζουν κρατήρα ηφαιστείου, γι’ αυτό κάποιοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε από την καθίζηση ηφαιστείου. Αυτή η θεωρία, αν και ακούγεται πειστική, χάνει σταδιακά έδαφος και πλέον πιστεύεται ότι η λίμνη είναι το στόμιο εξόδου ενός υπόγειου ποταμού. H λαϊκή φαντασία ήθελε τη λίμνη αυτή άπατη, αλλά ο Εγγλέζος Spratt (Travels and Researches in Crete) την βυθομέτρησε το 1853 και βρήκε πως το βάθος της είναι 64 μέτρα. Σε μια πρόσφατη έρευνα που έκαναν δύτες βρέθηκαν φορτηγά και στρατιωτικό υλικό που οι Γερμανοί πέταξαν στη λίμνη, όταν εγκατέλειπαν την Κρήτη.

-Ξεχωριστή είναι η περίοδος του Πάσχα αλλά και η προετοιμασία που αρχίζει με τη νηστεία της σαρακοστής στην Κρήτη. Τα κύρια φαγητά που παρασκευάζουν οι νοικοκυρές της Κρήτης για τη Σαρακοστή του Πάσχα είναι τα άγρια χόρτα: καλίτσες (γλυκά πρώιμα άγρια ραδίκια), ασκολύμπροι (ασκόλυμπρα άγρια-αγκάθινα χόρτα), τζόχοι (ζοχοί), ψικοσιρίδες (πικρώδη άγρια χόρτα), χοιρομουρήδες (άσχημα στην εμφάνιση, όμως νοστιμότερα άγρια χόρτα), σταμναγκάθι (αγκαθωτό ραδίκι), ραπανίδες και βεβαίως οι χοχλιοί (σαλιγκάρια βραστά, μπουμπουριστά), τα διάφορα γιαχνί, τα παπούλια (βραστά όσπρια), ο χυλός (με αλεσμένο στάρι), οι βρουβόπιτες (πίτες με χόρτα ή γούλες), τα κουκιά (βραστά και πουρέ).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα