Συγγνώμη, που θα σας πω στενάχωρα πράγματα, αλλά είναι η πραγματικότητα» ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, κατά τη διάρκεια του 13ο συνεδρίου IMIC2017, που εξελίσσεται στη Σαντορίνη.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
1,3 εκατ. αφίξεις (αεροπορικές και ακτοπλοϊκές), 5 εκατ. διανυκτερεύσεις, 100.000 κόσμος ημερησίως – δηλαδή πυκνότητα 1.118 ατόμων ανά τετρ. χλμ., ψηλότερη από αυτή της Αττικής- καταλαβαίνετε ότι η Σαντορίνη ‘βουλιάζει’ από τουρίστες.
Και αν στα παραπάνω νούμερα προστεθούν και οι ημερήσιοι επισκέπτες από την κρουαζιέρα που υπολογίζονται περί τις 750.000, ανάλογα τη χρονιά, τότε η ημερήσια πίεση στο νησί ‘χτυπάει’ κόκκινο!
Ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όχι τώρα, εδώ και χρόνια.
«Ως δήμος προσπαθούμε με δράσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας να διαχειριστούμε την κατάσταση» ανέφερε ο κ. Ζώρζος κατά τη διάρκεια της αιχμηρής ομιλίας του, στο 13ο συνέδριο τουρισμού IMIC2017.
Κατευθύνσεις
Ο δήμος Θήρας προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση εργαζόμενος προς τις εξής κατευθύνσεις:
Α. αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με έμφαση στον πολιτισμό ( γαστρονομία, τοπικά προϊόντα κ.ά.)
Β. δημιουργία μηχανισμού ρύθμισης των τουριστικών ροών
Γ. ανάπτυξη εργαλείων μείωσης περιβαλλοντικών πιέσεων όπως ανακύκλωση, περιορισμό στη χρήση πλαστικής σακούλας κ.ά.
Προβλήματα
Σ΄ ένα νησί μόλις 76 τετρ. χλμ. με 25.000 περίπου μόνιμους κατοίκους ( η απογραφή του 2011 είχε καταγράψει 15.000), συμπεριλαμβάνοντας τα εκατομμύρια τουρίστες – οι πληρότητες για τουλάχιστον 4 μήνες ξεπερνούν το 90%- αντιλαμβάνεστε τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται.
Ο υπερκορεσμός των υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμιο, λιμάνι, στάθμευση, τελεφερίκ, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτροδότηση κ.ά.), η έλλειψη στελέχωσης υπηρεσιών, η υπερβολικά αυξημένη δόμηση ( το 1971 οι κατοικίες στο νησί ήταν 3.755 και το 2011 έφτασαν τις 13.758), το υψηλό ποσοστό δόμησης σε ξενοδοχειακές μονάδες, είναι μερικά από τα ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα που εντοπίζονται στο νησί.
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Θήρας αναφέρθηκε και στην ανεπάρκεια της πολιτείας για προστασία της αγροτικής γης, αλλά και στις αδυναμίες του συστήματος της φορολόγησης της γης.
«Έχουμε συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί, τα οποία είναι οξύτατα» επισήμανε ο δήμαρχος Θήρας τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουν κάποιο αποτέλεσμα στη λύση τους.
Πρόταση του δήμου Θήρας
Είναι να εφαρμοστεί πιλοτικά στο νησί, η αρχή της ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας (νησιωτικής) περιοχής. Στόχος της πρότασης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη διαφυλάσσοντας την τουριστική εικόνα του νησιού, η στήριξη της αγροτικής παραγωγής με μέτρα που δεν θα μετατρέπουν την αλλαγή χρήσης (μετατροπή της γεωργικής γης σε τουριστικής), η αναβάθμιση του περιβάλλοντος κ.ά.
*
-Στη Σαντορίνη υπάρχουν 60.000 κλίνες σε 12.500 ξενοδοχεία, 23.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια και 23.000 παραθεριστικές κατοικίες. Μέχρι το 2015 προστέθηκαν άλλες 990 κλίνες ανά τετρ. χλμ. (+11% οικοδόμηση).