Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΗ δική μου Βόρεια Εύβοια (ΦΩΤΟ)

Η δική μου Βόρεια Εύβοια (ΦΩΤΟ)

Χαλάρωση και ευεξία σε ιαματικές πηγές, κολύμπι σε γαλαζοπράσινα νερά με χρυσές αμμουδιές, ταβερνούλες μπροστά στη θάλασσα και κάτω από τα δροσερά πλατάνια, τοπικές λιχουδιές, και βόλτες’ βόλτες σε γραφικά χωριά και οικισμούς, σε σημαντικά τοπόσημα που αγκαλιάζουν όλη την ιστορία του τόπου, τον πολιτισμό του, την ψυχή του!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Βόρεια Εύβοια, Λουτρά Αιδηψού, Πευκί, Γούβες, Άγιος Γεώργιος Λιχάδας, Λιχαδονήσια, Ωρεοί, Ιστιαία, Ελληνικά, Ταξιάρχης. Ανεξάντλητα τα μέρη, ανεξάντλητες και οι δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού.

Από τις ποικίλες μορφές τουρισμού μέχρι την απόλυτη χαλάρωση, την ευεξία στα ιαματικά νερά των Λουτρών Αιδηψού, αυτής της διάσημης λουτρόπολης που κουβαλάει στα σπλάχνα της μια ιστορία 3.000 και πλέον ετών.  

Στην παραλιακή των Λουτρών Αιδηψού

Αγαπώ τη Βόρεια Εύβοια και ξέρετε γιατί;

α. Συνδυάζει μ’ έναν μαγικό τρόπο το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του βουνού

β. Προσφέρει την απόλυτη ηρεμία αλλά ταυτόχρονα και τη διασκέδαση

Απολαμβάνοντας τη δύση του ηλίου από το Πευκί

γ. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου και για όλους, μικρούς, μεγάλους, νέους, ζευγάρια, παρέες, ηλικιωμένους, μα, κυριολεκτικά, για όλους

δ. Έχουμε επιλογές για τη διαμονή μας, ανάλογα τη διάθεση, τα βαλάντια, την περίσταση: από το πεντάστερο ιστορικό ξενοδοχείο μέχρι τα οικονομικότερα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο με θέα τη θάλασσα. Μέσα στο κέντρο των Λουτρών Αιδηψού ή λίγο πιο έξω, στον Άγιο Νικόλαο Αιδηψού, λίγο πιο μακριά, στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, πιο τουριστικά στο Πευκί με την απέραντη ακτή, πιο ήσυχα στα Ελληνικά. Και πόσες ακόμη επιλογές…

Στα Ελληνικά με την υπέροχη θέα στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου

ε. Λατρεύουμε τα τοπικά της προϊόντα, από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τις ελιές της, μέχρι τα διάσημα αποξηραμένα σύκα Ταξιάρχη, το μέλι το ελατίσιο, το θυμαρίσιο, ανθέων, βελανιδιάς κτλ., τα χειροποίητα ζυμαρικά της και τα γλυκά του κουταλιού, τους λουκουμάδες και τους κουραμπιέδες της, τη φέτα Ιστιαίας και το υπέροχο κρασί με τις ποικιλίες Βραδυανό και Μαυροκουντούρα να πρωταγωνιστούν, τα φρέσκα ψάρια και τα λαχταριστά θαλασσινά, τα ντόπια κρεατικά και τις σπιτικές τηγανιτές πατάτες, τα τυροπιτάρια, την πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο και ό,τι λαχταράει η ψυχή μας!

στ. Γεμίζει ο χρόνος μας, εάν και εφόσον το επιθυμούμε, όλες οι ώρες της ημέρας: από το πρωινό μας καφεδάκι, τις διαδρομές μας στην περιοχή, τις δροσιστικές μας βουτιές στα καταγάλανα νερά είτε από την πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου είτε από την ανοιχτωσιά του Αιγαίου, σε οργανωμένες ή μη παραλίες, τις επισκέψεις μας σε ιστορικά σημεία – από τον Ταύρο των Ωρεών μέχρι τον Πύργο των Γουβών, και από την περιοχή του Αρτεμισίου όπου διεξήχθη η Ναυμαχία του Αρτεμισίου μέχρι την Μαυροελιά των 2.500 ετών και τον Δία ή Ποσειδώνα του Αρτεμισίου στο Πευκί. Από τις εξόδους μας για γαστρονομικές απολαύσεις και οινογνωσίες μέχρι τα νυχτερινά μπαράκια με τα δροσιστικά κοκτέιλ και τις ψαγμένες μουσικές.

Ο εντυπωσιακός Ταύρος των Ωρεών

η. Ανακαλύπτουμε τις… «Σεϋχέλλες της Ελλάδας»! Έτσι αποκαλούν το σύμπλεγμα των Λιχαδονησίων, μια ανάσα από τον Κάβο Ευβοίας, όπου με ταχύπλοο σκάφος φτάνουμε στη Μονολιά την οργανωμένη φημισμένη παραλία με τις ξαπλώστρες και τις ψάθινες ομπρέλες της, το σνακ μπαρ, τα μονοπάτια της. Βλέπουμε και το ναυάγιο στο βυθό της συστάδας των επτά Λιχαδονησίων, και όπως φαίνεται είμαστε και τυχεροί γιατί συναντούμε και φώκιες όπου συχνάζουν στην περιοχή!

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Μονολιά

θ. Απολαμβάνουμε τα ιαματικά νερά της διασημότερης ελληνικής λουτρόπολης, της Αιδηψού. Μας περιμένουν πάνω από 80 ιαματικές πηγές σε σύγχρονα spa, ιδιωτικά και δημόσια, σε πισίνες ξενοδοχείων και υδροθεραπευτήρια, σε φυσικές γούρνες ακριβώς δίπλα στη γαλαζοπράσινη θάλασσα. Φαντάζομαι, το σκηνικό χειμώνα, με κρύο, και εμείς να υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της φύσης! Αλλά και τώρα, και κάθε εποχή, είναι τόσο αναζωογονητικά που θέλουμε να βουτήξουμε ξανά και ξανά!

Ιαματικά λουτρά ακριβώς πλάι στη θάλασσα!

ι. Έχουμε και εύκολη πρόσβαση’ από τη Βόρεια Ελλάδα και δη από τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύουμε σε ασφαλή και γρήγορο αυτοκινητόδρομο, με κατεύθυνση για Βόλο, Αθήνα, βγαίνουμε στην έξοδο για Γλύφα (250 χλμ.) και συνεχίζουμε για άλλα 10 χλμ. μέχρι το πορθμείο της Γλύφας. Και ύστερα, γρήγορη επιβίβαση στο φέριμποτ με προορισμό μας το ψαροχώρι του Αγιόκαμπου (25 λεπτά της ώρας) και… όλοι οι δρόμοι οδηγούν για Βόρεια Εύβοια! (www.ferriesglyfa.com, τηλ. 22380 61391 Γλύφα, 22260 31680 Αγιόκαμπος).

Ο Αγιόκαμπος Ευβοίας

κ. Αφήνω τελευταίους τους ανθρώπους της, γιατί αυτοί είναι η «ψυχή» του τόπου! Από τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες, μέχρι τους οδηγούς των λεωφορείων, των ταξί και των θαλάσσιων σκαφών. Από τους παππούδες που κάθονται στο καφενείο μέχρι τις μαμάδες και γιαγιάδες που είναι καθημερινά στις κουζίνες και μαγειρεύουν τέτοιες νοστιμιές που… γλύφεις τα δάκτυλά σου! Αυτό το χαμόγελο, η ζεστασιά τους, η πηγαία φιλοξενία τους, η αγάπη για τον τόπο τους και ο σεβασμός τους προς τον κάθε ένα από εμάς!

*

-Με νέο πλέον «πρόσωπο» η Αιδηψός, δεν απευθύνεται μόνο σε ηλικιωμένους, αλλά στρέφεται κυρίως στους νέους. Ανανεωμένη ριζικά, διαθέτει καλαίσθητα σύγχρονα ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες καθώς και beach bars, καφετέριες μπαράκια και club τα οποία υπόσχονται να καλύψουν πλήρως τις επιθυμίες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

Ταβερνούλα στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας

-Στην περιοχή δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού. Σκοπός του σωματείου είναι η διαφύλαξη, η μελέτη και προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των ξενοδόχων και λοιπόν τους καταλυμάτων των Λουτρών Αιδηψού, Αγίου Νικολάου Αιδηψού και Ήλιων, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου (www.visitedipsos.gr).

Tips

Σε λειτουργία έχει τεθεί από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου και ώρα 12:00 το North Evia – Samos Pass μέσω του vouchers.gov.gr. Πρόκειται για την πλατφόρμα που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Τουρισμού και αποσκοπεί στην οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.  

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για το διάστημα έως και 31-08-2022 για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Ειδικότερα, για τη Βόρεια Εύβοια πρόκειται να εκδοθούν 4.050 κάρτες των 100€. Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για τη δεύτερη φάση του προγράμματος από τις 12:00 της 25ης Ιουλίου και μέχρι να εξαντληθούν οι άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 29η Ιουλίου

-Η Γ’ Φάση του προγράμματος αφορά το χρονικό διάστημα έως 30 Σεπτεμβρίου 2022 και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων είναι από 25  – 31 Αυγούστου 2022. Θα διατεθούν 7.300 κάρτες των 150 ευρώ

-Η Δ’ Φάση του προγράμματος αφορά το χρονικό διάστημα έως 31 Οκτωβρίου 2022 και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων είναι από 26/09/2022 έως 10/10/2022. Θα διατεθούν 2.000 κάρτες των 150 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα