Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΑνοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των ιαματικών μας πηγών;

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των ιαματικών μας πηγών;

Με απόφαση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, οι προδιαγραφές των μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού.

Με απόφαση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), καθορίστηκαν οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης των μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού- θερμαλισμού καθώς και η διαδικασία για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Οι προδιαγραφές ισχύουν είτε οι εγκαταστάσεις ιδρύονται αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με ξενοδοχειακή μονάδα.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στη βάση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Στην απόφαση προβλέπεται η ένταξη από σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, της διαδικασίας χορήγησης του Ειδικού Σήματος στο σύστημα διεκπεραίωσης, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ).

Τουρισμός υγείας

Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, όπως επισημαίνει η υπουργός Τουρισμού κα. Κουντουρά, αποτελεί σημαντικό θεματικό τουριστικό προϊόν και αποτελεί προτεραιότητα στην υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική.

Για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, επιλύθηκαν προβλήματα δεκαετιών ώστε να «αξιοποιήσουμε σήμερα  τον ιαματικό πλούτο της Ελλάδας και να παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο και αξιόπιστο πλαίσιο για την ανάπτυξη  νέων υψηλών προδιαγραφών προϊόντων του ιαματικού τουρισμού στην ελληνική τουριστική αγορά» όπως ανέφερε η κα. Κουντουρά, κατά τη διάρκεια του επενδυτικού φόρουμ που διοργάνωσε πρόσφατα η Enterprise Greece σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, κατά τη διάρκεια του επενδυτικού φόρουμ που διοργάνωσε πρόσφατα η Enterprise Greece σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Οι κυριότερες θεσμικές παρεμβάσεις

Στις κυριότερες θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού συμπεριλαμβάνονται:

-Η νομοθετική πρωτοβουλία για τον αποχαρακτηρισμό των ιαματικών υδάτων που στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν νομοθετικά ως απόβλητα και λύματα και δημιουργούσαν ένα καθεστώς που εμπόδισε τις επενδύσεις,  και ο προσδιορισμός των ευεργετικών τους ιδιοτήτων δίνοντας τη δυνατότητα να αναγνωριστούν και να αδειοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού

-Η ενεργοποίηση και συγκρότηση  στο υπουργείο Τουρισμού της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων

-Η θέσπιση με υπουργικές αποφάσεις σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας για την ανέγερση, μετατροπή και επέκταση των μονάδων ιαματικής θεραπείας, των κέντρων ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και θαλασσοθεραπείας, και της διαδικασίας χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας

-Η από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία σύσταση διεπιστημονικής ομάδας εργασίας για τα κριτήρια και προδιαγραφές διανομής του νερού του ιαματικού πόρου και για το συνολικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γίνεται η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών

-Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διανομή ιαματικών φυσικών πόρων και των γεωθερμικών πεδίων της χώρας

-Η δυνατότητα επενδυτικής αξιοποίησης των ιαματικών πηγών.

*

-Η δημοσίευση της απόφασης έρχεται σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Τουρισμού, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την οποία θεσπίστηκαν οι αντίστοιχες προδιαγραφές για τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο ΦΕΚ. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 603/22.02.2018).

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα