Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΈρευνα: Τι είδαν οι Κινέζοι στη Θεσσαλονίκη;

Έρευνα: Τι είδαν οι Κινέζοι στη Θεσσαλονίκη;

«Εμπορικές εκθέσεις, πόλη και τουριστική ανάπτυξη:  Ο θεσμός Τιμώμενης Χώρας στη ΔΕΘ, μελέτη περίπτωσης της Κίνας στην 82η ΔΕΘ» ο τίτλος της έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα, στο 13ο συνέδριο IMIC, στη Σαντορίνη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Με αφορμή το θεσμό Τιμώμενη Χώρα που έχει καθιερώσει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τα τελευταία χρόνια, παρουσιάστηκε, σήμερα το πρωί, από το βήμα του 13ου διεθνούς συνεδρίου τουρισμού IMIC, έρευνα σχετικά με την παρουσία της Κίνας στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. Τιμώμενη Χώρα στη φετινή  82η ΔΕΘ – Helexpo ήταν η Κίνα).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Κουρκουρίδη, ερευνητή του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών και υποψήφιο διδάκτωρ του ΑΠΘ.

Δημήτρης Κουρκουρίδης – ερευνητής Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών

Τι είδαν οι Κινέζοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη; Έμειναν ευχαριστημένοι; Από τι εντυπωσιάστηκαν; Που πήγαν; Τι τους κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον;

Θετική εντύπωση!

Το 79% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έμειναν περισσότερο εντυπωσιασμένοι από την πόλη, από ότι περίμεναν.

Επίσης, το 77% απάντησε ότι θα προτείνουν τη Θεσσαλονίκη σε φίλους και συγγενείς ενώ ήδη έχουν αναρτηθεί αρκετές φωτογραφίες από την πόλη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το 74% απάντησε ότι θα προτιμήσει τη Θεσσαλονίκη και στο μέλλον.

Παραλία, τοπική κουζίνα, νυχτερινή ζωή

Οι Κινέζοι εντυπωσιάστηκαν από το σκηνικό της πόλης, από την εγγύτητα της πόλης στη θάλασσα! Ο καθαρός αέρας και το τοπίο ήταν επίσης στις θετικές τους απαντήσεις.

Σ’ ότι αφορά την τοπική κουζίνα, τους άρεσαν κυρίως τα θαλασσινά, ενώ σε ποσοστό 10% υπήρξε ενδιαφέρον και για τη νυχτερινή ζωή.

Σε ποσοστό 33% οι Κινέζοι επισκέφτηκαν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μνημεία της πόλης, το 20% έκανε shopping ενώ το 24% απόλαυσε τα καφέ και τα μπαρ.

Κάτοικοι και υποδομές

Τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι Κινέζοι τους βρήκαν φιλικούς, εξυπηρετικούς με διάθεση να βοηθήσουν στις ερωτήσεις τους.

Στο κομμάτι των υποδομών, στις μεταφορές, το 56% απάντησε ότι βρήκε ικανοποιητικές τις υποδομές της πόλης (!), το 40% στο μέσο όρο και ένα 0,9% τις βρήκε φτωχές.

Για τις υποδομές των ξενοδοχείων απάντησε θετικά το 62% και για τις υποδομές της διασκέδασης το 61%.

Αθήνα, Σαντορίνη ΚΑΙ Θεσσαλονίκη!

Οι Κινέζοι γνωρίζουν την Αθήνα και βεβαίως τη Σαντορίνη, όπου, ήδη, αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε στο νησί, ακούσαμε ότι γίνονται τουλάχιστον 10.000 τελετές το χρόνο και 1.000 γάμοι!

Ωστόσο, με αφορμή το θεσμό Τιμώμενη Χώρα κατά τη διάρκεια της 82ης ΔΕΘ – Helexpo, που ήταν η Κίνα, οι Κινέζοι άρχισαν να μαθαίνουν και τη Θεσσαλονίκη.

Οι οποίοι, σε ποσοστό 81%, αξιολόγησαν τη Θεσσαλονίκη, θετικά, ως τουριστικό προορισμό!

*

Η έρευνα που μόλις παρουσιάσαμε πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 82ης ΔΕΘ, σε 116 ερωτηθέντες ( από τους 400 συνολικά ανεξάρτητους εκθέτες και εμπορικούς επισκέπτες που συμμετείχαν στην Έκθεση).

-Η έρευνα πραγματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Κουρκουρίδη, ερευνητή του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών και υποψήφιο διδάκτωρ του ΑΠΘ.

-Να σημειώσουμε ότι στην 82η ΔΕΘ – Helexpo συμμετείχαν 167 κινεζικές εταιρίες, 400 μεμονωμένοι επιχειρηματίες και εμπορικοί επισκέπτες και κατέλαβαν 6.000 τετρ. μέτρα, στα Περίπτερα της ΔΕΘ.

– Σύμφωνα με την έρευνα, οι μικρές επιχειρήσεις επισήμαναν ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερα επαγγελματικό κοινό, κατά τη διάρκεια της 82ης ΔΕΘ – Helexpo.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα