Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΗ Ελλάδα «ανοίγει» πανιά με ασφάλεια για τον τουρισμό

Η Ελλάδα «ανοίγει» πανιά με ασφάλεια για τον τουρισμό

Με φόντο τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης  παρουσίασε το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, αρχής γενομένης την σημερινή ημέρα 14 Μαΐου.

Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ο ελληνικός τουρισμός άνοιξε από σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου, με τους πρώτους τουρίστες ήδη να έχουν έρθει στην χώρα μας.

«Ανοίγουμε την ελληνική τουριστική βιομηχανία, επαναφέρουμε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο ως ένα τόπο ταυτόσημο με τη φιλοξενία και την ασφάλεια» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.

Όπως ο ίδιος τόνισε, η Ελλάδα προβάλλεται σαν υπόδειγμα της διαχείρισης της πανδημίας, σε σχέση με τον ασφαλή τουρισμό. «Ο ελληνικός τουρισμός δίνει μάχες αλλά και τις κερδίζει» πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στο τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, οι οποίες είναι:   

1.    Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα:

•      Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση 

•      Πιστοποιητικό εμβολιασμού

•      PCR test έως και 72 ώρες πριν 

•      Πιστοποιητικό ανάρρωσης

•      Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06 

2.    Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test.

3.    Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020. 

4.    Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό. 

5.    Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.

Η «Γαλάζια Ελευθερία»

Εκτενής αναφορά έγινε από τον υπουργό Τουρισμό στο σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και στους οριζόντιους και καθολικούς εμβολιασμούς στα νησιά, το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στην απελευθέρωση.

«Όλα τα νησιά θα είναι θωρακισμένα έως το τέλος  Ιουνίου, το 1/3 είναι ήδη ολοκληρωμένο, το 1/3 θα έτοιμο τις επόμενες δυο εβδομάδες στα μεσαία νησιά και το υπόλοιπο έως τα τέλη Ιουνίου» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας πως το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» είναι το τελευταίο κομμάτι ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που ξεκινάει από την καμπάνια έως τους εμβολιασμούς.

Οι αγορές του εξωτερικού

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε τη σημασία των άμεσων συμφωνιών διεύρυνσης της συνεργασίας με τους μεγαλύτερους tour operators σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και της αύξησης των πτήσεων, με περισσότερα και πιο πυκνά καθημερινά δρομολόγια από περισσότερα αεροδρόμια αναχώρησης σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα.

Όπως επισήμανε το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θερμό και έντονο, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Η Ελλάδα έχει μια ανάκαμψη στο 33% σε σχέση με το 2019, όταν η Ευρώπη είναι στο 20%».

Για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας σχολίασε πως ενώ η Ελλάδα είναι στην ‘πορτοκαλί’ ζώνη, παρ’ όλα αυτά δεν σταματούν τις πτήσεις τους οι αεροπορικές εταιρίες.

«Υπάρχει μια θέληση από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας να επανεξετάσουμε όλα τα δεδομένα, τα οποία θα επιτρέψουν μια ευνοϊκότερη κατηγοριοποίηση της χώρας μας» είπε ο υπουργός Τουρισμού προσθέτοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν έτοιμη ακόμη, να διαχειριστεί στοιχεία, στην πρώτη αναθεώρηση σε επίπεδο περιφερειακό.

Η εικόνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, δεν είναι κακή, έχουν ήδη γίνει οι  ρηματικές διακοινώσεις, αιτήματα κτλ., θα δουν πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα. 

Σημείωσε πως η επιμήκυνση της σεζόν είναι εφικτός στόχος, αφενός γιατί υπάρχει ζήτηση που δεν θα ικανοποιηθεί το πρώτο διάστημα, αφετέρου διότι φέτος η Ελλάδα αλλά και η ευρύτερη περιοχή κινεί το ενδιαφέρον για τις εταιρίες κρουαζιέρας ενώ και κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα συνεχίζονται οι πτήσεις από/προς Αμερική ενώ μια πτήση της Delta Airlines θα διατηρηθεί και τον χειμώνα.   

Συνεδριακός τουρισμός

Σχετικά με την μη ανακοίνωση, μέχρι στιγμής, των πρωτοκόλλων λειτουργίας για το συνεδριακό τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ζήτησε να επανεξετάσει τα πρωτόκολλα για το συνεδριακό τουρισμό.

Εσωτερικός τουρισμός

Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού επισημάνθηκε πως το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» έχει ήδη ξεκινήσει και για φέτος.

«Ενημερώσαμε τους δικαιούχους που δεν το αξιοποίησαν πέρσι ώστε να το αξιοποιήσουν φέτος και να ενεργοποιήσουν τα κουπόνια τους. Θα ξανανοίξουμε τις αιτήσεις ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.

Άνοιξαν και οι Εύζωνοι

Σχετικά με τον οδικό τουρισμό που αφορά κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από τους μεθοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα στο νομό Σερρών και της Νυμφαίας στη Ροδόπη, από σήμερα (Παρασκευή 14 Μαΐου) άνοιξε και η πύλη των Ευζώνων, καθώς και το Ορμένιο, πιο ανατολικά, ώστε να μοιραστεί η κίνηση από τρεις πύλες εισόδου από τη Βουλγαρία.

«Θα δουλέψουμε εντατικά με την Πολιτική Προστασία στο βαθμό που υπάρχουν οι δυνάμεις, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα, πριν αυξηθούν πολύ οι ροές, ενδεχομένως να ανοίξουμε κι άλλες πύλες εισόδου» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Εμβόλια

Σχετικά με τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά  από τρίτες χώρες, ο υπουργός επισήμανε ότι «έχουμε συγκεκριμένη στάση, φέτος ειδικά, τρίτα εμβόλια όπως το Σπούτνικ, όπως τα Κινέζικα, να τα αποδεχθούμε διότι επηρεάζουν άμεσες αγορές, εξαιρετικά σημαντικές για τη χώρα μας».

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο ‘βήμα’ κατά την χθεσινή του ομιλία για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού με σύνθημα “Ανοίγουμε Πανιά’

*

-Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Τουρισμού για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού παρουσιάστηκε και η νέα καμπάνια του ΕΟΤ All you want is Greece.

-Επίσης, ο γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης αναφέρθηκε εν συντομία στη νέα καμπάνια επισημαίνοντας ότι φέτος ο ΕΟΤ υλοποιεί μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εκστρατείες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, συνολικού προϋπολογισμού 22,9 εκατ. ευρώ.

Από δεξιά: Άντζελα Γκερέκου (Πρόεδρος ΕΟΤ), Χάρης Θεοχάρης (Υπουργός Τουρισμού), Δημήτρης Φραγκάκης (Γ.Γ. ΕΟΤ), Βίκυ Λοΐζου (Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα