Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΣαντορίνη - 1η μέρα συνέδριο τουρισμού IMIC2017

Σαντορίνη – 1η μέρα συνέδριο τουρισμού IMIC2017

Μια μέρα γεμάτη με ομιλίες, τοποθετήσεις, παρουσιάσεις, προβληματισμούς, ανησυχίες, προτάσεις ήταν η χθεσινή, πρώτη μέρα διεξαγωγής του 13ου συνεδρίου τουρισμού που διεξάγεται στη Σαντορίνη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Επτά ενότητες συμπεριλαμβάνοντας και υποενότητες περιλάμβανε η πρώτη μέρα του 13ου συνεδρίου τουρισμού IMIC2017 και του 5ου διεθνούς συνεδρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ομιλίες και παρουσιάσεις από ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και καθηγητές, άλλες με περισσότερο ενδιαφέρον, ωστόσο, όλες τους με ουσία’ που εάν κάποια στοιχεία από αυτήν την ουσία τα κάνουμε πράξη, τότε, πραγματικά, ναι, θα δούμε πολλές αλλαγές στο τουριστικό προφίλ της Ελλάδας, προς όφελος όλων, των επιχειρήσεων, της τοπικής οικονομίας, των τουριστών, των κατοίκων των εκάστοτε περιοχών.

Οικογενειακή φωτογραφία με τους συνέδρους από την 1η μέρα του συνεδρίου

Τουρισμός, ακαδημαϊκή κοινότητα, on line αναζητήσεις και κρατήσεις

Τις χθεσινές εργασίες άνοιξε ο καθηγητής David Airey από το πανεπιστήμιο του Surrey, στη Μεγάλη Βρετανία, κάνοντας κάποιες συγκρίσεις του χθες και του σήμερα, σ’ ότι αφορά τον τουρισμό και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο τουρισμός, όπως ανέφερε ο κ. Airey, συνδυάζει την έρευνα και τη διδασκαλία, και τόνισε ότι χρειάζεται η διαφοροποίηση ώστε να μπορέσει να υπάρχει ανταπόκριση στις ανάγκες ενός πολύπλοκου κόσμου.

Αξιοσημείωτο, είναι το νούμερο 3 που αφορά, μονάχα τρία περιοδικά, από τα 80 επιστημονικά περιοδικά για τον τουρισμό, που έχουν, όπως ανέφερε ο καθηγητής, αντίκτυπο στα ανώτατα επίπεδα των ανθρώπων.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις on line αγορές τουριστικού προϊόντος, για τις οποίες, όσο εξοικειώνεται το αγοραστικό κοινό τόσο πιο εύκολα αγοράζει on line.

«Πρέπει να είναι οργανωμένο το προϊόν, να μην υπάρχει χαοτική εικόνα πληθωρικής προσφοράς» διευκρίνισε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Δαρδούφας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στέλεχος ξενοδοχειακών μονάδων στη Σαντορίνη, με πολυετή εμπειρία σε διαδικτυακή δημοφιλέστατα πλατφόρμα κρατήσεων και αγορών ξενοδοχειακών δωματίων, εστίασε στη σχέση μεταξύ των ανεξάρτητων ταξιδιωτών και των μεγάλων τουριστικών οργανισμών.

Ο κ. Δαρδούφας επισήμανε ότι πριν μια πενταετία, η εξάρτηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τους tour operators ήταν πολύ μεγάλη, σε αντίθεση με το σήμερα, που η ψαλίδα σ’ αυτό το κομμάτι ‘κλείνει’.

Αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνολογία, την οποία βεβαίως, θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να τη χρησιμοποιήσει, έτσι ώστε να της αποδώσει τα μέγιστα.

Ο κ. Δαρδούφας, επισήμανε, ότι το 80% των επιχειρήσεων, εξαρτάται υπερβολικά από τους  tour operators, ενώ το 57% μπορεί να μειώσει αυτήν την εξάρτηση.

Αερομεταφορές και αεροδρόμια

Στην ενότητα σχετικά με τη σημασία των αεροδρομίων και τις αερομεταφορές γενικότερα, αναφέρθηκαν ομιλητές από την Πολωνία, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε, ότι τα αεροδρόμια, αφενός μεν είναι απαραίτητη υποδομή, ωστόσο, στη φάση της οικονομικής ύφεσης που βρίσκεται τουλάχιστον η Ευρώπη, δεν μπορούν να προσθέσουν και πολλά στην οικονομική ανάπτυξη ενός προορισμού.

Για τη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο ρόλος των χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιριών και η επίδραση τους στην πόλη, ενώ σ’ ότι αφορά την Αθήνα αναφέρθηκε η εταιρική σχέση μεταξύ αεροπορικής εταιρίας, αεροδρομίου και δήμου για την ανάπτυξη, την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και γενικότερα της ισχυροποίησης του προορισμού.

Διαχείριση προορισμών

Destination Management ήταν ο τίτλος της τελευταίας ενότητας της 1ης μέρας του συνεδρίου, όπου αναπτύχθηκε από τους ομιλητές αυτό το μείζον θέμα της σωστής διαχείρισης των προορισμών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Στο πάνελ, όπου είχαμε την τιμή να συντονίζουμε, το λόγο πήρε ο καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Πάρις Τσάρτας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρείται μια εντυπωσιακή και αντιφατική αλλαγή της τουριστικής ζήτησης.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσάρτας, θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση της τουριστικής συνείδησης σε σχέση με πριν μερικά χρόνια, αφετέρου να υπάρχει σωστή ανταπόκριση στη μεγάλη ζήτηση.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε στην τριγωνική σχέση αεροδρομίων, λιμανιών, προορισμών, τη στροφή που έχει γίνει σ’ αυτούς τους τομείς  με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επιδοτήσεις σε αεροπορικές εταιρίες και κατά πόσο αυτές είναι νόμιμες ή όχι, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει επίσης σωστή διαχείριση κρίσεων φέρνοντας το πρόσφατο παράδειγμα της Κω, με το μεγάλο σεισμό το καλοκαίρι.

Ο καθηγητής David Airey επισήμανε 9 σημεία για το, γιατί ο τουρισμός στην Ευρώπη βρίσκεται στο σημείο που είναι. Οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρίες, η αλλαγή ισοτιμίας των νομισμάτων, τρομοκρατία, τεχνολογία, το μεγάλο ρεύμα Κινέζων τουριστών, οι χώρες εντός ή εκτός Σένγκεν, καινοτομία ήταν σημεία που αφορούν κατά τον καθηγητή τη διαχείριση προορισμών.

Ο καθηγητής Harald Pechlaner από πανεπιστήμιο της Γερμανίας, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Τιρόλου Αυστρίας, όπου λειτουργεί μεν Φορέας Διαχείρισης Προορισμών, ωστόσο είναι δημόσιος και δεν υπάρχει η κατάλληλη ευελιξία. Εκεί ο Οργανισμός εισπράττει χρήματα από τη φορολογία των κατοίκων καθώς επίσης και από τους τουρίστες.

Και μια περιοχή, όπως το Τιρόλο, με 60.000 κατοίκους, δέχεται περί τα 10 εκατ. τουρίστες, με 46 εκατ. διανυκτερεύσεις, δεν ζητάει περισσότερους τουρίστες. Αντιθέτως, οι κάτοικοι, κυρίως εκείνοι του Ίνσμπουργκ, λένει, όχι άλλους τουρίστες, όχι στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2026, «υπάρχει υπερπληθώρα τουριστών».

Ο δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, αναφέρθηκε εν συντομία στα προβλήματα του νησιού (σ.σ. τα είχε παρουσιάσει σε προηγούμενη ομιλία του αναλυτικά καθώς επίσης και τι προτείνει ο δήμος Θήρας για βελτίωση, εάν όχι, επίλυσή τους), όπως ο μεγάλος όγκος τουριστών που δέχεται το νησί καθημερινά, επί τουλάχιστον 120 μέρες τη σεζόν, η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων, η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού κ.ά.

«Μείζον θέμα για τη Σαντορίνη είναι η υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του νησιού και η κατασπατάλιση των φυσικών πόρων» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζώρζος προσθέτοντας ότι χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Προορισμού.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης Μανόλης Καραμολέγκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των παράνομων μισθώσεων κατοικιών που αντιμετωπίζουν ως ξενοδόχοι στο νησί (υπάρχουν περί τις 15.000 κλίνες σε τέτοιου είδους μισθώσεις κατοικιών) καθώς και στην αλλοίωση του οικιστικού τοπίου του νησιού.

«Υπάρχουν χωριά που εκκενώνονται από τους μόνιμους κατοίκους και τη θέση τους την παίρνουν τουρίστες» είπε ο κ. Καραμολέγκος.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι επενδύουν στο ανθρώπινο προσωπικό καθώς και στην αναβάθμιση του, ήδη, υπάρχοντος τουριστικού τους προϊόντος .

Ο τελευταίος ομιλητής του πάνελ με θέμα «Διαχείριση προορισμών» καθηγητής Γιάννης Σπηλάνης επισήμανε ότι χρειάζονται τα απαραίτητα εργαλεία για τη σωστή διαχείριση ενός προορισμού, ώστε να παραμείνει και βιώσιμος.

«Να αποδίδει οφέλη μακροχρόνια, και στους κατοίκους, και στους επιχειρηματίες, και στους τουρίστες» είπε ο κ. Σπηλάνης προσθέτοντας ότι χρειάζεται φορέας για τον κατάλληλο σχεδιασμό διαχείρισης προορισμών.

*

-Κατά τη διάρκεια της 1ης μέρας του 13ου συνεδρίου IMIC2017, υπήρξαν κι άλλες παρουσιάσεις και τοποθετήσεις σπουδαίων καθηγητών, σχετικά με νέες εφαρμογές που μπορούν να αποσυμφορήσουν σημεία προορισμών που παρατηρείται πολυκοσμία (σ.σ. Μαριάννα Σιγάλα από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Αυστραλίας), με ειδικές μορφές τουρισμού (ορεινός τουρισμός, πολιτιστικά φεστιβάλ κ.ά.), για βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομικά κ.ά.

-Το 13ο συνέδριο  IMIC2017 και το 5ο Διεθνές συνέδριο τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνεχίζονται, Παρασκευή 20, και Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Πέτρος Μ. Νομικός».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα